0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

lamfu 發表於 20-10-24 12:54
回覆 PP_Home 的帖子

完全明白!噚晚1:00餵完bb,佢又訓唔著,之後大喊,去到3:00,我見2-3個鐘佢有可以食 ...

你解決到個問題未

男爵府

PP_Home 發表於 20-10-24 19:26

我bb出世時岩岩6磅...飲30...45...60..出世時飲85ml奶... ...

肚漲要係咪飲太多 ?
消化唔好
要留意下大便

複式洋房

lingling66 發表於 20-10-24 19:32
肚漲要係咪飲太多 ?
消化唔好
要留意下大便

最後轉左幾隻奶粉 轉到岩...餵奶先無咁驚佢個肚...

大宅

雖然啱啱佢先瞓咗,但等陣夜晚嗰幾餐又黎料,又唔知氹幾耐喇,抱到手斷

複式洋房

lamfu 發表於 20-10-24 21:04

未雖然啱啱佢先瞓咗,但等陣夜晚嗰幾餐又黎料,又唔知氹幾耐喇,抱到手斷: ...

(emoji)我條女..今日中午12點 到而家下午11點仲唔肯訓 但我好攰了

大宅

lamfu 發表於 20-10-24 12:54

完全明白!噚晚1:00餵完bb,佢又訓唔著,之後大喊,去到3:00,我見2-3個鐘佢有可以食 ...

Bb 17日人仔同你一樣,夜晚12點後開始瞓唔著又喊,抱下無咁喊,跟住都係大喊,好難處理,抱2個鐘見佢肚餓樣,就餵,每餐食緊90ml,之後瞓1個鐘又醒又喊又揮拳踢腿,不斷重複以上,直到早上7點開始瞓著唔喊。

基本上晚晚都係咁,bb黃100度,等滿月再健康院覆診。

大宅

lamfu 發表於 20-10-14 12:32
如題,bb 7日人仔,食90-110奶。
1)換片>搽lotion>飲奶分3,4次>又掃風,飲飲下佢有時又開大小,又再換 ...

同你差唔多,夜晚食食下奶標屎,佢好唔舒服要即刻換片。開奶 換片 餵奶 掃風 洗奶樽 紗巾... 前前後後個半至2個鐘,仲未計佢唔肯瞓,要人抱。好多人話初生係咁,唯有忍耐。

大宅

回覆 ChingChing19 的帖子

加油啊都係得我同老公湊,仲要個開刀傷口有少少痛,抱起BB都陰陰痛。我每日都睇緊月曆,首先希望快啲捱到滿月先,咁就可以四個鐘一餐,然後就希望快啲到兩個月,多數啲媽媽話兩個月後情況會好啲,大家加油

複式洋房

大家加油呀....我個B就黎5個月 自從佢2個月戒咗夜奶就有好日子過 捱過哂呢D唔肯瞓唔知佢想點既日子...

過來人分享, 其實唔駛太緊張. 我覺得頭一個月BB真係未適應到個世界所以經常性唔願瞓扭抱爆喊 幸好我B只要一打直抱無論咩情況都會即刻唔喊仲要撲響你度嗲你...咁就冧哂無佢乎

我係埋身餵 BB唔肯食泵出黎既奶樽..變咗頭一個月基本上成隻牛咁 每隔兩三個鉝餵一餐每日加埋都瞓唔到三個鐘..唯一可以瞓下係夜晚11點幾餵完即瞓交比老公湊但到點幾鐘佢仲未瞓的話又要起身餵...1/3/5/7點咁樣望住個天由黑變光..........呢個月堅係難過嫁 堅係攰到個人行屍走肉咁 有時得自己響屋企同佢單挑佢一喊真係有少少崩潰 不過撐住捱過頭一個月 佢開始瞓多D同個人識得對你有反應 可以玩下同埋一見到佢嗰D不自主既笑你就覺得咩都值嫁喇. 加油加油!

btw, 我覺得如果係餵餵下奶佢屙尿唔駛即刻換片片 我通常都等佢食完掃埋風先一次過掃, so far咁耐都無話出過尿布疹嗰D.

ChingChing19    發表於 20-10-29 11:03

首頁

尾頁

跳至