夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

接唔接受到老公對你好好 但俾左大半人工做前妻贍養費 但剩餘的都願意花在我和我家人身上

珍珠宮

chanyat4999 發表於 20-10-18 22:24
接唔接受到老公對你好好 但俾左大半人工做前妻贍養費 但剩餘的都願意花在我和我家人身上 ...
嫁佢果陣應該預左啦!愛佢就應該接受

大宅

證明佢份人有情有義 我覺得做人應該大方啲

珍珠宮

chanyat4999 發表於 20-10-18 22:24
接唔接受到老公對你好好 但俾左大半人工做前妻贍養費 但剩餘的都願意花在我和我家人身上 ...
可以的....最緊要愛你錫你和小朋友

男爵府

唔接受的話你會離開佢?由你識佢第一日呢個動作已經係事實,比多比少其實都唔到你出聲,你都識講佢都願意花在你和家人身上,好好放大呢個優點黎欣賞吧

公爵府

唔係接唔接受,係個官點判?如果唔同意贍養老人費數目,可以返家事法庭,同個官講

大宅

係佢前妻開咩條件 我老公都應承 好似怕左佢咁 唔做野成日當佢提款機

珍珠宮

chanyat4999 發表於 20-10-19 15:20
係佢前妻開咩條件 我老公都應承 好似怕左佢咁 唔做野成日當佢提款機

有冇可能係你老公內心不夠強大,畀佢前妻用情緒虐待來搾乾佢?
我先生認識一位女同事,她的父母離婚,她判了跟媽,但媽會跟她說:「如果妳不叫妳爸畀更多贍養費我換過啲新窗簾布,我就殺妳這寵物貓。」
我哋又有另外一對「夥伴」,女的是用自己錢買產業,男的前妻刻意跟蹤她回家,要看看她的物業值幾多錢,然後就出律師信給前夫要求增加對領養回來的女兒的贍養費。她知道如果現在不索取,再過一兩年女兒拿了成人身份證,再也沒有法律理由索取贍養費了。她前妻離婚時已經得到樓,得到名車,得到金,還有可觀的贍養費。還要求不要告訴男家家人他們離婚的事實。結果男家62不知情,把身家也平均分了給她。只是99還未死,所以她得不到。前夫的其他子女都在爭議家產,當然不會把她有份的事告訴她了。我先生叫我們的女性朋友放心,她的夥伴和她還未結婚,法庭不會將她的資產入息做考慮的。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

分析清楚啲,妳接受唔到邊一方先,接受唔到前妻?妳冇得搞。
接受唔到老公?妳可以搞妳老公但係可能要付上妳老公嘅精神,情緒健康為代價。搞不好,可能老公怕咗妳,好似怕佢前妻咁,走埋?值得嗎?
搞自己?最有得搞。調整下自己心態就大家都能繼續好過。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

anna59 發表於 20-10-18 23:09
嫁佢果陣應該預左啦!愛佢就應該接受
對,揀個有過去嘅人,就是有他/她過去的包袱要揹。
所以 做女人 「挽人舊鞋」的婚姻生活 都不是自己完全樣樣贏得曬。肯定的就是長期有個第三者,就是有共同兒女要管養的前妻。

伯爵府

chanyat4999 發表於 20-10-19 15:20

咁你知唔知道你老公之前同佢前妻係點相處,佢哋有冇小朋友?
男人有時做咗虧心事,就用錢補番畀個前妻就當冇事。
唔好理咁多,根本就唔到你理,你越理越咪越唔開心。

男爵府

我接受唔到,除非佢大把錢好似謝霆鋒大劉咁。但你揾得佢做老公就應該一早接受左,你依家只可以放大佢既優點,而缺點就靠自己彌補,即自己揾多d錢。

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

如果佢前妻有小朋友, 而前妻在未離婚前已經不用工作, 原則上贍養費係跟未離婚前的安排, 可能以前你老公真係比開咁多的.......如是者, 贍養費費只係維持過去的生活水平吧.

以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

如果佢地已經離婚,贍養費一早傾好哂,你可以唔接受咩?
個男人餘下嘅錢仲要花在你和「你家人」身上,真係榨乾榨淨。

首頁

尾頁

跳至