自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

本人被即炒,原因是與客人吵架。老闆不给代通知金即炒!故事是這樣的:本人是㕑房什工,老闆為省錢省人手要求我兼職樓面,被炒當天下午有三位人客進入餐廳在餐台坐下,本人正在厨房工作,聽到外面叫麻煩收拾台面的杯杯碟碟,這張台是前批客人剛剛結帳走人的,還未來得及收拾,所以我聽到客人叫我收拾台面我便出去樓面處理,到達台面時我大聲講咗一句,你讓開,我便把杯杯碟碟收回厨房下欗,然後客人再次叫落單,我便出去大聲講,要食啲乜嘢!?客人講:我嚟呢度吵㗎的嗎?我又講你要食啲乜嘢!?然後客人說:咁我唔食啦!咁我大聲講:你走,你出去。客人出到門口用粗口駡我,其中一人用手叉住我喉嚨,好似好打得咁,我便立即打999報警。報完警後我叫佢哋唔好走,等警員到埸處理,結果警員到場時他們已經跑掉了。警員到埸後講給我知所有程序,包括幫我CaII救護車到醫院驗傷。我考慮咗一會兒,還是算了,因為叉我喉嚨嗰個係二十歲未到嘅年輕人,我也沒有受傷,而且舖頭總共得2個人,如果我去醫院驗傷舖頭便得一個人了,好難做生意。後來警員和我備了案。我現在後悔點解唔去醫院驗傷!!!因為這樣老闆回來即炒我,說我嚴重影響公司明聲,我立即被解僱。我頓時火起駡了他一頓,丢底鎖匙,回家蛟蛟猪。我今日心情愉快,想想要和他在法庭見了,討回他立即解僱我的一個月代通知金。我在這工作已經差不多兩年了,本來不希望結果是這樣,到現在竟然是此下埸。我唸我應該盡力争取我的一個月代通知金吧!

複式洋房

wongchap 發表於 20-10-18 19:09
本人被即炒,原因是與客人吵架。老闆不给代通知金即炒!故事是這樣的:本人是㕑房什工,老闆為省錢省人手要 ...

別墅

本人被即炒,原因是與客人吵架。老闆不给代通知金即炒!故事是這樣的:本人是㕑房什工,老闆為省錢省人手要 ...

僱主在以下情況,可即時解僱僱員,而無須預先通知或給予代通知金。 如果僱員在與其僱傭有關的事宜上:
1. 故意不服從僱主合法合理的命令;
2. 行為不當;
3. 欺詐、不忠實;或
4. 慣常疏忽職責。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

樓主呢個情況未必可視為行為不當既,除非樓主出手打人,而比警察落案控告,一般真係犯法入罪至容易被判為行為失當,所以我覺得可以追一個月代通知金既。
不過樓主係先去勞工處開file ,唔洗上法庭。
其實樓主人品好有問題,人地去食野無拿拿做乜要比你鬧,你做得唔開心咪唔做囉。

侯爵府

好媽媽勳章

你當時態度係咪好晦氣呀,我睇你段文字,你都講自己大聲,你講嘢無尾音,令人聽落好掘又無禮貌喎,當然佢义你頸都唔啱,自己都檢討下啦。
至於一個月代通知金,以我所知,飲食業好多都係得七日通知喎,你了解清楚先再揾勞工處
開心每一天

複式洋房

回覆 yuyueng 的帖子

謝謝!

複式洋房

回覆 雪影 的帖子

非常多謝!我們是一個月的。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

同客嘈係自己蝕底
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

啲老細點會叫廚房出樓面做野架

對客唔可以咁大聲架,啲客會以為你兇佢,個個黎食飯,冇諗住比人兇

而睇落你又唔係真係想鬧人

支持你追代通知金

揾過第二份,加油!

珍珠宮

wongchap 發表於 20-10-18 22:29
回覆 雪影 的帖子

非常多謝!我們是一個月的。

直接打去勞工處問

複式洋房

回覆 小mama 的帖子

我會努力!謝謝!

wcpcelia    發表於 20-10-19 10:49

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

就咁睇字面樓主都幾冇禮貌。我係客我都唔幫襯。我嚟食飯唔係嚟受氣。一嚟到就叫行開。未執好枱唔好放人入嚟

複式洋房

回覆 catfy 的帖子

我脾氣唔好!重点係能夠取回代通知金。其它不足我會改。謝謝!

alice0606    發表於 20-10-18 23:46

複式洋房

回覆 yuyueng 的帖子

我當時火起;同老闆講如果上庭收唔到代通知金我同佢挽鞋。現在有点後悔,輸咗無面。

琥珀宮

catfy 發表於 20-10-18 23:32
就咁睇字面樓主都幾冇禮貌。我係客我都唔幫襯。我嚟食飯唔係嚟受氣。一嚟到就叫行開。未執好枱唔好放人入嚟 ...

男爵府

我覺得你叫啲客人“你走,你出去“,已經係“行為不當“,如果你做老闆,你個伙記咁樣同你趕客,你仲會覺得應該賠一個月俾佢嗎?

個客人郁手係另一件事,呢個你搵番警員去處理,但你趕客人走,全香港應該無一個老闆覺得你行為恰當

你脾氣唔好,自己倒人米又打爛自己飯碗,就算蝕底都係自己攞嚟。當然你可以試下追,但對方都有對方理據,唔一定有得賠。都係嗰句,你自己諗下你個員工又趕客,又串到你盡,仲要個巿已經咁差,你會有乜想法?

以後搵工自己諗下,有乜工係你咁嘅脾氣都可以做。追錢時你就識得咁好禮貌,見到客人就撩交嘈咁嘅語氣,你係咪淨係對錢有禮貌㗎?

男爵府

立夏 發表於 20-10-19 04:36
我覺得你叫啲客人“你走,你出去“,已經係“行為不當“,如果你做老闆,你個伙記咁樣同你趕客,你仲會覺 ...

好有道理

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

兩睇
識得有D人做廚房就係唔想對住D客
愈有技藝既人通常愈有脾氣, 啱做廚房唔等如啱做樓面, 反之亦然
換句話講老闆一開始叫你兼任樓面已經唔多妥

事實上你既描述亦都表現出你應該唔適合做樓面

而個客叉住你喉嚨係絕對不能接受既行為, 除非你郁手先
呢點絕對要討回公道

至於追唔追得返代通知金, 盡力而為吧, 檢討一下自己再搵過第二份先係首要

複式洋房

回覆 立夏 的帖子

咁樣講:客人話咁我唔食啦,我心諗唔食咪走囉,多謝唔送。我只是用語言表達出來。輸贏唔重要,啖氣重要。

子爵府

wongchap 發表於 20-10-19 11:25
回覆 立夏 的帖子

咁樣講:客人話咁我唔食啦,我心諗唔食咪走囉,多謝唔送。我只是用語言表達出來。輸贏唔 ...
除非有證明係個客出手先,否則你好難追果1個月代通知金!

首頁

尾頁

跳至