婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2021勳章

新手媽媽泥緊一月生B, 奶奶講好會幫我坐月,已經請左工人姐姐一月入屋放係奶奶屋企開工,到時奶奶主要煮野食,工人就睇B,想問其實有冇需要2個人咁多?我係咪訓食餵B就得?坐月一個月對住奶奶老爺會發生咩事真係諗吾到會點?諗住坐一個月就夠,奶奶死都想我住夠3個月。但真係好吾鐘意一齊住,應該會開戰,同埋佢屋企點比得上自己屋企咁舒服。因為屋企地方細放吾落工人同B,所以之後都係放工人同B係奶奶屋企到,平時放工先上去,或放假接番我地屋企,大家有冇遇過呢個問題或情況?

男爵府

2021勳章

cham1234 發表於 20-10-18 23:46
新手媽媽泥緊一月生B, 奶奶講好會幫我坐月,已經請左工人姐姐一月入屋放係奶奶屋企開工,到時奶奶主要煮野 ...

冇病變有病……主角變配角……話事變出事……請三思……

洋房

新手媽媽泥緊一月生B, 奶奶講好會幫我坐月,已經請左工人姐姐一月入屋放係奶奶屋企開工,到時奶奶主要煮野 ...

生完受荷爾蒙影響情緒會比較負面,你仲要對住奶奶,點都會受氣(除非你地真係好夾得埋啦),你小心搞到產後抑鬱呀,可唔可搵你老公傾下呀

複式洋房

請三思!女人坐月好緊要!仲有無其他選擇?

男爵府

2021勳章

有冇需要2個人咁多? 我可以答你:有!因為果時大家都累,多個人多雙手大家會冇咁辛苦,只係怕多個人多把口,一人一個意見啫!

係咪淨係瞓食餵就得?呢個因人而異,視乎你放唔放心將阿b放晒手,自己只係食瞓餵

你想坐一個月奶奶堅持3個月?老實講,如果佢唔介意辛苦服侍你三個月,而你又忍到佢湊你b 3個月嘅,理論上係好過一個月囉!我果時同你差不多,我到第廿九日以為可以刑滿出獄,點知原來仲差一日先至出得監... 我果日成日都好沮喪
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

子爵府

2021勳章

我覺得你奶奶好好,建議你坐三個月……照顧bb幾多個人都唔嫌多!反正你之後bb都係奶奶家,咪好好地坐三個月比佢地照顧你咯,你記得放鬆自己心情,隻眼開隻眼閉就得

大宅

工人姐姐有無湊初生經驗? 如果無其實比自己湊更加攰. 又要教又要睇實, 但因為你係新手, 教呢啲嘢又會落係99身上, 到時就投訴請個幫唔到手既返黎, 故事發展落去就係你做左磨心....

男爵府

2021勳章

哇... 姐姐同BB 都放你奶奶度咁你同未生真係冇分別。到時姐姐,奶奶,同BB 都唔聽你講。真係三思。

複式洋房

2021勳章

honeybid2 發表於 20-10-19 11:14
哇... 姐姐同BB 都放你奶奶度咁你同未生真係冇分別。到時姐姐,奶奶,同BB 都唔聽你講。真係三思。
...

邊個叫自己屋企細(emoji)(emoji)(emoji)放到B又放吾到工人,2個放吾晒(emoji)(emoji)(emoji)

複式洋房

2021勳章

ALYYCC 發表於 20-10-19 10:54
工人姐姐有無湊初生經驗? 如果無其實比自己湊更加攰. 又要教又要睇實, 但因為你係新手, 教呢啲嘢又會落 ...

工人有湊B經驗,吾知信吾信得過,自己係0概念(emoji)(emoji)奶奶係識d吾識d,自以為果d(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

複式洋房

2021勳章

mcs74 發表於 20-10-19 09:53
我覺得你奶奶好好,建議你坐三個月……照顧bb幾多個人都唔嫌多!反正你之後bb都係奶奶家,咪好好地坐三個月 ...

