懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

想問下有無媽媽原本有甲亢??

大宅

回覆 MrsWongSY 的帖子

有甲亢4年, 呢4年生了2個好健康的BB如果甲亢可以KEEP住正常水平,可以有BB的.
陀BB有危險的,早前會增加小產機會, 生的時候,最好吾好用到麻醉之類

民房

monmonyy 發表於 20-10-16 09:45

有甲亢4年, 呢4年生了2個好健康的BB如果甲亢可以KEEP住正常水平,可以有BB的.

唔好意思,我仲想問下,你甲亢懷孕期間係咪都有Keep住食甲亢藥物?

因為我上年試過懷孕,但去到9Week時間小產左?所以好擔心,甲亢懷孕有d咩需要特別留意?

洋房

monmonyy 發表於 20-10-16 09:45

想問bb出世之後洗唔洗好似大人咁 每個月去醫院驗血同食藥?或者特別出檢查?(emoji)(emoji)

洋房

MrsWongSY 發表於 20-10-16 10:33
唔好意思,我仲想問下,你甲亢懷孕期間係咪都有Keep住食甲亢藥物?

因為我上年試過懷孕,但去到9Week時間 ...

我有keep 住食藥 原先食緊綠色,初期中期醫生會幫你轉白色,應該可以減低對bb同媽媽既影響
去到後期你就可以自己揀,醫生同我講兩隻都差唔多
佢建議轉番綠色,因為對媽媽影響少啲,綠色對bb 後期黎講好似0.00幾既影響

不過作為一個媽媽 我會揀白色,寧願bb好啲☺️
而家我24周,指數正常

記得定期覆診食藥就應該冇問題啦(emoji)(emoji)

男爵府

VictoriaHui_FB 發表於 20-10-16 11:06
想問bb出世之後洗唔洗好似大人咁 每個月去醫院驗血同食藥?或者特別出檢查?(emoji)(emoji)
...

我有甲亢,食過兩個course藥。我陀兩胎時要超頻密看住個甲狀腺指數,兩胎孕期都無需要食藥

Bb出世後要係醫院抽血驗甲狀腺,跟住一星期再抽,然後一個月再抽。無事就唔洗再返兒科覆診

洋房

wschow823 發表於 20-10-16 15:48
我有甲亢,食過兩個course藥。我陀兩胎時要超頻密看住個甲狀腺指數,兩胎孕期都無需要食藥

Bb出世後要係 ...

Thanks, 希望bb check完之後冇事啦

首頁

尾頁

跳至