0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題,bb 7日人仔,食90-110奶。
1)換片>搽lotion>飲奶分3,4次>又掃風,飲飲下佢有時又開大小,又再換片,飲埋幾啖奶,倦倦哋先瞓,搞足2個幾鐘,你哋係點架?

2)初生bb要2-3個鐘一餐,點計㗎?因為我餵完都2個幾鐘,唔通bb瞓半個鐘又拍醒佢再黎過?定係已最後嗰啖奶起計2,3個鐘?鐘

3)另外,開頭BB食完奶都成日喊,試過夜晚食咗後,1:00喊到4:00,原來健康院話佢食60ml唔夠飽,所以叫我開90-120比佢,咁而家係少喊咗,亦都係唯一一個方法令到佢瞓覺,飽到瞓,好無奈。
就算同佢傾偈,抱佢,用包被都會喊,所以BB一起身我就有啲壓力,只想餵飽佢令佢瞓,其實我都好想同佢多啲互動呢,我有d唔開心,想呻下.初生BB會唔會同你地玩㗎?

男爵府

隔幾耐餵係講緊上一餐開始同下一餐開始之間,初初基本就係食同瞓,喊不外乎餓、尿濕片、熱醒,呢啲搞一搞就收聲,再來就喊肚風唔舒服,知道嘅方法試勻哂都安撫唔到就唯有抱住俾安全感由得佢喊一陣...

初生幾日未識玩啦,仲適應緊呢個世界,媽媽唔駛太心急... 我個B頭一個月齋食同瞓,清醒時都間唔多... 差不多滿月先有啲時間係醒住但唔喊,開頭對啲有聲嘅玩具都無乜反應,依家兩個月就識笑了,見佢好精靈嗰陣就會郁下手腳周身摸來摸去當係玩~媽媽同BB互相適應下,搞掂咗基本需求食同瞓先

大宅

回覆 uckukuku 的帖子

我仲以為要搵啲時間陪佢玩,但佢唔理我添如果係上一餐開始至下一餐開始咁計,咁我要俾佢少食多餐快快手又唔洗食淨太多奶,或再用更多時間去食同埋掃風。好多謝你呀,開心返

大宅

人奶定奶粉? 幾個人仔食到咁多?
食2個幾鐘? 奶粉既一個鐘內要食哂ga
Bb食食下掛住瞓 會唔會本身有黃?
換左片食奶 開小唔洗即刻換 開大係好多? 佢食完先換都得

大宅

回覆 Kwykwok 的帖子

佢依家7日人仔,食奶粉呀,想試埋身但佢會推開我又爆喊,同埋我暫時擠人奶,擠半個鐘都只得10ml聽你咁講,唯有盡快1個鐘內飲哂奶粉啦,飲吓停一陣又要掃風,食食吓又開大小要換片,所以先搞到一餐要整2個幾鐘,我都無時間瞓覺。。佢無黃呀。。

大宅

lamfu 發表於 20-10-14 21:14

佢依家7日人仔,食奶粉呀,想試埋身但佢會推開我又爆喊,同埋我暫時擠人奶,擠半個鐘 ...

我嗰時個囡有黃餵奶先搞成個鐘 我囡岀世6磅幾 都係食40-60ml 一餐
你bb幾重呀? 食咁多食完有無嘔奶?
Bb一點喊到四點 咁對上一餐幾點餵? bb喊都有好多原因
奶粉比人奶飽肚d 我嗰時奶粉係3個鐘一次餵bb
我係餵奶前同bb換片 之後到下一餐先換
會唔會奶樽咀唔岩bb?可以試下另一個牌子

別墅

lamfu 發表於 20-10-14 12:32
1)換片>搽lotion>飲奶分3,4次>又掃風,飲飲下佢有時又開大小,又再換 ...

初生bb真係未識玩 食飽訓訓飽食。我一開始都係 陪月走左之後得我一個人就勁驚驚大壓力 但湊湊下又習慣左 了解左bb既脾性 你都得當佢大少少 識對住你笑 你就會好warm我仔都係要飲超飽先訓到

大宅

我bb出世8磅,先前可能係唔夠飽所以成日喊,嘔奶就一時時,我都盡量掃風掃耐d。多謝你呀

大宅

回覆 Yeebi 的帖子

或者因為我係新手,所以好多野都覺得唔識,好大壓力,不過問咗你地後,知道我嘅情況其他人都原來係咁,咁我就無咁驚,原來唔係得我一個係咁例如依家知道bb開頭係食同瞓啫,食到飽飽先瞓原來都正常多謝你呀!

