自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

純討論

我知有 d 中學既英文老師都係香港本地人 , 亦都係本地讀大學

可能佢地都係大學讀英文系 , 英文書寫應該唔錯的 , 但 oral 始終都不是 native 的

我個人總係覺得有 d 怪怪地 , 就算無錢請外藉人仕 , 如果搵一個外國留過學既畢業生任教 , 係咪會好 d , 起碼佢地英語發音都正確 d , 相信係外國讀左幾年大學既人 , 英文 oral 應該會好過本地英文系畢業生 , 是嗎 ?

大家認為呢

大宅

牛年勳章

回覆樓主:

其實香港人講廣東話都會有懶音,咁教中文的點算?
師資問題,請到native當然好,但資源問題,制度問題,好難一時三刻解決

男爵府

咁就睇你覺得ORAL 重唔重要
以DSE黎講,ORAL 佔的分數係最少

複式洋房

外國畢業想做老師的人唔多, 英文native的好多都去IS教.
而且做local老師太多多餘職務同內外評核, 浪費時間精力.

公爵府

回覆樓主:

其實外國人英文唔一定好d架 ,發音都唔一定準 ,有d都會有口音 ,我仔之前去過好多地方讀英文 ,唔同興趣班d外籍老師都差好遠架

公爵府

請問大家 :
識人係本港名校教英文, 佢話移民去英國教英文 , 我心諗人地是否揀返英國人native教英文 ? 點解會揀香港人在英國教英文 ?

是否我不了解英國情況? 請賜教 !

伯爵府

Melody.in.V 發表於 20-10-17 23:37
外國畢業想做老師的人唔多, 英文native的好多都去IS教.
而且做local老師太多多餘職務同內外評核, 浪費時間 ...

Local 出世大個先去外國的口音都不會native, 至多係fluent

複式洋房

回覆 annie133 的帖子

口音係發音, native係流暢達意, 兩樣嘢.我識嗰班係外國長大, 英文native, 來香港IS教書.

男爵府

回覆 littlehoneymum 的帖子

英國宜家其實大部份都係移民, 佢過英國可能教新移民班. English as a second language (ESL). 同埋好多外國人嘅Gramma都好差. 識英文同教英文係兩回事

男爵府

牛年勳章

但外國留學嘅老師又未必熟香港考試模式

珍珠宮

其實聽好多香港家長講英文真係超級尷尬,所以盡量搵個口音好d係正常。小朋友講得好有信心學其他方面都事半功倍

伯爵府

shirley784 發表於 20-10-17 23:23
純討論

我知有 d 中學既英文老師都係香港本地人 , 亦都係本地讀大學
你講得啱。所以有本地學校係會一個本地香港人老師加一個外國畢業生(口音純正但唔係教育專業)咁教。應該可以互補不足。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

annie133 發表於 20-10-17 09:48
Local 出世大個先去外國的口音都不會native, 至多係fluent

冇錯,除非你幾歲已經移民,否則對於native 來講你仍然係有口音,等於我地都會聽得出內地長大的廣東話口音一樣(就算廣東人你傾一陣都會聽得出唔同)。樓主,全香港咁多學校咁多機構想請英語流利的人,人地有qualifications 亦有選擇權,未必真係想教書,我有朋友冇去過英美佢教緊名校英文,今時今日做老師最緊要係交到成績出來,學生公開試成績好係前題,只要佢做得來,係唔係放洋留學過有咩所謂

男爵府

回覆 mcs74 的帖子

係呀, 成日聽到啲家長好似唔知自己英文講得差咁, 孟同自己小朋友講英文........真係尷尬

大宅

回覆 IamChuChu 的帖子

好認同

大宅

2024年龍年勳章 牛年勳章

IamChuChu 發表於 20-10-18 00:09
回覆 mcs74 的帖子

係呀, 成日聽到啲家長好似唔知自己英文講得差咁, 孟同自己小朋友講英文........真係 ...

最驚聽到嗰啲:

你要 wash你隻手呀
食多啲 rice
唔好 naughty

聽到都打冷震

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

我覺得香港老師有香港口音唔算大問題,
只要佢講得流暢、正確,
又教得明、教得懂學生就已經好好,
見過好多外藉老師,
就算係英美口音,
但唔貼近香港學習、考試制度,
咁我寧願揀個教得明白嘅local老師

用戶要求終止服務

牛年勳章

唔同意,只要有合適嘅語境,一樣可以字正腔圓,特首、陳方安生,都係本地畢業,英文都幾好聽,留學都要睇係唔係同外國人接觸多,所以係睇接觸嘅語境,而唔係邊度畢業。而且學校都有 NET。
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

littlehoneymum 發表於 20-10-17 23:44
請問大家 :
識人係本港名校教英文, 佢話移民去英國教英文 , 我心諗人地是否揀返英國人native教英文 ? 點解 ...

語文能力可以透過考試評核,有客觀標準,本地學校嘅老師就一定口音唔正咩?阿仔學校嘅老師,唔止英文老師,其他科嘅老師,英文都好好!
未經許可,請勿轉載

男爵府

回覆 大笨鐘 的帖子

香港畢業嘅, 通常名校(top 20)、國際學校英文會好D. 識唔少外國讀書, 甚至移民好耐, 生活圈子淨係中國人, verbal english非常差

首頁

尾頁

跳至