自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

睇左另一個jm 既post, 有感而發

我仔小四,但我從來無比過零用錢佢。原因: 基本物品唔缺,有需要就會買比佢。額外野例如佢想要既圖書,漫畫,就睇佢表現而決定。
佢番學既日子唔需要出街食飯,假期佢想去某些餐廳例如元氣,唔太過份既我都會同佢去。
番學佢又唔會買小食,因為佢掛住同同學玩佢都唔會食( 試過帶佢喜歡的小食都唔食)。

侯爵府

回覆樓主:

但小一時曾經試過偷屋企人錢,被發現後比我爆完一獲再無發生。 睇完某jm 既post, 令到我有個諗法,小4 係咪要開始比零用錢等佢學下用錢觀念,我會有少少擔心佢會唔會因為無,而唔知幾時想有,而有偷錢既想法。

有無jm 可以分享下,點樣安排零用錢比小學生,比幾錢先叫合理?

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

小六仔,我早排開始比每日10蚊,叫做吃喝玩樂錢,想自己買額外零食飲品買玩具冒險樂園就用呢d, 當然正餐加下午茶加屋企零食系有提供,阿仔扭呢樣果樣我就叫佢用吃喝玩樂錢,佢節檢左好多 ,我都想跟jm 學下野

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

luvysl_blythe 發表於 20-10-17 23:48
但小一時曾經試過偷屋企人錢,被發現後比我爆完一獲再無發生。 睇完某jm 既post, 令到我有個諗法,小4 係 ...

我冇小朋友
但諗返起細個拎零用錢去買鐘意的野食/物品係件開心的事
但我中學除左返學的飯錢同車錢外冇零用錢,所以我中學冇咩朋友 因為佢地會放學一齊去食野,星期六日一齊去玩,好記得中一時我同學約埋我去溜冰,夾埋食野消費最少要百幾蚊,我冇錢去,見到屋企人時好想問可唔可以俾零用我出去?但最後都冇,因為我知道屋企好窮

男爵府

廿幾年前已經每日有零食錢,唔多,夠買一支雪條
唔食就儲起

雖然你個仔你覺得唔需要
但佢都要social下
約朋友去買零食文具都係社交需要

男爵府

柔伊 發表於 20-10-18 00:00
我冇小朋友
但諗返起細個拎零用錢去買鐘意的野食/物品係件開心的事
但我中學除左返學的飯錢同車 ...

以前中學好興仙踪林
但坐低飲,對我來講一杯都唔平
但課外活動完同學都成班一齊去飲野
我都係得每日巴士散銀同少少午餐錢
真係幾蚊幾蚊咁儲

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我大果個由一年班就發覺佢有無窮無盡嘅慾望,全部係為買而買,學校冇小食部得飲品機,佢就想偷偷帶八達通去買飲品。

我開始安排零用,1星期只俾夠買1次飲品的零用錢,希望佢有得買之餘都要學識忍,之後每年加,但性格問題,有幾多駛幾多,不過希望佢大駛得來起碼有得駛,唔好去偷。

除左每星期零用錢,我另放1個帶鎖儲錢罐,每年新年利是錢我會安排佢按年齡抽取封數,俾佢放入帶鎖儲錢罐(一般抽到2、300左右),係俾佢有自己特別想買時經過我同意開鎖攞,平時就用固定每星期嘅零用錢,印像中到六年班時每星期$30。

大宅

可以依佢學校小食部野飲/單一零食/小食售價 俾錢佢。 如燒賣$5/4粒, 咪每日/隔日俾$5。

又或以默書/測驗/考試達 9字頭/100分,以$1-2 作鼓勵

再按年級上升每年調整$1-5/日

水晶宮

2024勳章

我都係小四開始比零用錢,每個月100蚊,可以自己去買D小食和小文具,但佢都無咩機會使錢,絕大部分儲起,加埋利是,有幾千蚊。學校有發小冊子教點樣理財

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

luvysl_blythe 發表於 20-10-17 23:48

我仔小四,但我從來無比過零用錢佢。原因: 基本物品唔缺,有需要就會買比 ...

小四是可以俾零用錢佢,除咗學錢嘅概念外,亦可學儲蓄,學怎樣分配用錢

用戶要求終止服務

牛年勳章

阿仔小學階段唔需要用錢,我都有比零用錢佢,每日$2,慢慢加到每日$10左右。我覺得有錢先有得理,所以比 d 錢佢,由佢安排點用。
未經許可,請勿轉載

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

但小一時曾經試過偷屋企人錢,被發現後比我爆完一獲再無發生。 睇完某jm 既post, 令到我有個諗法,小4 係 ...

