自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

畀面勳章

今日見有中4女生墮樓懷疑自殺,有感而發,我女讀緊中三,由9月尾開學開始,已經不停dict, quiz, test, 10月尾exam, 雖然學係返半日,但有時有補課,返到黎5點,跟手不停做功課溫書,因為1日之內竟然可以有幾科quiz, band2學校都咁chur, 想像唔到更著重成績嘅學校會點,真心嬲,但又冇得投訴,究竟係想學生hea讀,定想chur死班有心讀書嘅學生

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

未必一定學業問題,中學可能因為感情問題呢。唔好一概而論

珍珠宮

如果學校太Hea,無功課,太優悠,又有人唔 like喎。。

侯爵府

新聞話不是自殺,是拍攝時失足。

另,B2校好多時比B1校chur,

幸福花    發表於 20-10-15 22:05

水晶宮

回覆樓主:

唔chur家長又唔高興,可以點?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

報導話係失足

伯爵府

新聞有詳細講解係拍攝期間失足
BB你來咗啦?

侯爵府

最谷係想上位既學校

男爵府

畀面勳章

wingbc 發表於 20-10-15 12:51
未必一定學業問題,中學可能因為感情問題呢。唔好一概而論

當然佢可能未必係自殺,亦未必係因為學業而自殺,但如果要我經歷我女呢個月黎嘅學校生涯,我都會好想死

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

jordas320 發表於 20-10-15 12:48
今日見有中4女生墮樓懷疑自殺,有感而發,我女讀緊中三,由9月尾開學開始,已經不停dict, quiz, test, 10月 ...

為咗條命,唯有退學轉去啲 hea 學校

伯爵府

停課一段時間,好多間學校都咁。點解覺得一定係學校有問題?學生要學懂時間管理,解難能力。家長要學懂調整心態。

珍珠宮

根本香港的教育真的很變態,想chur盡學生老師般!

男爵府

jordas320 發表於 20-10-15 13:04
當然佢可能未必係自殺,亦未必係因為學業而自殺,但如果要我經歷我女呢個月黎嘅學校生涯,我都會好想死:ig ...

我小朋友都係中三,有同感,最衰係d教育高官理得你班仔女,至緊要自己個d飛去老遠讀書,咁就唔駛承受無窮無盡嘅壓力,可憐我地班小朋友

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

jordas320 發表於 20-10-15 13:04
當然佢可能未必係自殺,亦未必係因為學業而自殺,但如果要我經歷我女呢個月黎嘅學校生涯,我都會好想死:ig ...

你咁講
即大把人要死
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

今日見有中4女生墮樓懷疑自殺,有感而發,我女讀緊中三,由9月尾開學開始,已經不停dict, quiz, test, 10月 ...

中三係特别忙,因為要選科

伯爵府

牛年勳章

Angelice-BeBe 發表於 20-10-15 12:55
報導話係失足
但係間學校唔係有圍欄既咩 ?
失足定有心擧爬?

伯爵府

所以我唔會俾個女讀傳統學校,我驚到時係我受唔住壓力要自殺

大宅

https://topick.hket.com/article/2777434/嘉諾撒聖家書院中四女生墮樓昏迷送院搶救不治

可能不是學校問題呢!

Anyway, RIP!

男爵府

Moonlight819 發表於 20-10-15 14:01
根本香港的教育真的很變態,想chur盡學生老師般!

早排疫情,有 d學校hea到爆,剛剛返學,中學得半日係會趕,好多嘢教唔切。

公爵府

中學生除左學業,仲有感情,朋輩相處
有些又遇到欺凌問題

首頁
12345...6

尾頁

跳至