跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆 BabyCannan 的帖子

想請教渥太華跟温哥華或多倫多生活指數相距大嗎?如本人之前是於多倫多入藉,如今次打算回流,可住其他城市嗎?

大宅

桃 發表於 20-10-30 00:22

想請教渥太華跟温哥華或多倫多生活指數相距大嗎?如本人之前是於多倫多入藉,如今 ...

我之前都係住多倫多,但咁次返黎,我覺得Markham, Scarborough , Richmond 等地區真係好多中國人, 有時睇新聞都見到Toronto多咗好多槍擊案,治安差咗好多。當然,對成年人來說Vancouver / Toronto真係方便又容易適應,因為平日根本唔洗講英文,餐館又多選擇。而生活指數方面,相比這两個地區,渥太華屋價一定平啲,雖然呢一、两年升咗唔少,但仍然比Van/Tornoto平。至於其他支出其實差不多,但呢度比較撲素,所以除了日常生活開支又冇咩錢洗。

別墅

My family plans to go back to Ontario next summer. We don’t like the GTA as well. We are thinking of Burlington, Oakville, Milton or Mississauga.
Any comments?

別墅

但我想請教, 如果之前是於多倫多入藉, 現在再想回流的話, 是否可以去加拿大其他省份?
另外, 渥太華跟多倫多天氣是否都是差不多?

別墅

rabbids 發表於 20-11-1 16:12

My family plans to go back to Ontario next summer. We don’t like the GTA as ...

你要搞清楚,Burlington, Mississauga, Oakville & Milton 都係屬於GTA

子爵府

桃 發表於 20-11-1 17:47

但我想請教, 如果之前是於多倫多入藉, 現在再想回流的話, 是否可以去加拿大其他省 ...

對,你可以去任何地方都得

Ottawa 的天氣和Toronto 差不多,不過可能會多雪一啲

子爵府

CarolChan 發表於 20-10-29 21:53
我返左香港超過二十年,想帶小朋友回流讀書,如果香港有物業保留,是否一樣要伸報
...

物業係報稅的時候先要申報,最好走的時侯做估值

別墅

回覆 uki 的帖子

Excuse my wordings... I meant Toronto...

別墅

回覆 cecilau 的帖子

謝謝回覆呀
另外,想請教你如果係sponsorship 申請我老公過去,結婚超過十年,一小朋友八歲,但我地在加沒有親戚,不知有無案例,有機會5批?

大宅

桃 發表於 20-11-2 12:23
回覆 cecilau 的帖子

謝謝回覆呀

結婚超過十年,有小朋友,加拿大審批官員唔會懷疑你的婚姻。不過,因為你和你老公現在在香港,你要知道,在外地(加拿大以外)申請配偶成為加拿大居民係要證明:當你的配偶成功得到簽證時,你和你的配偶係會到加拿大生活。你要盡量提供理據,例如你在加拿大的關連(物業,資產,銀行戶口),如果沒有,你有沒有嘗試找加拿大的工作,為將來準備(找工的理據),你老公有沒有為去加拿大作準備(例如,進修英文,了解自己本身行業在加拿大的情況等等),你們有沒有在你打算居住的區域找學校給你們的小朋友,等等。。。理據沒有特定的,不過係要有說服力

大宅

cecilau 發表於 20-11-1 23:59
物業係報稅的時候先要申報,最好走的時侯做估值

多謝回覆
申報即是要交稅嗎?

大宅

newme 發表於 20-11-2 13:39
結婚超過十年,有小朋友,加拿大審批官員唔會懷疑你的婚姻。不過,因為你和你老公現在在香港,你要知道, ...

我和newme的睇法差不多。上年我幫c6遞交申請表時,佢哋都會問及回流時間表及具體計劃等。如果你可以提供證明,如機票、住所證明等更佳,因為咁樣可以證明你有好大決心返加拿大。

大宅

CarolChan 發表於 20-11-2 23:27
多謝回覆
申報即是要交稅嗎?

當報tax return 時,你有責任申報海外資產,資產定義除了物業外,亦包括基金、股票、戶口存款及mpf等。只要資產價值超過10萬,就需要申報。申報資產後,如果資產帶來任何收益或者收入,都納入taxable income,需要交稅。但如果外海物業只作自用(如作父母住所),沒有帶來任何收入,該物業同樣需要申報,但唔需要交稅。但日後如此物業出售或出租,所得之利潤或租金收入,都需要交稅。所以,建議在離港前先將物業做估值,以方便日後出售物業時計算capital gain 之所得,以保障自己。

別墅

回覆 newme 的帖子

謝謝解答這就是問題,在網上怎可去賣樓,就算買,我相信都要申請到回去才去切切實實去買,現應該會暫時打算在markham先定居,但不太清楚那邊地理如何,學校怎樣
現在什麼也沒有,好像沒太大説服力,又不知怎寫個intention reason for return,很頭痛!

別墅

但申請時已訂機票及有資產證明?因都未知是否獲批,及什麼時候收到通知,申請入表時已交哂這些證明?另外,intention reason to return及settlement plan可以大致寫乜?

大宅

桃 發表於 20-11-3 06:23

謝謝解答這就是問題,在網上怎可去賣樓,就算買,我相信都要申請到回去才去切切實實去 ...

移民局冇要求你一定買咗樓先可以回流,但如果你已決心回流,你要把你回加計劃寫出來,他們才會認為你真係打算返加拿大居住。又或者咁講,你說你想回流,你打算幾時起行,會住那一個城市?又點解選擇那個地區?如現時未有居所,咁暫時居所你會點安排?定了暫時居所後,之後又點打算?買屋定租屋?由於你係sponsor 你老公,你之後在經濟上如何支持家庭開支等.....所以由始至終唔係有冇樓嘅問題,而係你真係諗過亦有意返加拿大生活,並提交合理可行嘅方案比佢哋知

大宅

桃 發表於 20-11-3 06:23

謝謝解答這就是問題,在網上怎可去賣樓,就算買,我相信都要申請到回去才去切切實實去 ...

當然唔係而家呢一刻就買屋,但係你要證明你有一個計劃,你會去那個城市住?如果你買屋,會買什麼類型?有無了解當地屋價?預備了多少錢?你打算做什麼工作?你老公打算做什麼工作?有無留意當地巿場?打算送小朋友到那一間學校?你要搜集資料,證明你有個計劃。

大宅

桃 發表於 20-11-3 06:33

但申請時已訂機票及有資產證明?因都未知是否獲批,及什麼時候收到通知,申請入表 ...

主要係提交真實而有說服力嘅證明。以我本人為例,當我提交申請時,我已經決定會先帶两囝返加拿大開學,c6會留港一段時間,待land 紙出咗才出發來加團聚。而我因爲有親人在加拿大,在未回流之前己找親人幫手買了樓花,所以當我提交申請時,我同時能夠交出機票及買樓合約給移民局參考。

其實個個case 唔同,移民局冇要求你一定要交咩資料先批,但你如果想順順利利,唔想來來回回比佢哋問呢樣果樣咁,你最好想清楚具體的回加計劃才幫配偶入紙申請

別墅

清楚明白,謝謝!我以為要有具體買樓或租樓證明及學校確認才可以

大宅

BabyCannan 發表於 20-11-3 02:28
當報tax return 時,你有責任申報海外資產,資產定義除了物業外,亦包括基金、股票、戶口存款及mpf等。只 ...

吾該晒
解釋得好清楚,心裡有個底
主要是想陪小朋友過去讀書,吾想買左香港層樓,將來如想返香港都有地方住

首頁

尾頁

跳至