自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

不論單身或已婚,有間自住樓比較好。
同父母住,如果吾系獨女/仔,如果住私樓或居屋,到父母百年歸老後,間屋變遺產樓,分分鐘比其他兄弟姊妹趕走

大宅

Celine524 發表於 20-10-16 17:44
幾位年約三十幾單身朋友想買樓, 銀行上會很難,一個人储首期又難,居屋又偏向家庭,屋企人又成日催拍拖. 大時 ...

真係覺得香港好難搵對象,男少女多,所以我身邊啲女仔朋友同去其他地方搵,機會大啲!

男爵府

2023年兔年勳章

我公司有唔少同事離左婚有仔女,無仔女2婚都有。

有2個同事仔女大d, 18-21的年紀,因為各種問題搞到depression想自殺要睇醫生。其中一個同事俾個仔影響都depress 左2年,佢有時都話早知係咁就唔生。近來經濟唔好,工作壓力大,但佢係屋企經濟支柱,佢老公搵得少過佢又要養父母一向無被錢佢,佢個仔又想出國留學,迫住受氣都要做住先。
當然,大部份同事家庭都正正常常,多數小朋友仲細。

單身同事都有,不過一係好後生,一係完全冇諗過結緍。大部份係兄弟結左婚,佢地單身要養父母,好多時D 父母都話個仔結左婚有家庭開支大唔要佢地D 錢,佢地話得1份收入又要養父母唔敢買樓,老一輩諗住養兒防老冇儲蓄,怕一失業供唔起父母食都冇得食。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

幾位年約三十幾單身朋友想買樓, 銀行上會很難,一個人储首期又難,居屋又偏向家庭,屋企人又成日催拍拖. 大時 ...

係苦嘅唔一定單身女人喎

男爵府

你的朋友就是你

伯爵府

anna59 發表於 20-10-17 11:20
你住公屋?租私人樓?

公屋,但我係想向上流,抽得中居屋就好。

公爵府

moon_o_o 發表於 20-10-16 18:09
你睇人單身苦
人地睇你湊仔變燥婦夠苦

咪喺,湊仔係勞心勞力,你估細路真係會聽,教一次就得咩,教10次都未得啦,所有嘢重複又重複,仲要駁嘴仲要鬧交,結婚生仔也是一樣有苦有樂

男爵府

charlenebb 發表於 20-10-17 11:42
真係覺得香港好難搵對象,男少女多,所以我身邊啲女仔朋友同去其他地方搵,機會大啲!
...

關咩事,大陸男比女多3千萬。
一線城市就有80萬剩女未婚。
證明唔關男多女少事,
只要女人角度去睇 高質既男士少,導致大量女人單身。
在加上信息開明,如今女人見到比自己差既都可以嫁的好好,或另一個階級過的咁舒服,自然趁自己後生多人追,要求不自然高左。
加上女人又本身係幕強設定,希望另一半勁過自己。
同男女平等年代既思想出現矛盾。
一邊要求男女平等,去到擇偶條件又要求男人比女人叻回歸傳統思想。
自然出現矛盾,導致大量單身男女出現。
而男人角度重視女人最佳生育年齡最,過左某個年齡既女人不再吸引。自然不會再好似後生果陣為女死為女亡。

侯爵府

katy_mama 發表於 20-10-17 11:48
我公司有唔少同事離左婚有仔女,無仔女2婚都有。

有2個同事仔女大d, 18-21的年紀,因為各種問題搞到depres ...

哎,又真係唔敢買樓,好多老一輩只諗住養兒防老而又冇儲蓄,
子女擔驚受怕有工都未必敢轉,真係一失業唔食都要交租。

侯爵府

單身同父母住,兄弟姊妹結晒婚搬走晒,父母要駛錢唔問結晒婚的攞覺得佢哋開支大,只依靠單身未嫁同住的女,呢啲情況好普遍,我都試過

小錢冇所謂,但有時睇專科幾千元,其他兄弟姊妹都應該負番責任,阿媽唔肯開口問啲仔攞咪我開口囉

伯爵府

嫁得唔好仲衰過單身

男爵府

單身唔一定差wo,同父母住唔洗租樓供樓,冇壓力。
嫁左仲多煩惱。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

去律師事務所.............佢地有計

子爵府

Qq555666 發表於 20-10-17 12:45
關咩事,大陸女比男多3千萬。
證明唔關男多女少事,

分析得非常詳盡.
我後生時的確係求偶高峯期,但我本身唔靚女,讀書和家庭背景好一般,我只想揾位啱傾的人拍拖,當年都常参加行山義工,通常18至28係最旺最活躍,之後朋友圈同親友圈都一pair pair 什至family. 形式.另外,同意社交媒體例如IG, Twitter等都幾影響人

侯爵府

環保接龍勳章

我覺得單身女之苦係屋企人唔體諒.

有女友人同屋企人住公屋,
之後搬咗出嚟獨居,
十多年前,
佢己經想買樓,
佢父母叫佢唔好買,
因為驚公屋除咗名要搬細D.
(亦有可能係驚佢結婚後層樓益咗男方)
如是者....
等了又等.
最終都係前年上車.. 貴咗2倍

子爵府

onlam2005 發表於 20-10-17 13:28
我覺得單身女之苦係屋企人唔體諒.

有女友人同屋企人住公屋,

無計,根深楴固的價值觀不容易改

大宅

Qq555666 發表於 20-10-17 12:45
關咩事,大陸女比男多3千萬。
證明唔關男多女少事,

大陸好似係男比女多三千萬人口先啱。
男人搵唔到老婆,尤其農村、城市中產以下嗰啲。

wcpcelia    發表於 20-10-19 10:38

男爵府

Nbs 發表於 20-10-16 18:31
單身唔苦
自怨自艾先最苦

你呢句一針見血,我有朋友單車,成日都放負,放到我都怕咗佢 ! 佢自己搵錢能力比我高,又唔使俾好多家用屋企,中意玩乜就買乜,但就係份牛脾氣唔好,做乜冇耐性成日呻,約佢去晚飯等位半小時,就呻到機葉都落,份份工都呻做唔長 !

子爵府

naicha 發表於 20-10-17 12:58
單身同父母住,兄弟姊妹結晒婚搬走晒,父母要駛錢唔問結晒婚的攞覺得佢哋開支大,只依靠單身未嫁同住的女, ...

但你自己同父母住,唔負責全部負責大部份都應該

侯爵府

breadcheung 發表於 20-10-17 14:42
但你自己同父母住,唔負責全部負責大部份都應該

屋企所有開支都係我負責架喎, 仲唔夠?
講緊有D非日常extra開支, 又唔係關間屋事, 老人家睇醫生錢大家攤分, 我覺得好正常

首頁

尾頁

跳至