自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E5%A8%9B%E6%A8%82/533015/%E7%9F%9A%E7%9B%AE%E9%85%8D%E8%A7%92-%E9%AC%BC%E5%A1%9A%E5%AF%8C%E8%B2%B4%E5%82%B3%E5%A5%87%E8%83%8C%E5%BE%8C%E6%9C%89%E6%AE%B5%E5%8F%A4-%E5%93%AD%E8%A8%B4%E7%AB%A5%E5%B9%B4%E6%85%98%E6%B3%81-%E4%BA%BA%E9%BB%9E%E5%8F%AF%E4%BB%A5%E8%B3%A3

男爵府

果個年代,賣係希望佢哋有更好生活,不致捱餓

男爵府

牛年勳章

回覆樓主:

我都係十兄弟姊妹,我媽都同我講過, 話我細個時,隔離屋想我媽將我送比佢,好彩我媽無應承。

侯爵府

sam/josh 發表於 20-10-18 09:00
https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E5%A8%9B%E6%A8%82/533015/%E7%9F%9A%E7%9B%AE%E9%85%8D%E8%A7%9 ...

多年前避孕未普及,我婆婆都因為養唔起十幾個,送左兩個BB女比人養,物質生活上其實大家都好過啲。但有一路保持聯絡,大個左兩位auntie認返婆婆做契媽契女。
其實嗰個年代大家都比較理解,唔係唔錫你,係真係冇辦法⋯⋯

珍珠宮

睇文, 佢父母養到七個都唔算經濟太差,只係生得太多. 那年代避孕不普及.

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

以前年代真係好苦

侯爵府

回覆樓主:

我諗六七十年代呢種情況好常見吓。
我係生母第八胎,佢收一封數百元利是將我俾咗人(聽聞佢唔係第一次咁做,之前至少賣咗三個)。「交貨」後兩日我 G6PD 要換血要抽佢幾 cc 血對血型,佢拒絕,話死咗咪由佢,結果養母跪佢再加錢佢先至肯抽血,我先至有得換血。

wcpcelia    發表於 20-10-19 11:29
kamchaibaby    發表於 20-10-18 15:50
soso1227    發表於 20-10-18 15:42
annakit    發表於 20-10-18 12:32
saladhk    發表於 20-10-18 12:25

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

嗰個年代就係咁,人人都係咁,有什麽好感觸!

goldpiglet    發表於 20-10-18 13:42

翡翠宮

畀面勳章

白毛毛 發表於 20-10-18 10:20
睇文, 佢父母養到七個都唔算經濟太差,只係生得太多. 那年代避孕不普及.

佢屋仩肯定係窮都冇飯開嗰種,內文都有話屋企冇飯食要偷香蕉,父母賣完仔女就有飯食,每日去教會飲奶水同食餅乾,佢話係教會養大佢。
日日是好日

珍珠宮

回覆 mother904 的帖子

可能我講得唔好, 我指太差唔係話佢家有錢.係那年代好多窮人都係咁, 無錢開飯, 借米借糧度日.

翡翠宮

畀面勳章

YolandaTam 發表於 20-10-18 10:31
我係生母第八胎,佢收一封數百元利是將我俾咗人(聽聞佢唔係第一次咁做 ...

你生母都好無情下,好似生仔女只為賺錢

saladhk    發表於 20-10-18 12:24
日日是好日

寶石宮

2024年龍年勳章

我係生母第八胎,佢收一封數百元利是將我俾咗人(聽聞佢唔係第一次咁做 ...

幸福可以好簡單

侯爵府

mother904 發表於 20-10-18 10:39
你生母都好無情下,好似生仔女只為賺錢

我好感恩俾人領養咗,跟住個咁嘅人長大我咪又好似佢咁冷漠又邊有大學讀。我原生大家姐讀完中三冇書讀出咗去做車衣,十七歲就嫁人,二哥跟生父做木匠。

瑪瑙宮

有, 我 ex99 生太多, 有一個女比左人.

男爵府

男爵府

YolandaTam 發表於 20-10-18 10:54
我好感恩俾人領養咗,跟住個咁嘅人長大我咪又好似佢咁冷漠又邊有大學讀。我原生大家姐讀完中三冇 ...

咁都係好事, 有養父母栽培

侯爵府

sam/josh 發表於 20-10-18 11:20
咁都係好事, 有養父母栽培

係呀,上帝待我不薄,我算揾到主好人家

saladhk    發表於 20-10-18 12:27

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

係咪人嚟架,好癲

伯爵府

好媽媽勳章

leavemealone 發表於 20-10-18 10:10
我都係十兄弟姊妹,我媽都同我講過, 話我細個時,隔離屋想我媽將我送比佢,好彩我媽無應承。
...

我情況同你差不多。

侯爵府

stagea 發表於 20-10-18 11:26
係咪人嚟架,好癲

癲,窮到癲,懶到傻

首頁
12345...6

尾頁

跳至