自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2020勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

cherrie716 發表於 20-10-17 18:09
件事終於比我自己邊個做喇!我搵到証據,但主要我要點同個仔傾

.. 終於,我再同佢講道理。再找一個錫佢長輩同佢傾,教佢每日無偷糖食時,就寫張正面讚美自己字句紙仔入落個樽度,再見面時,送比該長輩。
而我就反而常問佢,今日食左糖未呀?有同無都間中請佢一粒半粒,提佢唔需要再偷摸,間中帶佢去買。就係咁,戒甩左。
其實,紙仔寫左7次唔夠,已好快無再咁做。因為其實佢每次都知自己偷係衝動同唔啱,之後會後悔,但又忍唔住,只係無比人發現,食左先算。之後,就因為偷慣左,偷到食時感覺滿足啲同一定唔會被人管..

公爵府

2020勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

foggyao 發表於 20-10-18 15:33
.. 終於,我再同佢講道理。再找一個錫佢長輩同佢傾,教佢每日無偷糖食時,就寫張正面讚美自己字句紙仔入落 ...

..我估你可直接同仔分析,亦比佢知道你會給足夠零用。真係唔夠,只要佢開聲,千其唔好第一句就話,係會同佢一齊想辦法,教佢正面途徑。屋企被佢負責某些東西,係直頭比佢賺錢嘅,多勞多得。間中問佢夠唔夠洗,唔夠,先比啲佢濕腳,但過晒之後可一起討論,檢討返。
(而家都係成屋零食任佢食,佢都常食,但無再偷。但零食耗盡速度已比初時減慢左好多。有啲甚至會過埋期)

公爵府

cherrie716 發表於 20-10-18 14:58
好講真句,我以前重曳過你,我比你更壞,我明白小朋友心諗點咩,但因為我自己以前家境唔好,父母要返工,而 ...

你加油啦!
我女都係好錫家人嘅乖女,都係唔多說話,無乜脾氣,我地都係跟足嘅父母。
品德教育兼唔會貪少便宜嘅身教,我地自問由細到大做到足!點都無想過佢會咁做!所以一次又一次,加上家中糖果常失竊(我仔只儲糖,不愛食,但會隔一排又少左)
但係自從,我會花多時間,每天引導佢講多啲自己事我聽,有情緒時,要佢說或寫出感受。初時唔會點講,都係求其寫同好短字句,但每次佢寫,我就覆佢一篇!之後,慢慢寫多左,亦開始講多左(講緊係又用左差唔多兩年!)。而家,有乜會同我,反而係佢自己衰左,激到我好嬲時,會大篇道歉信兼有解釋反省字句。

翡翠宮

2020勳章

好講真句,我以前重曳過你,我比你更壞,我明白小朋友心諗點咩,但因為我自己以前家境唔好,父母要返工,而 ...

但係解釋唔到佢在冇入房情況下点偷到錢

公爵府

2020勳章

回覆樓主:

欣賞你有勇氣面對亦出黎講返件事
日後真係好好管教
我表弟細時成日偷錢被姑姐發現,姑姐不停幫佢補獲唔俾姑丈知,愈偷愈多直至姑姐份糧都唔夠貼俾表弟,姑姐以死相勸後來表弟無再偷屋企錢,而跟左外面古惑仔做犯法野獲得金錢,終有一次失手被拉,果陣只有中二就入左男童院,幾年之後出返黎仍然跟住班混混做雙失青年,然後同拜金拍拖借財仔錢搬出去住風流快活,屋企亦開始被追數,姑丈激到有病後尾死埋,表弟從未出現過,姑姐亦申請調遷。上年返左大陸退休,我表弟今年先30歲,唔知仲在唔在人間

大宅

2020勳章

回覆樓主:

可以用成績來換實物獎勵,但課金就不太建議,樓主別傷心,仔仔本性純良一定會知錯的。

wcpcelia    發表於 20-10-19 10:46

大宅

2020勳章

睇到啲字都好感動

大宅

2020勳章

cherrie716 發表於 20-10-18 00:55
一路話比佢聽我心情,後果,利與弊一一去同佢講,我真係平伏唔到自己,又講又喊左半個鐘,我亦都同佢講,我 ...

做得好好,愈少人知愈好,叫爸爸辦唔知,暫時不要驚動學校,希望唔會再偷錢,有兩個問題要解決
1/ 自信心,發掘仔嘅興趣和專長,鼓勵放多些向依方面發展,什麼也可以,亦可考慮一齊去做義工
2/ 戒打機,無睇錯係小六?應該要呈分試和考中學,同仔定立時間表去温習預備呈分試,同仔一齊揾中學資料和討論報邊間中學

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