自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

我阿媽只會用手板打我哋pat pat,完全唔痛,但我哋都會驚架,因為覺得好醜,成屋人望住 !
大個左個個都好ok吖。

子爵府

回覆樓主:

因咩打先,有啲真係錯得離譜,講道理都表達唔到果種嚴重性喎。宜家社會同以前唔同,好多家庭條件好左,小朋友少左犯比人打嘅錯。

珍珠宮

畀面勳章

咪變到識得要同小朋友講道理唔係打就得
又成日搵多D時間同佢傾下計大家亙講心事
有咩事會開下家庭會議大家發表下意見
整體我覺得打我係因為要搵食又無時間教我但都係想為我好,而家自已生左反而因為細個既心靈缺失令我對住自已小朋友事識得回想自已細個,想爸媽點對自已表達關心既方式,得著都好大

珍珠宮

回覆樓主:

我老母勁打, 小學一年級都唔會理功課, 唔會幫我溫書,唔合格冇理係點解唔識,一味唔合格就打. 打完就當教左, 我大左有一次同佢鬧交, 我whatsapp比佢數佢, 我直頭問佢藤條係老師咩?打左就會由唔識變左識? 佢都痴痴哋

我對佢係完全冇感情, 都好憎佢吓, 成世人都不知所謂

珍珠宮

shirley784 發表於 20-10-18 19:46
我哥成日俾阿爸打 , 我阿爸己離開多年
我哥己經 50 歲 , 個人無自信 , 做野好立好慢 , 平時係唔會講野的 , ...

真係一個反面教材,多謝你分享

珍珠宮

2024年龍年勳章

有朋友對老豆,老母好差,佢話因為佢自細被打大,所以變得合理化。

男爵府

回覆樓主:

冇一定,幾兄弟姐妹,幾個性格完全5同,冇特別孝順,亦冇特別憎父母,感情都可以

wcpcelia    發表於 20-10-19 10:23

珍珠宮

回覆樓主:

我識個人,(男仔)佢19歲大時,佢亞爸都有出手打佢,佢現在30幾歲,但是好孝順佢父母,隔2年就會帶2老去旅行,又給家用,又給八達通任嘟。

不過就唔肯同住,佢話佢爸爸好慳家,又有少少孤寒,如果大家一齊生活會有好多磨擦。

所以佢一出來做野就自己租地方住,係2012年仲自己上埋樓,真係勁好彩。

侯爵府

細個都係頑皮或做唔到要求被打, 藤條衣架拖鞋之類, 呢D叫唔叫打大?

長大都好孝順
除咗一個阿哥會用藤條打仔外, 其他個個都冇打仔女, 因為年代唔同

子爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

成績吾好必定滕條炆豬肉,小一打到小六,派卷個日一放低書包 借尿遁,都俾啊媽衝入廁所打,而家同父母關係好好,小朋友亦愛錫公公婆婆

男爵府

回覆樓主:

我父母燥底,日嘈夜嘈,我媽成日打我,做左媽媽嘅我,會成日郁手郁腳,跟左佢地嘅燥底,我覺得童年係會影響一切

子爵府

我都係由細比人藤條炆豬肉。 到中學試過幾次不斷頂撞,講一句駁十句佢地忍唔住出手打我。 到而家大左我都好孝順我父母,不過我覺得人性格學左我父母,好急燥,EQ 低。 不過我無打過我d 囡,不過有時講極唔聽可能會好嬲就鬧人。所以我d 囡怕我多過老豆

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我細個經常比父母打,5姊弟當中,應該我被打得最金,因為我成日忍不住頂撞佢地
試過比佢地打到入醫院
但而家我算最孝順果個 ,事無大小都係搵我幫佢地處理先,錢銀都係我比得最多。
相反打得少果d,有時當我爸媽透明,有時又咩都唔理

珍珠宮

畀面勳章

anpanmenbaby 發表於 20-10-19 00:19
我細個經常比父母打,5姊弟當中,應該我被打得最金,因為我成日忍不住頂撞佢地
試過比佢地打到入 ...

入醫院

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

我亞哥打大的, 大左無乜特別呀, 人不在港, 但會關心老人家, 經常打電話傾偈.
以前果代少公主王子, 因為個個受刑大

男爵府

panda361 發表於 20-10-18 22:53
有朋友對老豆,老母好差,佢話因為佢自細被打大,所以變得合理化。

我諗首先要睇下父母打佢係咪合理,如果啱又打唔啱又打,一定好易反叛

另外一個重點係,係咪愛同教係同樣嘅份量。小朋友被罰嘅同時得到足夠嘅愛的話,可能會明白父母打佢係為教好佢,並非因為憎惡佢。

如果日打夜打,無愛,咁正常都會憎恨父母。

大宅

panda361 發表於 20-10-18 19:33
會好孝順,定衰?

無孝順無衰,當佢透明

珍珠宮

都要睇點打法,咩事打。同樣打,一個就係又打唔係又打,一個係曳先打,已經有分別。
如父母一方講說話唔好,唔收,仔女都會有咁既情況出現。因為我見過個呀媽把口真係........佢啲仔女大咗都一樣......

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 mln 的帖子

叻仔,自細識為自己打算

大宅

回覆樓主:

唔會更孝順父母,冇反叛,但忍辱負重,努力搵錢到有能力即搬走。父母間中仲埋怨仔女唔孝順,但佢地唔諗下,仔女唔係佢地附屬品。

首頁

尾頁

跳至