自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2020勳章

chinsnow 發表於 20-10-26 23:39
同意,日本的士多啤梨及桃是最好食,暫時找不到其他國家出產的比日本的好味。

雖然韓國的士多啤梨的價錢 ...

好耐之前有親人去過北京買桃, 覺得好食, 但之後聽有人話有d有蟲就唔敢買, 細個時食龍眼,見到有蟲, 真係以後唔敢食

除左好食, 日本qc各方面都相對好似做得足d。

男爵府

2020勳章

其實我去日本見啲水果都唔平,係咪我計錯錢
桃、哈蜜瓜、士多啤利,係我想買嘅嘢
但超市個價唔多平

大宅

回覆 pswongaa 的帖子

日本人當生果是和果子, 有些人只會作送禮用, 算是矜貴

日本土壤不適合耕種生果, 農民唯有種植貴價生果, 才有利可圖.

例如種植提子, 當地農民會cut剩最靚嘅喺農田, 吸收最大嘅泥土養分, 所以出產質素特別高. 價格亦此比一般世界各地貴

而香港的日本生果比當地貴, 係因為香港商戶再markup所致

大宅

等有得去旅行先食,運到香港個d又貴味道都一樣,我會忍手唔買,送禮招呼朋友另計

公爵府

2020勳章 畀面勳章

回覆樓主:

食水果係我日本旅行嘅重點項目之一,桃不及北京的好味, 但講真想買真正北京 水蜜桃亦都唔容易,而日貨質素有保證。
提子好食,但比不上西班牙提子,蜜瓜性價比低。
香港人固然崇日,我去親日本都食好多水果,其實靚貨唔平香港好多,試過當造時去當地食蜜瓜、晴王,最平都係香港價八折。

wcpcelia    發表於 20-10-27 11:16

伯爵府

2020勳章 畀面勳章

回覆樓主:

梨,桃,香印,蜜瓜真係日本嘅好食 我去日本至鍾意去農場摘生果! D農場又係乾淨企理到不得了! 佢哋用木糠,米糠種植,唔會踩到一腳泥! D生果即摘即食,好正

水晶宮

2020勳章

回覆樓主:

美國青提子都好好食,超市買唔係太貴

複式洋房

運費貴
同埋產量少

大宅

回覆樓主:

其實中國都有好食水果。簡單如新疆哈蜜瓜,唔知點解系香港食一般,但系當地食真心好食。

伯爵府

2020勳章

咪又係水果,不過佢喺高級d, 賣相好d

伯爵府

2020勳章

banbanmm 發表於 20-10-27 02:16
食水果係我日本旅行嘅重點項目之一,桃不及北京的好味, 但講真想買真正北京 水蜜桃亦都唔容易,而日貨質素 ...

係,果欄都唔係貴好多

公爵府

2020勳章 畀面勳章

catlili 發表於 20-10-27 15:08
其實中國都有好食水果。簡單如新疆哈蜜瓜,唔知點解系香港食一般,但系當地食真心好食。
...

新疆提子同哈蜜瓜都正

大宅

banbanmm 發表於 20-10-27 15:12
新疆提子同哈蜜瓜都正

個人覺當地種的菜都好食D,唔知系咪陽光充足問題(14個鐘)

大宅

catlili 發表於 20-10-27 15:08
...

其實AEON都曾經賣過一隻新疆蜜瓜,個樣同日本蜜瓜好似,仲用左日本名和一些印有日本字條去包裝..

同類日本蜜瓜至少180元以上,呢隻蜜瓜在香港AEON就好似賣59元..

後來在國內盒馬先生見到同牌子蜜瓜,差不多大少只係25元人民幣..

和有做開生果既朋友知道,新疆在前兩年開育一條京新高速,由新疆直去北京,還有不少支路直達各農場,加上新疆水利建設,近年好多新疆生果,可以好快直送中國各地.平靚正..

pswongaa    發表於 20-10-27 21:00

複式洋房

日本水果係甜+好味...日本買都唔平, 去到香港更貴

mavisho23    發表於 20-10-27 16:00

寶石宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

依個天氣食日本秋月梨
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

超級版主

2020勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

以前聽過領隊講
有d地方(如北海道)冬天長,可供種植時間少,所以會利用機會種到最貴最靚去賣,亦因土地保養期長,所以種出嚟特別好食

好食唔好食,好個人,蜜瓜我食過超勁甜,但我地麻麻地蜜瓜。香印好多人話唔好食,但我地好鐘意(巨蜂就唔特別有興趣)

各地都有好食嘅生果,台灣有釋迦蓮霧,芒果最愛呂宋,橙要揀4012,西瓜大陸貨又平又好食,榴連泰國馬拉正。覺得值咪得,唔一定要日本貨啊

pswongaa    發表於 20-10-27 20:59
mavisho23    發表於 20-10-27 16:01

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