自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

父母長期打壓,會對子女心理造成極大影響。一名人夫日前在網上平台投稿,指其妻自小受到其母打擊,被數落至一文不值,對方甚至會破壞女兒戀情、不滿女兒比她能幹和幸福。直到妻子遇到男事主,男事主決定全力保護對方,並特地發文提醒另一半同樣受「毒親」所害的網民,「多聆聽,多了解,放低你部電話,確確切切咁Stand with her(陪在她身邊)。」

該名人夫日前向Facebook專頁「生仔要考牌系列」,以「我外母係一個『毒親』」為題投稿,指美國著名心理治療家Susan Forawrd曾提出「毒親」(toxic parents)的概念,指父母利用自己的身份,以愛之名,控制或迫使子女跟隨自己的想法走,達到自我滿足。他透露,其外母一直期許自己成為唯一一位最幸福的人,是一位「毒親」。

出言數落女兒 辱鬧「肥到豬咁」

男事主指,在太太讀書時期,外父是一名中港司機,收入不俗;外母則沒有學歷、沒有姿色,因丈夫不在身邊,一直只打麻雀、買名牌,不會照顧家事,「窮得只有錢」。男事主表示,當太太小時候在鋼琴或英文領域取得第一,外母不但沒有作出稱讚,更出言打擊其自信,將太太的價值數落至一文不值,甚至會指︰「唔會有人要你」、「你老公第日一定會同你離婚」、「醜」、「肥到豬咁」、「你咁樣搵到老公都唔會好得去邊」。

不滿女兒比自己幸福 侮辱對方男友

除了不滿女兒的能力比自己高,更不滿女兒比自己幸福。男事主透露,外母曾對太太的前任男友冷嘲熱諷,指對方「冇本事」、「冇用」,成為女兒與前男友分手的其中一條導火線。直到女兒與前男友分手後,她繼續大講風涼話︰

「你睇你咩本事咪搵到咩人一齊囉。」

後來,直到形象乖巧、「叻仔」的男事主與太太交往後,對其愛護有加;外母沒有中傷的空間,但對於女兒獲得幸福,她又開始變本加厲侮辱女兒,更三番四次問男事主「其實我真係唔知你鍾意我個女乜嘢」,甚至表示「其實我個女有乜嘢值得你鍾意」。男事主每次都以最肉麻的說話去回答外母,故意將「刺」插得更入報復,

「傷害我嘅女人,係有代價㗎!」

承諾保護太太 「Stand with her」

男事主表示,自太太搬出娘家後,與其父母增加了相處機會,太太才發現原來正常家庭即使會互相鬥嘴,但不會數落家人,「原來問你想飲咩湯係咁令人開心」。太太第一次真正感受到家庭溫暖,這導致外母心有不甘,開始向親戚朋友數落女兒不孝順。

他透露,太太直到現在仍是「零自信」,覺得自己不配擁有幸福,認為事業不應去到現時的高位;與此同事,仍然會因為外母的惡言放在心上而流淚。男事主續指,惟有減少太太與外母的接觸,以及盡力讓太太更幸福。而以上言論及以下18字真言,更是令男事主贏盡掌聲:

「娶太太入門,就有責任保護佢免受任何傷害。」

男事主最後提醒網民,如果另一半同樣擁有悲慘童年,受「毒親」所害,不要大愛地認為「虎毒不吃兒」、「親情」,

「多聆聽,多了解,放低你部電話,確確切切咁Stand with her。」

【非常外母】愛妻自小遭母親長期打壓辱罵 人夫霸氣護妻一招反擊外母 「傷害我嘅女人係有代價!」

wcpcelia    發表於 20-10-14 12:28
Astra00    發表於 20-10-13 20:04

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

杜小田 發表於 20-10-13 18:47
父母長期打壓,會對子女心理造成極大影響。一名人夫日前在網上平台投稿,指其妻自小受到其母打擊,被數落至 ...

