自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

要減慢皮膚老化,護膚首要是做足防曬準備。消委會測試了市面上30款日常防曬產品的防曬效能,包括SPF和UVA防曬效能,發現當中25款產品未能達到標示的防曬效能,有機會令用家因得不到足夠的保護而曬傷。另外,今次測試樣本的價錢參差,由80元至550元不等,但檢測結果發現,部分低於100元的產品,防曬效能較貴價產品更佳。其中售價85元的Nivea冰感防曬乳液SPF50,總評分高於550元的Cosme
https://hd.stheadline.com/news/r ... 0%E6%97%A5%E8%B2%A8

侯爵府

回覆樓主:

ANESSA資生堂個支都唔夠?!
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

伯爵府

永遠都係nevia
真係比左好多錢

男爵府

減齡達人勳章

回覆樓主:

消委會根據咩準則去揀產品做測試架?
我想知既Shiseido annessa, biore, sunplay. coppertone, banaba boat 咁大路都無既??

象牙宮

kekawai 發表於 20-10-15 13:05
我想知既Shiseido annessa, biore, sunplay. coppertone, banaba bo ...
唔知呀!
有d牌子可能之前做過今次無再做。

伯爵府

泰印品牌既美白產品我成日都怕水銀超標。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

一直用開泰國牌子防曬,絕對好用過日本好多牌子,但我用開個牌子都唔平,係當地都要百鬆啲港幣一支,而家疫情無得去,用埋支存貨都唔知點算!

子爵府

kekawai 發表於 20-10-15 13:05
我想知既Shiseido annessa, biore, sunplay. coppertone, banaba bo ...

Shiseido annessa, sunplay有喎

子爵府

回覆樓主:

咁有時買防曬又唔係淨係睇過防曬效果,又要顧及會唔會好焗好白、出粒粒等等

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

諗起之前睇過一張相,人肉防曬測試,喺背脊貼一張好多格嘅紙,每格搽上不同牌子防曬,暴曬一輪,之後搣開張紙,背脊一格格唔同顏色,顯示出每個牌子防曬效能,好搞笑,但又好有說服力

mercurycc    發表於 20-10-15 17:04

男爵府

減齡達人勳章

tingting2200 發表於 20-10-15 14:08
Shiseido annessa, sunplay有喎

睇到喇,thx
因為只係張相有,無上任何榜無提起過,睇漏咗!

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Olay

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

珍珠宮

alicemic 發表於 20-10-15 13:58
一直用開泰國牌子防曬,絕對好用過日本好多牌子,但我用開個牌子都唔平,係當地都要百鬆啲港幣一支,而家疫 ...

可否post相,介紹下

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

hellomiki 發表於 20-10-15 15:28
可否post相,介紹下

呢隻,我覺得好啱香港天氣, 起碼唔立無起刷膠碎, 防曬效果好好!

侯爵府

minniemouse131 發表於 20-10-15 14:19
諗起之前睇過一張相,人肉防曬測試,喺背脊貼一張好多格嘅紙,每格搽上不同牌子防曬,暴曬一輪,之後搣開張 ...

我都記得,真身上陣,勁

翡翠宮

回覆樓主:

唔岀奇

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

mercurycc 發表於 20-10-15 12:12
要減慢皮膚老化,護膚首要是做足防曬準備。消委會測試了市面上30款日常防曬產品的防曬效能,包括SPF和UVA防 ...

用左幾年fancl防曬,睇到份報告好失望
執子之手,與子偕老~

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

007~sa 發表於 20-10-15 12:24
永遠都係nevia
真係比左好多錢

我最記得N年前消委會力推Nivea眼霜,當時搞到一班OL瘋搶。當年我用完一支,袪唔到黑眼圈之餘,仲搞到眼肚多左一條摺痕,後尾用Lancome先搞返掂。

珍珠宮

睛靈勳章

minniemouse131 發表於 20-10-15 14:19
諗起之前睇過一張相,人肉防曬測試,喺背脊貼一張好多格嘅紙,每格搽上不同牌子防曬,暴曬一輪,之後搣開張 ...

見過,結論係黑膠紙最work

首頁

尾頁

跳至