自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

你要比佢知道偷錢唔岩,我之前對個女做法,先問佢點解有咁大疊錢(佢偷我封利是嘅$50),因為順號碼。佢一開始話係自己利是錢,但我入房再搵返順號碼嘅錢出黎對,佢就無辦法下承認偷。

我再問佢偷錢要黎做咩?佢當然會答買野食、玩具、文具啦。咁我就開門見山、我話唔會容許有家賊,要佢寫道歉信,記低時間日期,我話再犯,我就會報警處理,我唔想佢細細個就偷錢,大左個會因為貪心,不勞而獲而去做犯法野。

最後,我檢討係咪因為住學校附近,無比零用錢習慣佢,所以佢要偷錢,最後同佢達成,每星期有幾多錢零用錢。

唔好比佢慣手勢去偷,仲要熟手都幾秒偷左。

瑪瑙宮

challenging 發表於 20-10-17 19:25
回覆 Ivan1023 的帖子

對,我女曾經都試過偷我鉢,唔止一次,終於都係比我發現。佢承認,仲寫埋承諾書,好 ...

砵仔糕?

男爵府

回覆 C.Humphrey 的帖子

我問我小朋友如果佢是樓主,佢會點處理,佢話會擺番啲錢,但唔出聲,睇吓嗰仔會有乜反應。

子爵府

不如咁,同仔喺房同時間講(只有你二人,唔好俾佢覺得要當住全世界拆穿佢)話俾佢知,你已經知道有人做咗唔岩既事情,但想俾個機會佢改過,叫佢諗下先,俾5分鐘佢一個人冷靜下,然後再入房搵佢傾。。始終大了,要慢慢教,男仔又要面,如果當住全家人面前講,驚佢難落台(宜家啲小朋友好脆弱)。。。了解下佢點解要咁多錢?呢一刻我諗你都好難過 , 慢慢傾,可以解決的

翡翠宮

牛年勳章

fchiang168 發表於 20-10-17 19:41

我問我小朋友如果佢是樓主,佢會點處理,佢話會擺番啲錢,但唔出聲,睇吓嗰仔會有 ...

個仔會知阿媽知,可能第日唔偷媽媽錢但偷其他人錢,最緊要唔知個仔咩事要咁多錢做咩,治唔到本

珊瑚宮

叫老公扮搵野搵到呢幾千元
問佢點解有叠錢?
睇佢有無講大話吾斬眼
講大話去到乜野情度
有無超級冷靜?
玩具萬歲!

男爵府

C.Humphrey 發表於 20-10-17 19:49
個仔會知阿媽知,可能第日唔偷媽媽錢但偷其他人錢,最緊要唔知個仔咩事要咁多錢做咩,治唔到本
...

攞番啲錢唔出聲住,是等他有心理準備先,當然是希望仔仔會自首,如果佢冇,就要同佢跟進番成件事。話發現他房有幾仟元,知道一定唔會係佢嘅,所以收起保管住先,之後當然要再了解和教導番佢。

珊瑚宮

樓主最好DEL家居照片
費事比親友認到
家居劃圖都係
玩具萬歲!

瑪瑙宮

fchiang168 發表於 20-10-17 19:41

我問我小朋友如果佢是樓主,佢會點處理,佢話會擺番啲錢,但唔出聲,睇吓嗰仔會有 ...

又上来出铺話发生左不能解释的事

象牙宮

cherrie716 發表於 20-10-17 18:23
可能唔至,有時冇乜為意,我見到既証據係有幾千蚊,我唔知點解決好,仔大個喇!我怕我行錯一步
...

幾千蚊? 私底下問佢要幾千蚊嚟做乜?買電話定課金定比同學?

伯爵府

我先收起個几千蚊,再問吓仔係咪等錢使,有咩想買同媽媽講,有咩難處歡迎同媽媽講,媽媽同佢一齊面對。如果佢feel到你講咩佢即刻check自己的錢,知道事敗了,佢一定知道你發現了,然後同你應錯,以退為進,到時再慢慢傾,希望幫到你

伯爵府

慢慢教,我細個都偷過亞媽2蚊

男爵府

tkop 發表於 20-10-17 20:18
又上来出铺話发生左不能解释的事

然後大家一睇就知乜嘢事, 只有樓主係話畀鬼偷嘅

伯爵府

回覆樓主:

Delete

男爵府

cherrie716 發表於 20-10-17 18:23
可能唔至,有時冇乜為意,我見到既証據係有幾千蚊,我唔知點解決好,仔大個喇!我怕我行錯一步
...

同我囝小時一樣,妳快快拎晒出黎,拉佢入房,兩公婆關埋房門傾,慢慢引導佢點解拎咁多錢,有咩用……小時偷針,大時偷金,佢未必淨係屋企人下手,連學校同學錢唔識既人都會起貪念,我發現囝時最多幾佰蚊,無超過1千,佢加埋之前儲下利是錢才去買新電話放被入面(晚上)打機,因本身部機我裝左限上網時間,所以逼到佢想自己擁有個人電話,無限上網 之後同佢傾完妥協,就改正過來,最驚佢出去犯案,比人拉入男童園就一世了 。及早抖正,千萬不要比機會佢再落手,自己錢包收好,唔好再比佢咁易得手

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

tkop 發表於 20-10-17 15:14
有人入屋都唔知道?

全屋人係廳,有人爬入房點知啫

大宅

我真係好心痛,我搵到既証據唔係錢係點數收據,可能佢叫同學仔幫佢買,因為主要係我跟出跟入,佢冇可能買到,依家等自己心情平伏番我先可以同佢傾

珊瑚宮

2公婆商量左先
玩具萬歲!

水晶宮

cherrie716 發表於 20-10-17 21:30
我真係好心痛,我搵到既証據唔係錢係點數收據,可能佢叫同學仔幫佢買,因為主要係我跟出跟入,佢冇可能買到 ...

時代問題,以前小孩會偷錢買野食,現代小朋友偷錢買遊戲,也只是人生學習過程,別太緊張,好彩早發現,早糾正
自由太多會令世人失去平衡

子爵府

cherrie716 發表於 20-10-17 21:30
我真係好心痛,我搵到既証據唔係錢係點數收據,可能佢叫同學仔幫佢買,因為主要係我跟出跟入,佢冇可能買到 ...

咁樓主你而家在仔房搵到果$500現金,會收起定不動聲色放返在仔房

首頁

尾頁

跳至