複式洋房

lamfu 發表於 20-10-14 12:32
1)換片>搽lotion>飲奶分3,4次>又掃風,飲飲下佢有時又開大小,又再換 ...

你記得早點去母嬰健康院check黃胆,建議你學我做個時間表,你就大約知BB幾時食奶奶。附圖。

仲有BB便便多時,會提早起身喊肚餓。日頭三個鐘喂一次,夜晚4~5個鐘喂佢。

大宅

回覆 Timmytsoi 的帖子

好仔細呀,我都整個表先

男爵府

lamfu 發表於 20-10-22 12:35
回覆 Timmytsoi 的帖子

好仔細呀,我都整個表先

有個app叫做「寶寶生活記錄」,都係用來記食奶瞓覺時間、大小二便的,幫你計埋total奶量,好方便,唔駛印紙又唔駛成日搵筆

大宅

回覆 uckukuku 的帖子

Thank you

複式洋房

uckukuku 發表於 20-10-22 14:08

有個app叫做「寶寶生活記錄」,都係用來記食奶瞓覺時間、 ...

我寫出黎係方便我同我老婆一齊睇,總結下一日,飲幾多,呢個app我都有down

複式洋房

初生b 我餵奶餵到怕...我由今餐一直餵到下一餐....bb唔放屁 成日食食下又訓左要哄佢起身 掃完風個肚依然好脹 太脹搞到我唔敢比奶佢飲 就改為小食多餐 2個鍾餵一餐 自己又無時間訓 又無時間食嘢 又驚唔夠時間洗奶樽(emoji)(emoji)(emoji)而家個零月 個肚無咁脹 餵奶情況先改善

大宅

回覆 PP_Home 的帖子

完全明白!噚晚1:00餵完bb,佢又訓唔著,之後大喊,去到3:00,我見2-3個鐘佢有可以食,於是又餵,食完奶粉後幾次放落床都唔成功,於是又喊,等到5:00,又重複,到今朝7點幾佢先瞓。。。

男爵府

lamfu 發表於 20-10-24 12:54

完全明白!噚晚1:00餵完bb,佢又訓唔著,之後大喊,去到3:00,我見2-3個鐘佢有可以食 ...

我都明白!明明瞓咗一放落床無幾分鐘又醒,氹到下一餐都嚟唔知食好定瞓好,有幾次我見佢瞓得太差真係抱住由得佢瞓算(如果係凌晨時分就自己瞓埋一份)... BB醒瞓係生存機制嚟,原諒佢、幫下佢... 媽媽自己休息夠會比較有耐性

男爵府

lamfu 發表於 20-10-24 12:54

完全明白!噚晚1:00餵完bb,佢又訓唔著,之後大喊,去到3:00,我見2-3個鐘佢有可以食 ...

我bb出世得5磅幾
姑娘叫我喂奶粉20ml
但係20ml都啜到好差 喂一個鐘
喂到崩潰
又係咁訓唔飲奶
醫生話要跟進
擔心有咩問題
因為佢無黃疸
好彩慢慢有進步
佢今日第5日 我先比一餐40ml佢
但佢15-30分鐘内就啜完
依家無咁擔心啦
去健康院個醫生話其實好多bb都飲得差
但慢慢會進步的

複式洋房

uckukuku 發表於 20-10-24 14:17
我都明白!明明瞓咗一放落床無幾分鐘又醒,氹到下一餐都嚟唔知食好定瞓好,有幾次我見佢瞓得太差真係抱住 ...

我份早晨 一直餵奶 哄訓 去到晚上7點先有時間食 發脹左既麵 特別飽肚...我擔心湊得唔好bb先唔訓 又擔心影響佢健康...

複式洋房

lingling66 發表於 20-10-24 15:11
我bb出世得5磅幾
姑娘叫我喂奶粉20ml
但係20ml都啜到好差 喂一個鐘

我bb出世時岩岩6磅...飲30...45...60..出世時飲85ml奶...醫生話以佢磅數計 佢胃口好好...點知返到去 唔肯比人掃風 周圍扭 個肚又脹 又哭 (emoji)(emoji)唉....

你一定仲辛苦 bb要密密餵 等去多啲排泄物 去黃 初生仲會黃成日訓 好難叫醒佢飲奶..20ml....飲咁耐 啲奶奶要一個鍾飲曬 一定好大壓力

首頁

尾頁

跳至