在職全職

跳至

首頁

尾頁

子爵府

背景
兩公婆返工,有兩個工人湊小一同K1小朋友。

但小朋友升小一,在想自己跟返會否好一點,現在每天得一小時左右比佢。

問題來了。
如果我轉FTM,要cut晒兩個工人同個女既補習興趣班。即係我自己湊加睇功課溫習。

本身我人工平均計約5萬,老公多少少但不到6萬,我唔做即係屋企少一半收入。要個女cut晒興趣班又好似好慘。佢而家淨補習加興趣班都萬幾,仲有個細未開始。

咁既情況,應否轉FTM

老公支持但話要cut晒以上講的。
外家不支持。

男爵府

回覆 小艾美 的帖子

可以轉另一份時間短d的工嗎,cut 一個工人,其他照舊,可行嗎?

珊瑚宮

2020勳章 開心吸收勳章

cut 工人你可以頂上, 但如果你唔做野的話連興趣班都cut, 咁唔好轉做ftm 住, 睇定d 先. 小朋友補左習仲攪唔掂功課而自己有信心跟得好就轉.

珊瑚宮

2020勳章

香港咁 ge 時勢重 quit? 得番一個人搵錢我會好無安全感. 試下 cut 一個工人喇. 同埋縮興趣補習班.
你一 quit 就緊到咁, 乜都自己跟, 到時你辛苦死.

男爵府

回覆 小艾美 的帖子

你份工壓力大嗎?返五日工?如你離職,做埋家務煮飯,再睇晒兩個小朋友功課,應該冇咩時間陪佢哋玩.(之後兩個小朋友功課會越來越難)你有冇信心做得比補習好.就算要cut工人都應留一個,你時間會鬆動些.我只有一個女,小學階段冇補習,自己收工跟返功課,老公負責煮飯,做家務.亞女入到B1中學.

大宅

回覆樓主:

唔quit!照番工!
我份工得3萬
我本身都諗quit自己湊
但一諗起唔番工就經濟只係剛好,我又唔想!到時你quit左,自己湊仲要買咩都要左諗右諗你就會唔想

男爵府

2020勳章

小艾美 發表於 20-10-17 22:12
背景
兩公婆返工,有兩個工人湊小一同K1小朋友。
我揾8萬同老公加埋每月收入20 萬都只敢請一工人同唔敢quit. 係cut d 小朋友興趣班。第二時中學係睇有無體育比賽獎項,到時參加幾個,唔駛要咁多興趣班。我兩個小朋友每月係6000 補習加學琴。無其他。上B1尾中學

子爵府

我係你一定照返工,最多轉工
我冇你咁高人工,一個仔,一個工人,仔升小二後轉工返半日,從來冇補習,升咗B1頭中學
其實陪養咗佢自己搞掂自己功課溫習,你轉唔轉FTM都得
不過我覺得可以cut一個工人,等佢哋自理番,可能都ok

洋房

呢個時勢唔好亂嚟, 諗清楚先好做決定呀

大宅

2020勳章

搵到五萬蚊,我一定唔會quit! 尤其是如果兩個工人都做得幾好..錢又冇幫手又冇到時一定壓力好大

大宅

2020勳章

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
回覆 小艾美 的帖子

當你轉左FTM,cut晒兩個工人同個女既補習興趣班 , 加 自己打理屋企大小事務後, 最終你可能都係得番一個鐘 湊小朋友 & 睇功課溫習。如果是我, 我一定唔會quit

大宅

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
其實兩個小朋友, 佢地宜家都係屋企上zoom...如果無工人, 就算你quit左份工, 都未必有時間跟到功課, 因你要一打二....除非回復正常面授, 兩個都返晒學, 否則, 宜家quit, 作用真係唔大.

建議睇下疫情發展再決定.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