自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

慢吞吞E 發表於 20-10-19 01:04
係呀,回到正常水平,但我一星期會食三至四次降膽固醇鈣思寶一包加五湯匙麥皮,先撈勻,再微波爐叮兩分鐘 ...

請問腳踏機係咪下圖呢啲?

侯爵府

回覆樓主:

我算喜歡運動,但有時都悶㗎。咁咪搞搞新意思:今日我由土瓜灣行去尖沙咀碼頭。我7:45出發,而家成頭汗咁喺尖東海旁行緊,大家加油!

子爵府

到!我最怕跑步,好辛苦,跑完個心個胃都會痛。我試過諗住健康d一星期去做兩次gym,唔harsh,但差不多一個月就病/唔舒服,半夜落床更失足達落地,停左gym再瞓夠休息夠就不藥而癒。並唔係巧合,試過兩次都係咁,我放棄了。

我成日覺得我體質唔操得,有點怪,反而缺乏休息。但我老公唔理解,佢成日話我唔做運動。其實我驗身一切正常,比我老公還健康。我返工出街買屋企野行下當運動了,暫時唔去做gym了。

珍珠宮

虎到金來勳章

sunnykiwi 發表於 20-10-18 22:31
萬事起頭難,冇人叫你一開始就做好勁嘅運動,最初拉下筋先,5分鐘又好,開住歌郁下個身又好,慢慢加上去, ...
我同你一樣諗法, 想自己健康啲, 因為仲想同屋企人一齊多好多年, 唔想有咩病痛要家人擔心, 而且做完運動心情真係好好多. 初時就一定係辛苦, 尤其10幾20年無做運動嘅人, 無可能第一次做運動唔氣喘囉

大宅

牛年勳章

lammmm16 發表於 20-10-17 22:47
自己真係唔鍾意做運動,但無奈容易頭暈,點都要做少少,但真係好抗拒

我都唔鍾意架,不過至少都會拉下筋,生完會做下收腹運動,都ok ge

wcpcelia    發表於 20-10-19 14:27

男爵府

cathy.auyeung 發表於 20-10-17 22:48
我,最多做吓拉筋
Me too

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

35歲前,0運動,最好食玩瞓,亦唔覺得有須要做運動,但年紀越嚟越大,發覺身體開始差,一次感冒要睇5次醫生,開始意識到要做運動,跟本冇得俾你揀鍾唔鍾意,初初一定辛苦,開始做d好簡單嘅嘢,急行,15分鐘已經喘晒氣,又成身汗,做完又要沖涼,煩死,但要迫自己做,要堅持,都只係放假先有時間做,E家3年過後,已經由初初急行15分鐘做到可以行1個半鐘了(中間停15分鐘休息),E家冇得做會唔安樂,加油呀JM,堅持做幾個月身體已經可以有明顯改善ga喇

Astra00    發表於 20-10-19 10:55

水晶宮

回覆 lammmm16 的帖子

我係絕對討厭運動,但會令自己盡量一舉二得。例如,游泳及散步,會當係親子或二公婆拍拖時間咁。散步每日有半小時都夠。或者行商場當散步又可以。
因為日日有做半小時運動都可減下病痛。完全不做,身體只有退化易痛。

伯爵府

回覆樓主:

極之討厭運動,做運動只為減肥,降膽固醇

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

mcs74 發表於 20-10-17 23:19
我越大越懶,以前後生d成日勁做運動

我掉轉, 年紀大身體小毛病百出, 加上身邊親人接2連3患癌

驚覺健康寶貴, 預防勝於治療, 唔郁下唔得

男爵府

pi0219 發表於 20-10-19 11:05
我掉轉, 年紀大身體小毛病百出, 加上身邊親人接2連3患癌

我最初都係因為見阿媽成日出入醫院,佢係肥又唔鐘意郁,就係咁,全家人都為佢奔波擔心,那一刻就明白好多病痛根源來自長期缺乏運動,我自己都有仔女,我唔想我因為長期病痛而要影響到佢哋嘅生活、心情。
每個人都應該對自己身體負責任

男爵府

amypekkle 發表於 20-10-19 08:11
請問腳踏機係咪下圖呢啲?

係丫,好方便,一路踩一路上bk都得,又唔太貴

首頁

尾頁

跳至