家庭理財

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

Astra00 發表於 20-12-29 07:54
我暫時見Welab定存1.2%三個月都ok;如果你不怕煩就暫件做幾間新野。
富融銀行(虛擬)、上限3.8萬、5%、三個 ...

WeLap 減咗息, livi 銀聯二維碼消費回贈又減咗(Shake Shake獎賞調整到去3%)....

3個月的「高息王」自1月1日起,由虛銀富融(Fusion Bank)的5厘息取代。作為本港第8間虛擬銀行的富融,去年冬至日(12月21日)正式開業,客戶首筆存款有優惠,以上限3.8萬元計,3個月賺息475元;名額4萬個,2月1日截止。

此外,另一虛銀卻帶頭率先減息。滙立客戶服務部表示,已調低3個月年息0.1厘,新息率報1.1厘,但須集齊50人才享最高息;若只得20人為0.9厘,撮合10人僅0.8厘。惟該行的1.1厘仍穩守亞軍,險勝對手眾安(ZA Bank)的1.08厘。

至於半年及1年期較長息,則以另一虛銀天星(Airstar Bank)居首,當中6個月期報1.05厘,1年長息為0.8厘。

展望2021年新年伊始市況,專家料業界暫仍忍手觀戰,主因有3︰

(1)拆息急回:1個月港元拆息在年關前竟罕現4連跌,跌穿0.2厘後,更乍現0.17厘低位。光大銀行香港分行資金業務聯席主管顏劍文預期,當年結效應過後,拆息續偏軟,按理存息難免跟跌。

(2)本港仍水浸:儘管金管局剛公布,去年11月港元存款驟減逾1萬億元,或跌12.6%;不過,分析指主要受IPO活動,以及有大型企業以存款償還貸款等影響。相反,綜觀首11個月,存款仍有升無跌;而11月驟縮,相信跟走資無大關係;何況,銀行總結餘現約有4,574億元,凸顯市面絕不缺水。

(3)靜觀疫苗成效:觀望疫苗能否有效殲滅變種病毒,以至帶動經濟復甦,相信傳統銀行暫仍處於遏息休戰期,且有待中港通關,才可令跨境融資活動漸有起色,貸款有較多出路,屆時銀行才可望掉頭加存息。

註︰注意各存息利率視乎銀行最終條款,大多涉及起存額以外的特定要求

別墅

I've opened ZA Bank la and Mox Bank la.

琥珀宮

catcat@cat 發表於 20-10-12 19:13
全部上星期開嘅 , 同大家分享吓用後感:

開戶:

za有200元攞返,經mylink申請,仲有10000積分,可以當100元交月費,即共300元,有實體debit卡用,第一次卡碌卡再回返1000za coin, 可以換10元現金

別墅

回覆 mandy952 的帖子

咁如果開 PAO 和 Welab 仲有無優惠呀?

琥珀宮

wchk 發表於 21-1-19 17:44
回覆 mandy952 的帖子

咁如果開 PAO 和 Welab 仲有無優惠呀?

冇申請呢兩間,不清楚
fusion bank做38000定期3個月有5%,約4百幾利息

男爵府

mandy952 發表於 21-1-19 17:47

冇申請呢兩間,不清楚

請問活期息率係幾多?

侯爵府

mandy952 發表於 21-1-18 20:21
za有200元攞返,經mylink申請,仲有10000積分,可以當100元交月費,即共300元,有實體debit卡用,第一次卡 ...

請問Za有200元攞返係咩意思?

琥珀宮

esther_fong 發表於 21-1-24 11:08
請問Za有200元攞返係咩意思?

開戶後7日內存10000元,放不小於24小時,佢會比200元,之後可以轉走晒d錢都可以

侯爵府

mandy952 發表於 21-1-24 11:56
開戶後7日內存10000元,放不小於24小時,佢會比200元,之後可以轉走晒d錢都可以
...

Thanks

大宅

減齡達人勳章

mandy952 發表於 21-1-18 20:21
za有200元攞返,經mylink申請,仲有10000積分,可以當100元交月費,即共300元,有實體debit卡用,第一次卡 ...

想問吓MyLink 10000分大約幾耐入返落去Apps到?thx!

琥珀宮

Ting0731 發表於 21-1-24 19:35
想問吓MyLink 10000分大約幾耐入返落去Apps到?thx!

mylink好討厭,次次話送積分都要問先有
佢話開戶後15日內,咁未第15日先收到
早知道其他都係送100,就唔用mylink個碼

大宅

減齡達人勳章

mandy952 發表於 21-1-24 20:06
mylink好討厭,次次話送積分都要問先有
佢話開戶後15日內,咁未第15日先收到
早知道其他都係送100,就唔用 ...

咁你追返d分未?因為我見其他現金回得$100,用佢code回$200之餘仲送10000分抵d、唸住一陣開,如果你都未追到我都要有心理準備要主動追先得

琥珀宮

Ting0731 發表於 21-1-24 20:10
咁你追返d分未?因為我見其他現金回得$100,用佢code回$200之餘仲送10000分抵d、唸住一陣開,如果你都未追 ...

10000分即係100元,根本冇分別
仲要自己追
之前上台送嘅積分又係要自己追,好老套

大宅

減齡達人勳章

mandy952 發表於 21-1-24 20:12
10000分即係100元,根本冇分別
仲要自己追
之前上台送嘅積分又係要自己追,好老套

想問下有其他邀請code加埋都有$300回?因為用mylink個code好似多d,現金$200+$100交電話費,出面得$100

琥珀宮

Ting0731 發表於 21-1-24 20:18
想問下有其他邀請code加埋都有$300回?因為用mylink個code好似多d,現金$200+$100交電話費,出面得$100
...

200元係開戶後7日內入10000元放24小先有,唔做呢個動作就冇
100元係有邀請碼就有,冇入未冇,mylink邀請碼用積分代替

禁止訪問

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

ken1205 發表於 21-1-25 17:03
其實end user用虛擬同傳統銀行服務 除左出cheque之外係咪都差唔多 食d回贈、做定期、搞私人貸款等等 ...

基本上係,有幾間有卡仲可以提款、碌卡消費

虛擬銀行冇客戶經理 sell 你買基金、做投資、財務策劃囉

侯爵府

mandy952 發表於 21-1-24 20:44
200元係開戶後7日內入10000元放24小先有,唔做呢個動作就冇
100元係有邀請碼就有,冇入未冇,mylink邀請碼 ...

請問知唔知開戶時無用邀請碼,e家入10000元入去(開戶未夠7日)會唔會有200蚊?

琥珀宮

esther_fong 發表於 21-1-27 23:48
請問知唔知開戶時無用邀請碼,e家入10000元入去(開戶未夠7日)會唔會有200蚊?
...

唔用邀請碼,未少左100元?
嗰200元照入,放24小時就有200元,開戶後7日內
其實你試下未知,嗰10000元24個小時後轉返出黎就得啦

琥珀宮

catcat@cat 發表於 21-1-25 19:32
基本上係,有幾間有卡仲可以提款、碌卡消費

虛擬銀行冇客戶經理 sell 你買基金、做投資、財務策劃囉 :ha ...

佢地暫時只有定期同貸款兩樣,其他咩都冇,基金要有牌先做得

首頁

尾頁

跳至