明白有得坐3個月係會對自己身體好,但吾係自己屋企坐又另一個講法(emoji)(emoji)(emoji)我驚一日都頂吾順(emoji)(emoji)(emoji)

複式洋房

2021勳章

Carol999 發表於 20-10-19 04:32
有冇需要2個人咁多? 我可以答你:有!因為果時大家都累,多個人多雙手大家會冇咁辛苦,只係怕多個人多把 ...

我諗我都會幫手,但又0概念,吾識湊,最緊要係要吾係自己屋企坐(emoji)(emoji)(emoji)自己屋企坐成年都得(emoji)(emoji)

複式洋房

2021勳章

manman_1110 發表於 20-10-19 02:18
請三思!女人坐月好緊要!仲有無其他選擇?

冇啦,自己屋企細,放吾落咁多人(emoji)(emoji)

複式洋房

2021勳章

mmmssshk 發表於 20-10-19 00:18
生完受荷爾蒙影響情緒會比較負面,你仲要對住奶奶,點都會受氣(除非你地真係好夾得埋啦),你小心搞到產 ...

我老公完成吾理,覺得有人幫手湊同同我坐已經好好,我同奶奶講不如個B放係我到,叫姐姐日日泥好冇,佢話會嘈住老公訓教番工(emoji)(emoji)(emoji)

複式洋房

2021勳章

sumpo 發表於 20-10-19 00:16
冇病變有病……主角變配角……話事變出事……請三思……

我諗到真係會出事,我會有抑鬱症(emoji)(emoji)(emoji)

男爵府

2021勳章

cham1234 發表於 20-10-19 13:10
邊個叫自己屋企細(emoji)(emoji)(emoji)放到B又放吾到工人,2個放吾晒(emoji)(emoji)(emoji)
...

樓主請三思,路係人行出黎,BB 最需要係媽媽。如果屋企放唔落兩個既可以日頭喺奶奶度湊放工點都接返屋企自己湊過夜。你同老公兩個點都湊得掂一個BB 一晚。

男爵府

2021勳章

回覆 cham1234 的帖子

係99度坐月一個月,其實你無期望,就唔會失望。總之你有三餐食,BB唔會餓親同有得訓就OK,千祈唔好要求要咩湯水或補品。我第一胎無陪月無工人,都係自己阿媽同老公輪住放假照顧,飲食無特別,只係清淡D,無補品,湯水都係一星期兩三次,有時仲自己落街買飯食,但我又覺得無咩野,身體恢復都好正常。坐月時99無做過或買過任何野,但我又無所謂,因為我覺得99無責任幫新抱坐月。

但你最大問題係坐月後BB放99家湊,我覺得BB要跟爸爸媽媽住先好,唔單止令BB覺得你地係爸媽,要比你老公同BB建立感情,唔一齊住真係差好遠的。你真係要諗下搬大D既屋,真係唔得既話,就每日接送BB。我第一胎都係住好細既一房單位,BB床放廳,都住到一歲幾先搬。

男爵府

2021勳章

回覆 cham1234 的帖子

真心唔係嚇你,我都要返工,唔係全職湊,當時一返工無耐,夜晚返到我自己媽媽屋企,我覺得BB唔係好認到我,佢對住我工人同我媽,笑得好燦爛,但對住我同我C6就望吓望吓

好彩係夜晚返到屋企,自己一手一腳餵奶換片,但如果你唔帶返屋企,你根本唔會有時間同佢建立親子關係,大啲佢有咩嘢,都係要嫲嫲同工人姐姐

會唔會夜晚你哋自己湊返去,工人就照留係奶奶屋企,朝早先送返去奶奶屋企

伯爵府

2021勳章

cham1234 發表於 20-10-19 13:10
...

咁bb以後都喺奶奶屋企住?
邊個負責半夜湊b?
你打算坐月坐一個月,咁之後夜奶邊個餵?
生完bb要分開住,點解唔搬、搵個適合嘅地方呢?

伯爵府

2021勳章

cham1234 發表於 20-10-19 13:19
我老公完成吾理,覺得有人幫手湊同同我坐已經好好,我同奶奶講不如個B放係我到,叫姐姐日日泥好冇,佢話會 ...

你先係媽咪,點安排湊b何需奶奶批准?
既然老公唔理,自己安排好就得啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