自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

大宅

唔會生,而家教育一個小朋友已經同廿幾年前好唔同,世界變成好多,生多個真係命都短幾年。疊埋心水過幾年得閒湊下孫仲好。

男爵府

有句說話:唔怕羞,生到49。我以前有個同事,親口講已經10年無攪,一次就中獎,果時42歲,大女中三,細女小六,結果第三個係仔

wcpcelia    發表於 20-10-19 10:34

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

個仔都廿幾歲,俾我唔會再生喇

伯爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 20-10-18 01:03
我自己諗,如果想生都只係因為覺得阿囝係獨生,如果有多一個屋企人陪伴佢會好啲,不過年紀真係相差太大,如 ...

廿幾歲巳搵個BB陪佢?

大宅

yan_yan_mummy 發表於 20-10-18 12:34
我睇開養和,好多人聽到養和個名就覺得貴。但咁多年來,我遇到嘅醫生都斷症準、用藥靚,只要負擔到,我唔 ...

係,斷症准。
我以前睇養和係醫生費、超聲波、藥費,睇3次共計6K。第一次醫生費貴d,之後復診醫生費便d。
救咗我命咁濟,冇叫我做非必要檢查治療,對費用我幾滿意。
今年我帶X Ray去養和普通門診睇感冒個醫生勁麻麻,仲問我地有冇做身檢查,sales我同c6每人三千蚊身體检查。感冒又冇睇好。

侯爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 20-10-18 00:43
如題。四十碎頭,阿囝都廿幾,正當您重拾緊十八廿二自由自在,自己賺錢買花戴、準備養老時,突然上天fing多 ...

生唔生真係俾唔到意見, 最緊要你兩公婆連埋個仔點睇

如果講到寵物投胎, 我有一pair朋友, 結婚好多年都未能有bb, 直至佢隻狗過身, 當年即刻有咗生咗個仔, 佢哋到依家都講緊個仔係毛孩返嚟孝順佢哋的

水晶宮

雲卷雲舒 發表於 20-10-18 13:03
唔會生,而家教育一個小朋友已經同廿幾年前好唔同,世界變成好多,生多個真係命都短幾年。疊埋心水過幾年得 ...
同埋依家個社會令我怕怕,您想用咁既資源去培育一個小朋友,但實際上未必如願以償,依家度度都立立亂,啲人既思維好古怪又扭曲。搞唔掂。

大宅

~仔仔媽咪~ 發表於 20-10-18 01:03
我自己諗,如果想生都只係因為覺得阿囝係獨生,如果有多一個屋企人陪伴佢會好啲,不過年紀真係相差太大,如 ...

如果想生只係想多個人陪伴阿囝嘅話,我就覺得唔生好啲
阿囝都廿幾歲,廿幾年嚟都好習慣屋企得自己一個,而家先嚟生多個,你確定係「陪伴」佢?分分鐘係「煩擾」佢,比多個「負擔」佢添

水晶宮

jj7723 發表於 20-10-18 13:04
有句說話:唔怕羞,生到49。我以前有個同事,親口講已經10年無攪,一次就中獎,果時42歲,大女中三,細女小 ...
真係上天安排,冇得解。不過最緊要開心。

水晶宮

Ssddff 發表於 20-10-18 13:21
係,斷症准。
我以前睇養和係醫生費、超聲波、藥費,睇3次共計6K。第一次醫生費貴d,之後復診醫生費便d。
...
其實出面果啲驗身中心埋單仲貴過養和呢啲價錢。明明您只打算駛其中某幾項,但驗身中心偏偏掟您去join乜乜計劃,驗哂冚辦爛野,埋單至少都幾千至過萬啦,明明原本只係想照9百幾蚊果項野。

水晶宮

lakgarden 發表於 20-10-18 13:21
生唔生真係俾唔到意見, 最緊要你兩公婆連埋個仔點睇

如果講到寵物投胎, 我有一pair朋友, 結婚好多年都未 ...

