懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

試左幾個月都未有好消息
做齊婚前檢查
男女都正常

今個月見紅,成個人頹左

大宅

小巨龍 發表於 20-10-15 15:09
試左幾個月都未有好消息
做齊婚前檢查
男女都正常

你有無計排卵期啊?

別墅

bst01178 發表於 20-10-15 15:35
你有無計排卵期啊?

我有用P.C. 既App去計
每2-3日左右就試

大宅

小巨龍 發表於 20-10-15 15:37
我有用P.C. 既App去計
每2-3日左右就試

你試下除左排卵期前後之外,唔好行房
我同我個同事都係排卵日中的

大宅

回覆 小巨龍 的帖子

太密啦, 平時就五日到開一次工, 去到排卵日先開密d, 前後都開, 咁先會易d中

別墅

回覆樓主:

無話點樣懷孕,順其自然

水晶宮

回覆樓主:

我係:
用排卵試紙每朝早check, check 到+ 就嗰晚行埋
因為忙同未必就到時間,其實我差唔多次次懷孕都係嗰個月行埋咗一次only
行埋之後墊高patpat 再吊高腳20分鐘
放鬆心情,唔好諗住,得就得唔得就下個月再試, no need to stress

以上方法,我五次懷孕有四次都係咁,淨低嗰次係IUI (全部都係高齡)

別墅

bst01178 發表於 20-10-15 15:59
你試下除左排卵期前後之外,唔好行房
我同我個同事都係排卵日中的

有一個月就係咁
都唔中

別墅

貓仔小花 發表於 20-10-15 16:27
回覆 小巨龍 的帖子

太密啦, 平時就五日到開一次工, 去到排卵日先開密d, 前後都開, 咁先會易d中 ...

有諗過買CB驗,但唔想大家有壓力,不過下個月真係試下你呢個做法

別墅

Siuki_ 發表於 20-10-15 16:39
無話點樣懷孕,順其自然

我都想順其自然,無諗過試左幾個月都無消息

別墅

Nbs 發表於 20-10-15 17:01
我係:
用排卵試紙每朝早check, check 到+ 就嗰晚行埋
因為忙同未必就到時間,其實我差唔多次次懷孕都係嗰 ...

我每次完事後都即刻沖涼,會唔會都係唔得既其中一個原因?

大宅

回覆 小巨龍 的帖子

我第一次試左成10至11個月先中, 都係求其亂開工, 但係係空心胎, 手術後我睇中醫調理, 用紅d check排卵, 都再試左半年先中, 你試左幾個月都唔算好長, 另外情緒都好易影響你中唔中, 放鬆心情都好緊要

別墅

貓仔小花 發表於 20-10-15 17:32
回覆 小巨龍 的帖子

我第一次試左成10至11個月先中, 都係求其亂開工, 但係係空心胎, 手術後我睇中醫調理, ...

聽到好sad, 唔好意思問一句,空心胎係??
幸好之後你調理完,上天再送多一次禮物比你

大宅

回覆 小巨龍 的帖子

空心胎意思係得胎囊,即係bb住果間屋仔,入面係冇bb

大宅

回覆 小巨龍 的帖子

當時醫生宣佈果刻真係跌落地獄架,不過可能我準備得唔夠好,第二次再準備好d,食左半年中藥,再用紅d了解自己既經期pattern,當時我都以為好快再中,點知真係一個月又一個月既失望,心都灰灰地,一放鬆心情就中左,個仔今日四個半月啦,所以你都加油呀

大宅

小巨龍 發表於 20-10-15 17:15
有諗過買CB驗,但唔想大家有壓力,不過下個月真係試下你呢個做法

淘寶買紅d好平,又唔會有壓力,我覺得知道自己排卵pattern好有幫助

別墅

貓仔小花 發表於 20-10-15 17:53
回覆 小巨龍 的帖子

當時醫生宣佈果刻真係跌落地獄架,不過可能我準備得唔夠好,第二次再準備好d,食左半 ...

好令人振奮 好彩你無放棄,繼續努力去試,我會再努力下,多謝你既開解。祝你一家人身體健康

大宅

同老公都驗咗兩個都正常無問題,結咗婚之後努力咗兩年都係無聲氣,本身諗住出年去泰國做人工,點知今年二月嘅時候有朝起身 feel 到自己個肚谷住谷住,姨媽早幾日嚟完所以一定唔係嚟M,加上之前有同啲朋友傾開佢哋係點樣有咗,佢哋都有講過排卵嘅時候個肚係特別有種好脹好谷嘅感覺,果日朝早同夜晚都有同老公做功課,然後到三月尾發現姨媽無嚟到所以驗吓,之後就發現中咗獎喇

別墅

1201Lemon 發表於 20-10-15 19:04
同老公都驗咗兩個都正常無問題,結咗婚之後努力咗兩年都係無聲氣,本身諗住出年去泰國做人工,點知今年二月 ...

Congratulations to you 有時呢樣野都係睇下有無緣份,我排卵身體feel唔到有任何變化

大宅

小巨龍 發表於 20-10-15 19:09
Congratulations to you 有時呢樣野都係睇下有無緣份,我排卵身體feel唔到有任何變化:t ...

多謝,加油啦,其實果種谷住谷住肚脹脹嘅感覺我都係第一次感覺到,放鬆心情唔好比咁大壓力自己,有時太緊張反而難中,同埋試吓完咗之後唔好咁快沖涼同去廁所住,訓一陣休息下先或者第二朝先沖涼可能會好啲

首頁

尾頁

跳至