懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我想生b 需要老公配合,佢話生b 貴,我話甘d 費用我比晒來氹我老公配合。終於中左。由產檢到所以bb 野而家都係我比,想問係唔係keep 住係甘好?但個心都唔開心佢成日捉住話你話要生b 的所以唔多想付出,有時都驚個b 出世後聽到唔開心,唔知有無sis d 老公待b 出世後就變唔同呢?

水晶宮

nyolivia88 發表於 20-10-18 09:44
我想生b 需要老公配合,佢話生b 貴,我話甘d 費用我比晒來氹我老公配合。終於中左。由產檢到所以bb 野而家 ...

生b 嘅意思係產檢,唐氏,結構,生bb 費用,定係計埋之後養同湊bb 嘅費用?!

複式洋房

Nbs 發表於 20-10-18 10:21
生b 嘅意思係產檢,唐氏,結構,生bb 費用,定係計埋之後養同湊bb 嘅費用?!
...

所有拉,而家老公都無比過任何錢

水晶宮

nyolivia88 發表於 20-10-18 10:22
所有拉,而家老公都無比過任何錢

即係老公唔想生,你話咁我負責養啦,咁樣?!

複式洋房

Nbs 發表於 20-10-18 10:25
即係老公唔想生,你話咁我負責養啦,咁樣?!

佢話生唔生都得但生仔貴。我想生咪話我比灑

禁止訪問

複式洋房

loklokyanyan 發表於 20-10-18 10:42
下!?生仔,養仔從來不是一個人的事,叫你一個人負責晒,好似有點不負責任
...

希望女兒出世後會改變

大宅

nyolivia88 發表於 20-10-18 10:43
希望女兒出世後會改變

但咁樣都幾大鑊
你俾開
佢事不關己咁
整慣咗更加唔會參與
早啲同佢溝通下好

大宅

減齡達人勳章

但又真係樓主自己主動攬曬d嘢上身wo

大宅

我想生b 需要老公配合,佢話生b 貴,我話甘d 費用我比晒來氹我老公配合。終於中左。由產檢到所以bb 野而家 ...

你話生仔費用你比哂,無話養B我俾晒咪得囉!不過咁講,BB出世之後要父母一齊照顧。到時佢一句話係你要生,佢唔負責照顧你會唔開心!

洋房

咁樣你可能會好唔開心?好大壓力?
BB佢都有份,生B要好多錢,個佢應該都要一齊分擔會好d,你會唔會搵個機會同佢平心靜氣座底慢慢傾下將來既計劃,因為BB出世之後用既錢應該會更加多,奶粉尿片全部都係錢,到時可能會因為呢樣野嗌交,你要將你既諗法同佢講。

大宅

產檢都已經唔平,跟住到中後期開始買bb 野,例如bb 床,bb 車,衫 物資等等
其實真係唔少開支,你同你老公去揀既話,佢唔多唔少都知道係唔少開支,都無理由係因為你想生,佢就事不關己,因為長遠一齊分擔,大家會輕鬆d, 除非佢負責曬供樓/租 , 水電煤,屋企大部分開支,甘你主要負責bb 野,甘你都說服到自己,不過你地要溝通多d , 係大家分擔,只係分擔既野唔同我起初都由老公比產檢,跟住呢兩個月買好多bb 野都係佢比,怕佢大壓力。我都自動比番產檢,而且我已經30周,產檢愈來愈密,幫輕下佢,否則老公一個比曬屋企開支+BB 開支真係大壓力

複式洋房

calbeexcalbee 發表於 20-10-18 10:48
但咁樣都幾大鑊
你俾開
佢事不關己咁

但又係我話d 費用我比黎氹佢配合生。。所以都唔知。。。

複式洋房

JacChong 發表於 20-10-18 11:06
但又真係樓主自己主動攬曬d嘢上身wo

係呀,所以都唔可以講咩。不過佢置身於事外,心都唔好過~

複式洋房

carson1128 發表於 20-10-18 11:07
你話生仔費用你比哂,無話養B我俾晒咪得囉!不過咁講,BB出世之後要父母一齊照顧。到時佢一句話係你要生, ...

我諗到時叫佢買下奶粉同尿片佢唔會問我羅返錢掛。。。我就係覺得話雖然係甘講b d 野我比晒,而佢真係唔比任何錢側側膊先唔開心

複式洋房

BabyWong2021 發表於 20-10-18 11:35

咁樣你可能會好唔開心?好大壓力?

佢到時又話下,你話d bb 費你比我先配合。我諗住bb 出世後佢見到自己個b 先同佢傾或者順其自然叫佢買下d bb 野,睇下佢會唔會問我羅返錢

複式洋房

StellaLou0608 發表於 20-10-18 16:56
產檢都已經唔平,跟住到中後期開始買bb 野,例如bb 床,bb 車,衫 物資等等
其實真係唔少開支,你同你老公 ...

係呀,嗰d 全部都係我比,我諗唔洗同佢揀佢都知道嗰到唔少錢吧。佢淨係負責屋企租同兩張雜費。其他我比。成日都同我計,都已經鬧唔少交

子爵府

其實.... 生b唔係剩係錢嘅... 你老公咁擺明唔想,你又咁想有b,又出左聲會比曬... 咁你咪遵守諾言,自己比曬囉⋯⋯一開頭攬曬上身就要攬落去㗎啦⋯⋯你老公遲d肯付出的話,你當bonus啦... 你唔好有期望,就唔會有失望

M.A.C    發表於 20-10-19 13:34

男爵府

loklokyanyan 發表於 20-10-18 10:42
下!?生仔,養仔從來不是一個人的事,叫你一個人負責晒,好似有點不負責任
...

樓主自己話負責迫佢做老豆喎
攬上身之後怨人地唔付出一樣係不負責任

複式洋房

Happybabyhbb 發表於 20-10-18 18:10
其實.... 生b唔係剩係錢嘅... 你老公咁擺明唔想,你又咁想有b,又出左聲會比曬... 咁你咪遵守諾言,自己比 ...

不過我就甘諗安慰自己,d 費用係比自己個b 唔好覺得心痛自己比晒~ 又係我想生多d 所以都接受現實,只係覺得如果佢都比下就好喇

首頁

尾頁

跳至