自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

LeopardSo 發表於 20-10-12 18:33
老公做開廣告行業,因為疫情失業,大部份開支要我負責。

真係唔明廣告行業真係搵唔到工或轉唔到工咩?佢話 ...

月月清
咁無儲備?
咁轉行

水晶宮

回覆樓主:

唔明,佢又唔係冇做野,又唔係冇湊細路,你究竟知唔知廣告而家好難撈!

你覺得佢養你係應份,而家佢搵少左你覺得佢駛你錢係萬惡的事?

點白頭?到你老左行唔到,唔要你於你的公平守則下咁係咪先叫公平

你有1個好先生,惜福

珍珠宮

回覆樓主:

只能共富貴,不能共患難

男爵府

回覆樓主:

樓主,你只要將角色對換,就理解對方感受。
佢有搵工但無面試機會,你以為佢想?佢係屋企睇小朋友又有做 freelance,佢都一樣會累的。
你外出搵錢,回到家就代表唔使埋自己頭家?

珍珠宮

如果唔係膠post ,咁呢個老公都算積極啦。
反而問題係點解咁大個人仔都有埋,之前無積蓄呢?

公爵府

回覆樓主:

我覺得是但搵份工做住先,對自己份cv好睇d, 僱主見失業咁耐唔做野,會扣分

子爵府

333s 發表於 20-10-12 20:37
租金...高。 再找平D租。 申請公屋/居屋?

話咁易咩,唔係經濟一差就可以即刻有間公屋你住,通常都等10年8年,居屋更加係爭崩頭,經濟點差d樓租金都唔會點跌,呢個係事實

琥珀宮

回覆樓主:

角色互換又會點?

子爵府

回覆樓主:

當年97年金融風暴,我老豆做開果間餐廳將佢裁員,我老豆想我媽出黎搵工賺錢,但我媽唔肯,結果就係咁離婚,結束左20年都唔夠嘅婚姻,好多夫妻都共到富貴共唔到患難,其實大家忍耐下其實可能捱得過

wcpcelia    發表於 20-10-14 11:35

男爵府

點解一定要男人做經濟支柱,女人唔可以? 依家唔係提倡男女平等咩?
你老公有幫忙湊女,又揾下工做下freelance就算了,經濟唔好,大家辛苦d捱下。
其實好多全職媽媽都間中開post呻老公放工返黎唔幫手湊小朋友同做家務,揾錢返黎就當自己大爺要人服待。所以你都諗下你老公在家湊女同做freelance同會辛苦。

已刪除用户

水晶宮

noodle_noodle 發表於 20-10-12 23:05
當年97年金融風暴,我老豆做開果間餐廳將佢裁員,我老豆想我媽出黎搵工賺錢,但我媽唔肯,結果就係咁離婚, ...

咁離左婚你媽要做野嗎?

禁止訪問

子爵府

spikenard 發表於 20-10-12 23:11
咁離左婚你媽要做野嗎?

佢起初都申請左綜援,後來我讀中學佢做下part time,我家姐又出黎做野,如果佢唔係揀離婚,佢就要一個人賺錢養我老豆同兩個女喎,離左婚就可以拎綜援或我返學時去做part time

男爵府

BK Milk勳章

noodle_noodle 發表於 20-10-12 22:59
話咁易咩,唔係經濟一差就可以即刻有間公屋你住,通常都等10年8年,居屋更加係爭崩頭,經濟點差d樓租金都 ...

同意你講法!
經濟吾好、就搵平租金?
呢度啲答覆好得意:
同奶奶相處唔到、會答你:搬啦
老公失業:離婚啦!

子爵府

chingyeewong 發表於 20-10-12 23:54
同意你講法!
經濟吾好、就搵平租金?
呢度啲答覆好得意:

搬同離婚都只係逃避,問題根本無解決到問題所在

而家等緊公屋果班連死過人嘅兇宅都爭崩頭,講到申請間公屋咁易咁

珍珠宮

回覆樓主:

樓主老公算好了。
當你遇過啲男人係出面欠周身債,冇疫情影響但都唔搵野做,冇野做係屋企都完全唔會幫吓少少家務同揍仔女,日日懷才不遇咁嘅样,想同佢傾吓就發定脾氣先,再唔係就出街同豬朋狗友飲酒,係屋企就打機或訓覺,老婆養埋佢,仲要幫佢還數唔清嘅債,你就會知道自己已好好好幸福了。

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

一家人, 要互相扶持。

男爵府

幸運是對手 發表於 20-10-12 19:46
自身經歷,老公本身諗住做完手術康復後,才找工作。

點知一個月,兩個月後,都找不到工作,佢自己都比壓力 ...

大丈夫能屈能伸,你老公態度正確

首頁

尾頁

跳至