自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

scyp00 發表於 20-10-18 14:34
點解北區小學可以縱容比跨境生唔返學?又唔當曠課,呈一唔考,現在呈二又唔考,話以小五上學期成績呈分,有 ...

唔明㸃解會累到香港人

男爵府

係咪而家全個北區因為跨境生,唔考呈一?用五年級上學期成績代替?
如是者,對於香港學生實屬不公。跨境那班應自己諗辦法返香港考,無考那班就用五年級上學期成績,比較公平。如學校單方面為保banding , 唔俾在港學生考呈一,我覺得學校唔岩。

伯爵府

issactmaria 發表於 20-10-18 16:07
噤這個關政府政策大一点,唔係話過嚟租樓就租樓。他们無得過嚟香港上堂,無得考呈分試去追成績一樣考好D嘅 ...

樓主講咗全級冇得考,你仲叫佢集中火力溫書考呈分。

水晶宮

2024勳章

fmf903 發表於 20-10-19 01:04
係咪而家全個北區因為跨境生,唔考呈一?用五年級上學期成績代替?
如是者,對於香港學生實屬不公。跨境那 ...

同一學校,點可以有人呈交呈一,有人呈交五年級上學期考試成績?試卷內容、深淺都唔同啦,唔係同一份卷更唔公平,而且個排名咪亂哂龍

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

arale1668 發表於 20-10-18 15:47
唔明添
即係依家呈二唔使考,係以5年級上學期分數拉curve?
我仔女剛中一,舊年小六

樓主應該今年小六,呈一無左,現呈二都無埋,而且成績應該唔算好個類,小六課程比小五深,有一班用小五考一既分代替,作為同屆家長肯定唔鐘意,因為會影響自己小孩派位,如果因為咁,本身考完睇分係band 1, 但因為有部分人計上年,變左自己band 2, 點會唔鬧,或者打算個班誇景生無左,名次會前左,最後唔係,就覺得唔公平。

公爵府

fmf903 發表於 20-10-19 01:04
如是者,對於香港學生實屬不公。跨境那 ...

呈一應該過左,正常6月時考,今年遲都應該9月底考左。 黎近10月底11月應該係考呈二,現在公怖呈二安排,兩次都唔公平,所以樓主咁嬲。

公爵府

liy7239 發表於 20-10-18 17:48
咁仲有冇自選中學面試,如果有對香港嗰班就有着數,因為國內嗰班過唔到嚟 ...

有,出年1-3月攪,到時個班應該點都返黎,因為唔返黎就當放棄。

公爵府

HKITMan 發表於 20-10-18 17:28
明白了,普遍小六成績表會多d A。。。如果只用小五成績會少好多 A

可能真有分別但全港排名未必有大影響

你覺得排名無影響因為你唔識個遊戲規則,教育處係有全港學生排名的,呢個排名就係靠學校呈分去排,到第一階段選中學,中學會問教處取報佢學校既學生全港排名,再加interview去決定收邊個學生。

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

唔係掛, 呈分係為自己的, 不是為香港人的, 點唔公平, 點累香港人呀

樓主, 我想話你知, 今年在英, 美, 澳等外國讀書的香港人, 回港避疫後都無返去考試, 但都可以畢業哦, 你會唔會覺得對英, 美, 澳等本地學生不公平呢? 不要只著眼在香港北區, 要有世界視野, 如果唔係, 會俾人
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

珍珠宮

畀面勳章

0q.cathy 發表於 20-10-19 09:55
樓主應該今年小六,呈一無左,現呈二都無埋,而且成績應該唔算好個類,小六課程比小五深,有一班用小五考 ...

我舊年都覺得好唔公平,又可以點
教育局諗既野其實真係好廢,但求拖住過左去就算

同埋其實由今年升中打後2年,一共3年,所有升左上中學既師兄師姐所考既分班試都唔會影響打後同校師弟師妹派入該校學位名額,所以更加唔影響到學校,係咁既勢,點會諗依家學生所以我幾個月前都有係度留言,全港學校最好停升一個學年,俾呢度既人鬧爆,所謂針唔桔到肉係唔知痛
可能我一咁講又有大把人插我
唔緊要架,因為我仔女已經升左上中一,過去左,亦無得返轉頭,唯有同仔女額外俾資源舖條好行啲既路,但係最終點,都係個細路仔自己行 [smiley
龍鳳媽

男爵府

回覆樓主:

今年只有dse可以考試,所有公開試都取消,包括ib, gcse, igcse, gce, igce, 你果d呈分試算吧啦,放鬆d啦香港人,你覺得唔考係著數d? 我覺得有得考嘅人先著數囉,俾心機溫書好過啦

男爵府

scyp00 發表於 20-10-18 15:29
回覆 kellychan1 的帖子

大把香港人都要租樓住,佢哋應該過嚟租樓,應付呈分試,佢哋貪香港免費教育好才過 ...

支持樓主

公爵府

arale1668 發表於 20-10-19 10:27
我舊年都覺得好唔公平,又可以點
教育局諗既野其實真係好廢,但求拖住過左去就算

我都唔鍾意比人迫你要大愛,人就係自私,關乎仔女前途,點解一定要接受。雖然唔接受都唔改變到咩,但提出黎可以令到大家思考一下,下一步點做好。

Debbie0331    發表於 20-10-20 11:43

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

高達紅色 發表於 20-10-18 15:54
北區中學先大獲,用小五上學期成績首先不確定究竟係咪band 1 , 第二呢啲band 1 係仲未番 6年班,你咪收囉 ...

呢個的確相對係一個比較大的問題

侯爵府

喧嘩 發表於 20-10-19 10:54
今年只有dse可以考試,所有公開試都取消,包括ib, gcse, igcse, gce, igce, 你果d呈分試算吧啦,放鬆d啦香 ...

使乜讀書?拿~你唔留心啦!樓主話呈一及呈二都全級不用考,辛苦五年唔使考喎

複式洋房

scyp00 發表於 20-10-18 15:29
回覆 kellychan1 的帖子

大把香港人都要租樓住,佢哋應該過嚟租樓,應付呈分試,佢哋貪香港免費教育好才過 ...

totally agree

珍珠宮

回覆樓主:

唔好諗跨境生一定成績差,分分鐘佢地成績好好,環境令佢地冇得考呈二,只靠常分評核,佢哋一樣蝕底。

有北區學校只係好少誇境生,有學校差不多有幾成。

別墅

點解北區小學可以縱容比跨境生唔返學?又唔當曠課,呈一唔考,現在呈二又唔考,話以小五上學期成績呈分,有 ...

我仲可憐 要交税供d非港人讀書 享受香港福利
又唔見你可憐下我地呢d香港人

琥珀宮

其實你想講咩

翡翠宮

牛年勳章

同意呀!
如果全個北區因為跨境生唔考呈一、呈二,咁唔止對北區學生好大影響,對全港排名都有影響!

其他區家長會投訴小五上學期啲卷淺咁多,分數實高分,北區學生全港排名排得好啲!

北區本地家長會投訴唔知成績要呈分,一舊飯都未發力,無呈分無得追!

首頁

尾頁

跳至