諗緊如果我隻蚊(黑貓)真係投胎做我個囝,佢講野會唔會高8度兼爛聲,最大特徵比堅尼位有白色底褲胎記。我隻蚊肚腩零舍有個三角底褲形白色毛,我地成日話佢着住條白色底褲。

水晶宮

檸檬芝士餅 發表於 20-10-18 13:23
如果想生只係想多個人陪伴阿囝嘅話,我就覺得唔生好啲
阿囝都廿幾歲,廿幾年嚟都好習慣屋企得自己一個,而 ...

所以如果真係要問生唔生,問阿囝多過問老公。不過隻囝又係似足阿爸,優柔寡斷,永遠問唔到答案。

大宅

~仔仔媽咪~ 發表於 20-10-18 13:36
所以如果真係要問生唔生,問阿囝多過問老公。不過隻囝又係似足阿爸,優柔寡斷,永遠問唔到答案。
...

如果我廿幾歲時,我就一定唔會想阿媽再生,諗吓18年後,父母都60幾退休喇,細佬先18,咪即係要我照顧埋?

水晶宮

檸檬芝士餅 發表於 20-10-18 13:41
如果我廿幾歲時,我就一定唔會想阿媽再生,諗吓18年後,父母都60幾退休喇,細佬先18,咪即係要我照顧埋?
...
但至少迫到阿囝識自力更生,曉照顧自己之餘仲識照顧人喎。
可能我囝比較單純,可能個個阿媽都係咁,我會好擔心我兩腳一伸得番阿囝自己一個,佢冇個親人,俾人揾笨或遇到難題,想揾個親人傾吓幫吓眼都冇,會冇咩安全感。有個兄弟同佢互相照應點都好過淨得一個自己諗同面對。可能我本身有兄弟,覺得有總好過冇。至少冇咁孤單。

大宅

~仔仔媽咪~ 發表於 20-10-18 12:13
不過依家呢個世代,養育下一代真係好難。所以更想隻貓繼續做貓好過做人,始終想佢幸福開心。

認同你講呢個世代吾生好過生,記得有位jm講過佢隻狗狗死咗,續緣份變咗隻貓陪伴主人好奇妙。

象牙宮

~仔仔媽咪~ 發表於 20-10-18 11:54
睇到話要陪仔玩水上樂園周圍爬果吓真係好艱辛。搞唔掂。

呢十幾年慣咗安全開,一心等緊停經變老, ...

係架,真係辛苦,可能平時無運動,玩完超攰
20年後由奶樽玩起,捱更抵夜,我就唔制了,尤其現今社會太著重物質!
避我就係食藥…有無影響身體短命左就唔知了,但好過帶環同用套,識唔少人呢2個方法都中招!

大宅

唔會

水晶宮

singzone 發表於 20-10-18 14:18
認同你講呢個世代吾生好過生,記得有位jm講過佢隻狗狗死咗,續緣份變咗隻貓陪伴主人好奇妙。
...
我都懷疑我隻貓上一世係咪汪星人嚟,佢外表係貓,但性格係汪星人嚟。嗌佢會走埋嚟,叫佢上床拍拍張床佢自動跳上嚟,嗌錫錫又自動捽個咀妹埋嚟咀我咀咀,乜人都反肚嗲,仲要用手扯住人要人R佢摸佢,完全唔怕生譜架。

水晶宮

無話可說 發表於 20-10-18 14:39
係架,真係辛苦,可能平時無運動,玩完超攰 !
20年後由奶樽玩起,捱更抵夜,我就唔制了,尤其現 ...
我就係冇用葯,聽人講食咗仲易肥,所以冇食避孕丸。再者呢十幾年都好安全冇出事,所以都冇諗再加其他避孕方法吖。

唔好講陪細路玩,依家我陪屋企啲貓玩都勁攰。佢地真係咩都玩到癲,好失控。

大宅

~仔仔媽咪~ 發表於 20-10-18 14:42
我都懷疑我隻貓上一世係咪汪星人嚟,佢外表係貓,但性格係汪星人嚟。嗌佢會走埋嚟,叫佢上床拍拍張床佢自動 ...

聽你描述佢,比我我都愛死佢,怪吾得你這樣不捨得佢離世啦!

首頁
45678...13

尾頁

跳至