樓主,培養孩子良好儲蓄習慣要從小開始,應從小灌輸比小朋友知道金錢嘅概念,何謂想要同需要,須然小朋友而家不缺物質,但亦應從小教導佢養成良好儲蓄習慣,應駛先駛唔好亂花费,小朋友如果想買嘢,亦可以鼓勵孩子以儲蓄去達到。
比小朋友金錢不宜太多,教佢用一部份亦要留一部份作儲蓄,孩子慢慢就能學懂如何分配,如何理財。樓主小朋友小四,建議你可以每星期比20蚊佢,冇用就教佢儲起,到佢想買嘢時可以拎部份黎買。

有部份家長係唔比零用小朋友,個人覺得並非好事,小朋友冇接觸金錢概念,當有錢時就好容易亂花費,甚至因一時貪念,人地比少少錢佢就被人利用。樓主提到小朋友偷過家人錢,其實要教但唔應該只係鬧,應引導小朋友説出要錢原因,比適量零用從而鼓勵佢以儲蓄去達成自己嘅願望。

我兒初小已經有零用,當時係每日1蚊每月比,佢哋冇用錢大部份都會儲起,升中後我仔已養成儲蓄習慣好少亂洗錢,除了食飯同日常支出外大部份都會儲起。每年利事錢/獎學金佢都會儲,初中好快佢戶口已經儲到五位數字,而家高中佢戶口已經儲咗7萬左右,我仔話會留番黎供自己讀大學

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我仔小5, 我冇比零用錢佢。返放學都係我接送,學校冇小食部,佢基本上係唔需要用錢。。
平時有人比利是佢,會比佢自己處理,默書考試成績好,長老會比獎金。佢自己儲左幾千蚊係錢箱,唔會亂花錢,如果要動用佢d錢,會問過我意見先,我會同佢分析下需唔需要花,比佢自己再決定。佢都好節儉的,鐘意儲錢多過洗錢。
平時我會同佢傾下理財概念,一齊睇圖書教下佢。
可能到小6下學期會開始比啦,因為上到中學必需要比,早少少比佢適應下。

侯爵府

畀面勳章

我女到中一先比零用錢,因為要搭車食飯,小學冇比過,學妳講佢甚麼都不缺,但係如果佢想買東西,唔係太過份我哋都會買比佢,再講我成日錢或銀包週圍放,呀女都冇攞過,我覺得妳同小朋友溝通多啲,我諗唔需要太着意是否要比零用,每年利是錢佢都係比我儲到佢自己户口

水晶宮

回覆樓主:

要比零用錢,不然怎存錢買母親節禮物送比你?

伯爵府

我仔小四,但我從來無比過零用錢佢。原因: 基本物品唔缺,有需要就會買比 ...
我同你一樣, 樣樣都準備好俾佢, 但我暑假嗰時打算開學就每星期畀20蚊零用錢返學買吓零食, 錢包仔都買埋, 點知學校暫停咗小賣部… 所以我都暫停咗計劃…
不過我嘅原意係想訓練吓佢理財, 我擔心過兩年升中佢會亂洗錢.
陶土經過塑造...燒製...可變成有用的器皿.它盛裝到多少就看我們如何給它塑形,它有多堅固就看我們如何燒製...

侯爵府

多謝咁多位的意見

我仔性格係,有錢係身會咬住d 骨頭既人,會即刻諗用係邊到好,睇黎我都要好好諗下點樣教佢理財。

大宅

我小朋友都係上到中一先至比零用錢,小學時期佢哋都冇要求零用錢,不過我新年時會比回利是錢給他們

侯爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 20-10-18 00:42
樓主,培養孩子良好儲蓄習慣要從小開始,應從小灌輸比小朋友知道金錢嘅概念,何謂想要同需要,須然小朋友 ...

你講得好岩,講番轉頭點解佢小一試過偷屋企人錢,原來佢想去學校小食部試下買野食既感覺,所以走去偷。好彩我姐姐好聰明,係呀仔個書包發覺到即刻同我講。 自此之後,都好間唔中會比幾蚊佢買下野食,但真係唔多。
同埋小三佢轉左校,加上疲情,買野食呢件事又不了了之左。

我打算一星期比$15 試試先,呢個銀碼應該合理? 到小5 再加比佢?

侯爵府

Ks918 發表於 20-10-18 11:19
我小朋友都係上到中一先至比零用錢,小學時期佢哋都冇要求零用錢,不過我新年時會比回利是錢給他們
...

我仔的利是錢不會比佢用,因為銀碼都大,只係我同c6 比個封就歸佢比佢等佢自己諗點用

首頁

尾頁

跳至