自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

~仔仔媽咪~ 發表於 20-10-18 13:18
如果係我,我唔要迫到自己咁埋牆,我會往簡單方向諗,當呢刻腦細掟自己去做埋啲自己唔叻既野,我索性拎呢 ...

係啊,我當初都係咁,當挑戰自己,學多d嘢。但原來做落先知好多嘢限制。人在香港,大陸所謂團隊根本唔會教,問都只會答唔知。叫幫忙寄sample,三推四請。所謂manager,淨係係我老闆面前表現得好殷勤,任何時候都可以問佢嘢咁。但其實唔係 而家仲要用埋我假日時間黎開會,開所謂銷售會議,搞足足成日,中午飯都無得食

珍珠宮

newinewi 發表於 20-10-18 13:30
咁啦, 你SET 個期限比自己, 起碼搵到幾多客, 過咗期限都唔得, 咁就向老闆提出調職, 如果佢唔肯, 到時你無 ...

其實我無調唔調職呢個說法,我而家狀況係,原本工作都係要做,公司大小事務都係要跟,可能老闆覺得公司細,無幾多野叫我做掛,所以就俾我學嘢為由做更多囉

水晶宮

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-10-18 13:38
係啊,我當初都係咁,當挑戰自己,學多d嘢。但原來做落先知好多嘢限制。人在香港,大陸所謂團隊根本唔會教 ...
我本身係做普通文職,比較最低層。所以都未經歷過要放假開會呢啲野。不過以前份工間公司超細老闆又騎呢冇責任感,啲同事又係下下怕蝕底,乜都唔肯做,乜都推3推4唔肯幫手,真心粗口爆。果時我索性唔駛佢地幫,我做哂,佢地反而唔抵得我咁都做得嚟咁話我霸哂啲野嚟做,思維異常低能。係辛苦,乜都自己handle哂,但自己唔駛等人良心發現幫,自己用哂自己能力同方法去完成任務,心安理得,又唔會激氣,又唔會浪費時間去求呢啲冷坦幫手整野,效率好好多。既然啲白痴唔諗住幫,就索性咪再旨意期望或要佢地轉性走嚟幫。咁樣自己冇咁嬲同唔開心。

珍珠宮

~仔仔媽咪~ 發表於 20-10-18 13:49
我本身係做普通文職,比較最低層。所以都未經歷過要放假開會呢啲野。不過以前份工間公司超細老闆又騎呢冇責 ...

我如果係果度,我都唔想求佢地幫啊,但香港呢個office,根本做唔到d咩。因為所有廠,人,都係大陸。仲要鬼咁遠,山卡啦地方
我都有唸過既然自己做唔到呢飯,咁唔繼續做,仲可以做邊一飯呢?公司只係間幾人trading firm

水晶宮

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-10-18 13:56
我如果係果度,我都唔想求佢地幫啊,但香港呢個office,根本做唔到d咩。因為所有廠,人,都係大陸。仲要鬼 ...
間公司又唔係自己開既,糧都係咁照樣出咁多,既然係咁,做到既野咪做,香港office做唔到既野做唔到咪唔駛extra幫老闆諗埋做埋囉!咁真係做唔到吖嘛!又唔係您唔做,呢個波俾番您老闆自己諗同拆掂佢啦!佢唔理唔搞既,您出十個方法但冇人跟都冇得搞架噃,老闆又唔會多謝您。呢個係我經驗之談嚟,我對上份工個騎呢老闆就係咁,做得落力幫盡佢,反而佢地覺得我地多事。佢地係要自己伙記hea做呃糧,我地都無謂多事幫佢地改。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-10-18 13:10
唔知點解,睇完你段說話,想哭了
都好彩有BK,我就無你咁好彩,朋友只會搵我做樹窿,但唔會做我樹窿。
...

証你係值得信賴嘅人。
啲人唔會搵我做樹窿,因我幫唔到手

大宅

HiPP勳章(2)

小肥兔 發表於 20-10-18 13:02
迎難而上吧, 既知是艱難, 不妨接受艱難存在, 咬緊牙關捱過去, 苦中作樂, 現實艱苦, 情緒又唔開心, ...

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-10-18 13:10
唔知點解,睇完你段說話,想哭了
都好彩有BK,我就無你咁好彩,朋友只會搵我做樹窿,但唔會做我樹窿。
...

証你係值得信賴嘅人。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-10-18 13:07
我曾經都係咁,不妨試一下,唔好怕蝕底,但發覺自己就係唔適合做銷售,只適合做安安定定既工作,叫我出去 ...
可能你一早對呢個post唔太鐘意,當一接手做,就覺得有d困難,所以你要嘗試克服佢,當你諗到要供養家人,要比好的生活佢地,就要諗方法去解決,要比動力自己。如果你自己都仍未釋懷,就要準備轉工。人生總有高低潮,努力,加油呀!

男爵府

brother4 發表於 20-10-18 12:25
自己失業有半年,努力揾工中,希望搵到!大家努力。。。
哈哈, 同路人

水晶宮

回覆 蘋果姐姐^_^ 的帖子

其實冇咩好沮喪,改變自己思維模式
你老闆叫你做d唔係你做開既野,有幾個出路:

迎難而上搞掂佢,掂左就多樣技能。但事實上有限制,就坦白同老闆講, 佢肯接受既,所有野不變,唔接受既,睇下佢想点

最 Worst 咪唔做, no big deal, 洗咩唔開心

我冇事業心,做份文職,工作咁多年都冇為個份工唔開心,總可以搵到人幫,搞唔掂掉返個波比老闆

子爵府

不如試下拜神,做多d善事,慢慢就會變好
Keep on going never give up.
因為有我,這個世界更美好了!

大宅

我也覺得不想活

珍珠宮

虎到金來勳章

czl115 發表於 20-10-18 12:13
呢幾日好多放負post
可能都抗疫疲勞了,又唔可以旅行放松調節

秋天係令人多愁善感嘅季節

珍珠宮

Haz-mama 發表於 20-10-18 14:34
可能你一早對呢個post唔太鐘意,當一接手做,就覺得有d困難,所以你要嘗試克服佢,當你諗到要供養家人,要 ...

唯有係咁

珍珠宮

彩虹水晶 發表於 20-10-18 16:09
我也覺得不想活

咁我又未至於不想活,只係思考人生,想有更好既自己,可以幫助家庭進步,更加好

珍珠宮

alice0606 發表於 20-10-18 15:22

不如試下拜神,做多d善事,慢慢就會變好 ...

我每個月都定期捐款㗎,平時對人都唔錯,係公司又努力做,都唔知係咪因為咁,去到邊度做嘢老闆都不斷要我做更多 辛苦命

珍珠宮

chocolatebean 發表於 20-10-18 15:20

我呢個老闆古老石山,只有佢講,唔會接受人地意見。我淨係唔想假日叫我返去加班開會咋,一開就一日,攞命。我又唔係咩高層,又唔係收多佐糧

珍珠宮

Onlok 發表於 20-10-18 14:23
証你係值得信賴嘅人。
...

有時關係咁唔對等,我已經逐漸疏遠果d朋友了

伯爵府

chocolatebean 發表於 20-10-18 15:20

你思維好清晰

首頁

尾頁

跳至