家庭理財

跳至

首頁
34567...21

尾頁

男爵府

$知足常樂$ 發表於 20-10-30 18:39
請問有冇人開左中信?
都想知.有冇JM開過.

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

johnwooo 發表於 20-11-2 08:38
請問ant 是否每月1號月結? 我上個月廿幾號存入20,000, 到今日都睇唔到有息

ANT 存款寶同活期利息差好遠架,要好小心唔好放錯錢呀

伯爵府

johnwooo 發表於 20-11-2 10:38
乜咁架, 其他都係一入就入左saving, 佢又要再轉,多謝提醒, 我真係去左活期, 請問點轉過去存款寶?
...
你可以喺活期轉賬過去存款寶

係尼間嘢真係超煩, 第日想轉啲錢去期他銀行, 又要先由存款寶轉返去活期, 先可以再輚去期他銀行

伯爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

catcat@cat 發表於 20-11-2 10:44
你可以喺活期轉賬過去存款寶

係尼間嘢真係超煩, 第日想轉啲錢去期他銀行, 又要先由存款寶轉返去活 ...
我覺得佢地明玩野啫, 我一轉過黎default去左活期,邊個會要你0。001%嘅息呢? 擺明跣人啦,20000以外都1%啦,要呢個A/C做乜?

多謝提醒,轉錢去其他銀行真係唔知又要轉返去活期, 點解要咁擾民呢?

伯爵府

johnwooo 發表於 20-11-2 11:21
我覺得佢地明玩野啫, 我一轉過黎default去左活期,邊個會要你0。001%嘅息呢? 擺明跣人啦,2000 ...
仲有呀, 記得提升轉賬限額呀, 更改轉賬限額要6個鐘後先生效, 一開戶限額係零, 唔改定到想轉錢走時又係煩

大宅

請問有冇人開左中信?

我開左,首先你一定要係全新客戶,完全冇中信銀行冇任何A/C。(包括信用卡,投資戶,儲蓄戶口)
你用手機下載左之後開戶,完成後用自己名的支票簿開張十萬支票去中信銀行排隊入錢,否則你就TT比手續費轉錢入去(必須係自己名的錢先入到戶口)
信用卡即開即用即有$400,但唔係實體卡,你要綁係apple pay/ 三星pay/ google pay,咁你就可以係街鋪買嘢,否則你就只可用網購。
一戶通會有銀行信件寄比你,跟住的指引登記開通就可以。(注意一下有個360投資戶,佢都係一戶通,唔好揀錯,會開多左個一戶通,不過你唔用應該唔收錢的)

大宅

請問有冇人開左中信?

最後係點拎錢呢,我睇要搬半年,等收齊$1888,咁你又要去銀行排隊,帶住址證明,係銀行登記為實體戶,咁就可以直接櫃檯提款。
問過inmotion 哩個戶口,開左唔登記實體係唔係可轉數快,又唔可以櫃檯提款,又唔可以同行轉戶,轉帳第三者都唔可以,只能轉反比自己同名戶。

伯爵府

kfc7464 發表於 20-11-3 09:33
最後係點拎錢呢,我睇要搬半年,等收齊$1888,咁你又要去銀行排隊,帶住址證明,係銀行登記為實體戶,咁就 ...
原來只可轉錢去同名戶口.... 睇嚟佢銀行嗰 part 仲差過虛擬銀行, 似乎主力係吸客開投資戶口虛擬信用卡

大宅

catcat@cat 發表於 20-11-3 10:15
原來只可轉錢去同名戶口.... 睇嚟佢銀行嗰 part 仲差過虛擬銀行, 似乎主力係吸客開投資戶口同虛擬 ...

$1888唔係咁易攞的,緊係有的技術上問題

複式洋房

請問 Ant Bank 幾耐派一次息? 每月? 每半年?

伯爵府

apple8356 發表於 20-11-3 15:11
樓上#77有講呀, 你睇返吖

伯爵府

牛年勳章

apple8356 發表於 20-11-3 15:11

每日派息

伯爵府

尼兩日留意緊虛擬銀行嘅定期, 因為輕輕比活期 1% 高啲啲:-

ZA bank 3個月 1.08%
Airstar bank 3個月 1.1%
WeLab bank 3個月 1.2%

暫時試咗高啲嗰兩間 Airstar bank 同 WeLab bank, 兩間都話可提早取錢唔收費用, 感覺 WeLab bank 比 Airstar bank 麻煩

Airstar bank 同一般網上銀行做定期大同少異

WeLab bank 玩埋啲等小巴模式 (一上車只得 0.8%, 人越多利息越高, 一夠 50人就自動開始), 要等齊人 (即一個時間內儲夠 50人用 app 登記做定期) 先有1.2%, 仲要限每次只可做 10 萬, 如你想做多過 10 萬就要做完一次先可以做另一次, 不過佢啲車都算密, 一日24小時開好幾班車仲次次都夠50人做到1.2%, 等開車嘅時候每次升息都會有信息通知你, 夠人開車又會通知你, 喺未開車前你可以加減做定期嘅銀碼, 但最少要留$10

大宅

catcat@cat 發表於 20-11-2 10:39
ANT 存款寶同活期利息差好遠架,要好小心唔好放錯錢呀

Ant 頭2萬2.5%有冇話for幾耐?

伯爵府

emob 發表於 20-11-4 13:47
Ant 頭2萬2.5%有冇話for幾耐?
冇講呀:-

本行保留隨時更改利率之權利。

大宅

catcat@cat 發表於 20-11-4 14:12
冇講呀:-

Thx

男爵府

回覆 catcat@cat 的帖子

請問MOX實體卡是寄比你嗎?

伯爵府

gl 發表於 20-11-4 17:19