自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

RIP

男爵府

s160656 發表於 20-10-15 14:22
但係間學校唔係有圍欄既咩 ?
失足定有心擧爬?

點解學校有d咁危險嘅位,可以讓學生自由咁上去?學生又可以拿着手機四圍行?學校no control?

珍珠宮

wasabikingdom 發表於 20-10-15 13:16
為咗條命,唯有退學轉去啲 hea 學校

千辛萬苦入到心儀學校,相信家長好難捨得
在將來不能夠預知嘅情況下,大部分人都會選擇安全地跟從歷史嘅足跡

公爵府

Cankk 發表於 20-10-15 13:20
停課一段時間,好多間學校都咁。點解覺得一定係學校有問題?學生要學懂時間管理,解難能力。家長要學懂調整 ...

認同你講
無計
停課甘耐,追進度一定辛苦
親戚女都係中三,因為選科好緊張自己成績

公爵府

Pinky28 發表於 20-10-15 14:24
所以我唔會俾個女讀傳統學校,我驚到時係我受唔住壓力要自殺

我有朋友女讀神校
番得好開心無咩壓力
最重要睇小朋友能力適唔適合學校

珍珠宮

wasabikingdom 發表於 20-10-15 13:16
為咗條命,唯有退學轉去啲 hea 學校

其實香港仲有咩hea嘅學校?

公爵府

小玲 發表於 20-10-15 14:28
早排疫情,有 d學校hea到爆,剛剛返學,中學得半日係會趕,好多嘢教唔切。
...

係呀
hea左甘耐
中學唔同幼稚園,初小比時間你慢慢適應校園生活
如果唔追進度,家長會接受?

珍珠宮

虎到金來勳章

s160656 發表於 20-10-15 14:22
但係間學校唔係有圍欄既咩 ?
失足定有心擧爬?

係囉,影相都會跌落樓

用戶要求終止服務

牛年勳章

jordas320 發表於 20-10-15 13:04
當然佢可能未必係自殺,亦未必係因為學業而自殺,但如果要我經歷我女呢個月黎嘅學校生涯,我都會好想死:ig ...

好多同學仔都經歷緊呢種學習生活,調整心態好重要。父母亦多 d 關心仔女心理狀況。
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

jordas320 發表於 20-10-15 12:48
今日見有中4女生墮樓懷疑自殺,有感而發,我女讀緊中三,由9月尾開學開始,已經不停dict, quiz, test, 10月 ...

著重成績嘅學校都係咁上下,都好難再多 d。用咩心情面對有唔同反應,同埋量力而為,例如提早溫習,或者唔會溫晒同一日 quiz 嘅咁多科,部分科考天才。同學同家長都唔使要求完美嘅~
未經許可,請勿轉載

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

太多原因, 學業, 交友, 本身情緒....

伯爵府

回覆樓主:

可以點樣檢討? 唔駛學生追? 唔要求達標? 到下年又有人話追唔到s4課程點好? 迎合邊班好? 不如要家長唔好chur可能仲好,唔合格由得佢,升唔到班由得佢,追唔到課程就唔好追,仔女辛苦教佢hea就得啦,坊間仲有b3其外嘅要求唔高㗎,各適其適何必要求全港統一,若有日有個b3又玩跳,會唔會認為hea到想跳呢

侯爵府

mizuho 發表於 20-10-15 14:32
千辛萬苦入到心儀學校,相信家長好難捨得
在將來不能夠預知嘅情況下,大部分人都會選擇安全地跟從歷史嘅足 ...

認同。
所以香港教育的扭曲,不少家長也是幫兇⋯⋯
為什麼總追求最top的學校,而不是最適合小朋友整體成長的學校?

禁止訪問

子爵府

聽到這些新聞, 我心就感到很痛, 她這麼年輕便失去生命, 父母一定傷心不已, 我個女也是讀中四, 每天我都為她禱告, 求神賜平安 !

因為主必親自從天降臨,有呼叫的聲音、和天使長的聲音,又有 神的號吹響,那在基督裡死了的人必先復活。以後我們這活著還存留的人,必和他們一同被提到雲裡,在空中與主相遇,這樣,我們就要和主永遠同在。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

crystal媽咪 發表於 20-10-15 14:19
你咁講
即大把人要死

某程度上係人既問題, 郁下就話想死, 要去死.

有人話小朋友去外國讀書, 或者唔讀傳統學校, 係咪外國中學或者香港既國際中學學校係讀書無壓力? 唔會咁chur?

禁止訪問

伯爵府

apple~y 發表於 20-10-15 14:35
我有朋友女讀神校
番得好開心無咩壓力
最重要睇小朋友能力適唔適合學校

小朋友適唔適合就唔知,但我知我肯定唔適合
申:小學讀書讀到曾有自殺傾向

伯爵府

bosch 發表於 20-10-15 15:15
某程度上係人既問題, 郁下就話想死, 要去死.

有好多國際學校既家長都會係出面補課,仲要係幼稚園都已經開始補,但學校就唔會俾壓力你,果d壓力係自己俾自己,有d唔一樣

珍珠宮

moma1023 發表於 20-10-15 15:00
認同。
所以香港教育的扭曲,不少家長也是幫兇⋯⋯
為什麼總追求最top的學校,而不是最適合小朋友整體成長 ...

直情家長先係問題!

有怪獸用家先有怪獸學校

首頁
12345...6

尾頁

跳至