有d父母係鐘意語言上打擊仔女的
不要從別人的嘴裡去認識我

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

好彩苦盡甘來

公爵府

傳統重男輕女,
有啲女人死追仔,
當啲女唔係人,大有人在。
所以咩世上只有媽媽好,
我覺得挺嘔心

than1223    發表於 20-10-14 14:12

禁止訪問

伯爵府

個女真係親生?

男爵府

有無問過阿媽,你係咪好憎個囡?

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

miemiemie 發表於 20-10-13 18:54
傳統重男輕女,
有啲女人死追仔,
當啲女唔係人,大有人在。

淨係喺街已經見到大把人唔理小朋友,打仔鬧仔,世上只有媽媽好?哈

侯爵府

我99都係毒親,佢令62七十歲鬱鬱而終,老公成40歲先至建立到自信

adcyf    發表於 20-10-13 20:49

水晶宮

一樣米養百樣人

Szemingsze    發表於 20-10-14 00:23

男爵府

牛年勳章

不幸的人一生都在治癒童年...

杜小田    發表於 20-10-13 20:49

侯爵府

真係咩人都有
最近睇過一段新聞都係類似的母親, 妒忌個女嫁咗個有能力的老公
趁個女意外住院一段時間時勾咗佢女婿....

babycam    發表於 20-10-14 10:40

伯爵府

回覆樓主:

最近新聞先有單殺左自己個仔,没有最差只有更差

珍珠宮

2024年龍年勳章

YolandaTam 發表於 20-10-13 19:45
我99都係毒親,佢令62七十歲鬱鬱而終,老公成40歲先至建立到自信

why令62鬱鬱而終?

男爵府

父母長期打壓,會對子女心理造成極大影響。一名人夫日前在網上平台投稿,指其妻自小受到其母打擊,被數落至 ...

大宅

非常認同呢位男事主嘅做法,我朋友就係嫁咗畀好似呢位男士嘅老公,先至得到幸福,因為我朋友阿媽都會喺我朋友每個人生階段攻擊佢,包括朋友陀bb嗰陣時,搞到佢有產前抑鬱。

公爵府

其實好多上一代都係咁
佢地未必係想毒害仔女
佢地只係覺得 仔女唔可以讚
唔係會驕傲
又會諗 你連呢少少說話都受唔到
出黎做野點算 ?

我唔認同咁做法
只係華人社會係好多呢類長輩

侯爵府

小ice 發表於 20-10-13 20:50
why令62鬱鬱而終?

1. 佢向62 隱瞞自己係二婚,我老公出世後接同前夫生嘅仔嚟住,我哋估姑仔應該係99之後返撻前夫所生(佢似足99同前夫生嗰幾個仔女, 99講過想墮胎,姑仔出生前嗰大半年62行遠洋船去南美好少喺屋企)
2. 成日鬧,鄙視62,由細到大話我老公好似 62 一樣忠忠直直終須乞食。
3. 62以前行船,出船習慣擺現金喺屋企以備不時之需,99將啲錢攞去全港最貴醫院做小手術
仲有好多好多,姑99 (老公姑媽)話62試過有自殺念頭......一句話:不賢婦(滿口大話,偷錢),頂趾鞋

水晶宮

YolandaTam 發表於 20-10-13 21:15
佢向62 隱瞞自己係二婚,我老公出世後接同前夫生嘅仔嚟住,由細到大話我老公好似 62 一樣忠忠直直終須乞食 ...

你老爺好慘

珍珠宮

2024年龍年勳章

YolandaTam 發表於 20-10-13 21:15
佢向62 隱瞞自己係二婚,我老公出世後接同前夫生嘅仔嚟住,由細到大話我老公好似 62 一樣忠忠直直終須乞食 ...

請問咩叫小夫手術?
睇嚟你99唔鐘意你62,連生嘅仔都唔鐘意(因似62)

首頁

尾頁

跳至