自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

男爵府

我個姪女今年 22歲 , 大學畢業 , 剛出黎做野

佢好唔鐘意佢婆婆 , 覺得佢婆婆好煩好鐘意逼佢做呢樣呢果樣 , 又唔俾佢亂駛錢 , 連佢衣著都管埋 , 覺得自己成日聽 d 唔想聽既野 ( 我都知佢婆婆係極之煩 )

姪女同我講佢有次用粗口罵佢婆婆 , 連續罵左幾分鐘就 cup 線

姪女同佢媽媽關係都唔太好 .

我對呢件事覺得 , 22歲都仲算係小朋友 , 但用粗口罵自己長輩 , 都係 EQ 唔夠 , 佢婆婆會好 hurt , 俾自己個孫罵個心應該好唔舒服 , 我姪女係讀到書同都算幾乖既人

我知道呢件事都有 d 心痛 , 我同姪女都有兩句傾下 ,如果叫佢就下婆婆 , 可能佢會對我印像好差

佢婆婆己經好大年紀 , 我怕婆婆走了 , 將來姪女會後悔今日做過既事

子爵府

好難話姪女唔岩,後生係怕人煩,

我自己由細到大都唔鐘意人囉嗦,

一向自己搞掂自己,

阿婆都應該醒水,唔好管太多,

要管都係父母管啦
Keep on going never give up.
因為有我,這個世界更美好了!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

22 歲都仲算係小朋友

Jolin_Yuen    發表於 20-10-19 12:32
luvkaka    發表於 20-10-19 10:01
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

alice0606 發表於 20-10-18 20:15
好難話姪女唔岩,後生係怕人煩,

我自己由細到大都唔鐘意人囉嗦,

一句到尾、用粗口鬧婆婆、任何情況下、都係錯 ~

Cindy    發表於 20-10-19 18:26
wcpcelia    發表於 20-10-19 09:53
hungng    發表於 20-10-18 23:47

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

esmehouse 發表於 20-10-18 20:16
22 歲都仲算係小朋友

因為那班人、永遠都長唔大~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

鬧老人家就唔啱啦
老人家好玻璃心

水晶宮

shirley784 發表於 20-10-18 20:08
我個姪女今年 22歲 , 大學畢業 , 剛出黎做野

22歲都應該知用粗口鬧長輩係唔啱呀嘛?!個老人家係想佢好啫,但有時老人家長氣真係好....難頂,叫你個姪女避開啦,又叫個老人家講兩三次咩都夠啦

伯爵府

回覆樓主:

呀娘近年變得好嚕囌,搵親呀女都唔收線,呀女就答得啦、知架啦、好啦,我都驚會頂撞婆婆,好彩暫時無事。
粗口鬧長輩,點講都唔得。

水晶宮

22 歲都仲算係小朋友

成人身分證應該改大啲先攞

侯爵府

覺得婆婆煩, 可以唔聽電話, 盡量見少D
但爆粗口真係接受唔到

不過佢咩態度對自己長輩, 第日自己受番, 仔女會照搬

伯爵府

幾煩都唔會及唔接受同屋企人講粗口,要有底線。

大宅

回覆樓主:

已經出來工作都叫「小朋友」 ,請不要再用「小朋友」這名稱去合理化同包裝一些錯誤的行為!

wcpcelia    發表於 20-10-19 09:53
Liuvyn    發表於 20-10-19 09:11
大妹妹    發表於 20-10-19 08:25
ificould    發表於 20-10-19 01:43
hungng    發表於 20-10-18 23:48

伯爵府

回覆樓主:

點解而家啲後生咁既

伯爵府

22 歲都仲算係小朋友
X2

不過依種關係係日積越累返嚟,如果你侄女識諗就唔會咁做,不如少啲見,少接觸減磨刷好過

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

社會真係變得好恐怖!
22歲都仲算係小朋友 ?!
小朋友用粗口駡長輩就值得包容?!

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主:

22歲唔係小朋友,就算小學生都唔可以咁做。

珍珠宮

回覆樓主:

可以不滿可以駁下嘴,
但用粗口唔岩就唔岩,
任何理由都係唔岩。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

20162016 發表於 20-10-18 20:32
成人身分證應該改大啲先攞
起碼改到 25 歲才算成人
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

用粗口罵長輩點都唔啱,怕婆婆煩自己閃入房囉還口仲要粗口就一定錯,佢媽媽唔識教沒辦法,強調22歲點都是成年人,無可能是少朋友。

大宅

回覆樓主:

我接受唔到22歲都仲叫做小朋友, 仔都生得出幾年啦

首頁
12345...10

尾頁

跳至