自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

藍眼 發表於 20-10-17 18:15
我都唔明成日有人出post問人點解冇積蓄,好似犯咗罪咁,有好多人賺返來的錢不是用左去吃喝玩樂,係家庭好多 ...

同意!人哋點又如何?好似要問樓主借咁?

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

其實每人背後唔同故事啦!

我同事的爸媽退哂休,比較多病,又大洗,雖然三兄妹同住,但要比家用囉!

我媽唔洗比家用,樓已供完,佢好慳所以儲到錢囉!

情況許可梗係儲錢啦,有儲蓄有安全感!

珍珠宮

回覆樓主:

珍珠宮

回覆樓主:

屋企有大有細,人工又唔係多嘅,我會比較理解!
但我都識得人,單身,幾萬銀一個月,居然呻窮,我知佢係有層樓(未供完),但會唔會窮到一D積蓄都無呀?!

伯爵府

goodbuyer80 發表於 20-10-17 16:56
回覆 gigi19810326 的帖子

所以真係唔係好明,身邊有幾個咁的例子,如果係我應該可以儲到八成。 ...

平心而論,一個家庭平均搵十萬一個月計,扣除衣食住行,未計教育。儲8成都好有難度。
除非住呢個item唔洗比。條數就即時鬆好多。

申利:我唔係樓主描述嘅嗰類。只係路過搭吓嘴 。

水晶宮

happy66 發表於 20-10-17 17:04
不用明,只不過有啲人無開支,識人,可儲8成,点解,無比家用,兼不娛樂,成日扮窮,博同情,叫人請,揾萬 ...

相反,我識果d月清朋友係每月找返上月卡數,食好用好,一年三四次旅行,養猫狗但無錢比家用屋企

珍珠宮

goodbuyer80 發表於 20-10-17 16:51
聽佢講話自己近乎月月清,自己成副身家幾萬蚊都無,但佢長期有返工,只不過份糧連一萬都無,我知道佢平時好中意 ...
份糧咁少,冇得儲一d 都唔出奇

水晶宮

做個靚太 發表於 20-10-18 09:27
但我都識得人,單身,幾萬銀一個月,居然呻窮,我知佢係有 ...

識人真係做左幾十年野月入數萬單身唔使比家用都0儲蓄,月月呻窮但又鐘意晒點樣享受人生

複式洋房

我當年都係月光族,洗慣食慣買慣仲話年年要起碼去一次旅行,做左幾年野戶口吾超過三萬,當一個人洗慣其實好難儲錢,好多野想買,好痛苦,每個月要規定洗幾多,咁而家為左供樓點都要慳出尼。咁每個人個方向吾同,有人覺得多個錢旁身好,有人覺得四圍玩人生先有意義。大家取向吾同

侯爵府

份工一萬都冇,儲不到錢好正常。
反而儲到8成應該係啃老吧

wcpcelia    發表於 20-10-19 11:41

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

BKsquare 發表於 20-10-18 06:40

你睇漏咗
“If ” 你講到天花龍鳳都得啦

香港哋初出道工作冇黐屋企或親人,有比家用嘅話,點可能儲到人工8成,吹就得

珍珠宮

做個靚太 發表於 20-10-18 09:27
但我都識得人,單身,幾萬銀一個月,居然呻窮,我知佢係有 ...

佢講啫, 有無saving佢自己先知.
呻窮就可能係心態問題.
我有朋友交稅係17%果種, 有樓有車有車位全部paid up哂, 樓都唔洗再供.
茶餘飯後朋友吹水講買餸, 佢聽到有人話買咗盒$70有機蛋, 講咗幾日人哋有錢好幸福, 佢食唔起. 其實那人搵得少過佢仲要供樓.

珍珠宮

ricecooking 發表於 20-10-18 10:10
識人真係做左幾十年野月入數萬單身唔使比家用都0儲蓄,月月呻窮但又鐘意晒點樣享受人生
...

都係,大洗,自然月月清~

珍珠宮

白毛毛 發表於 20-10-18 10:58
呻窮就可能係心態問題.
我有朋友交稅係17%果種, 有樓有車有車位全部paid u ...

咁又係,佢講je~

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

白毛毛 發表於 20-10-18 10:58
呻窮就可能係心態問題.
我有朋友交稅係17%果種, 有樓有車有車位全部paid u ...

咁又係,有啲人鍾意呻窮既,我有親戚好有錢,但佢都成日呻,扮窮,點解?驚人問佢借錢嘛﹗
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

長期月入唔過萬,真係好難儲錢。淨租都冇咗一大舊,交通加吃,所淨無幾。

珍珠宮

開心吸收勳章

mimi987 發表於 20-10-17 17:04
儲到八成?可以講解下嗎?
如果搵$15000點樣可以儲八成

佢話月入唔過萬。咁都可以儲八成,真係佩服!唯一諗到嘅就係黐飲黐食黐住。

珍珠宮

回覆樓主:

人人處境不同
當年我剛出嚟做事,已經要上繳差不多50%俾屋企,自己又要進修。
到結了婚要供樓+上繳中央
到小朋友出世,要請工人(4大長老不在港)
之後又再搬,又駛一筆,真係月月清。
我的另一半,都係畢業後繼續進修,超過十年。
我地依啲交17%,基本上冇左成個半月人工、又養四大長老、又保險、又供樓(維持收入1×%之內(又進修。別人眼中好似收入不錯,真係月月清架。
我反而唔太明點樣可以每月儲80%人工囉!只係返工車錢同早午晚三餐開支?
最基本水、電、煤都要交吧!

珍珠宮

kikitea 發表於 20-10-17 21:44
請賜教

已潛水,未講如何儲人工8成。

珍珠宮

goodbuyer80 發表於 20-10-17 16:51
聽佢講話自己近乎月月清,自己成副身家幾萬蚊都無,但佢長期有返工,只不過份糧連一萬都無,我知道佢平時好中意 ...

各有前因!供養父母, 亞媽大洗又同你講到咩

如果你搵得唔多, 要生活, 錢都出左糧俾工人照顧父母, 仲有生活費, 仲点儲錢

首頁

尾頁

跳至