婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

2021勳章

momling 發表於 20-10-20 23:12
生完BB之後,你等如冇左個BB,BB 亦都冇左媽咪,奶奶就變咗奶媽,你日後要見BB就要向奶媽預約,想帶BB返屋 ...

正答!樓主簡直係將個b送咗俾99

大宅

生完BB之後,你等如冇左個BB,BB 亦都冇左媽咪,奶奶就變咗奶媽,你日後要見BB就要向奶媽預約,想帶BB返屋 ...

絕對同意!

複式洋房

2021勳章

cham1234 發表於 20-10-18 23:46
新手媽媽泥緊一月生B, 奶奶講好會幫我坐月,已經請左工人姐姐一月入屋放係奶奶屋企開工,到時奶奶主要煮野 ...

我覺得屋企點細點辛苦
bb點都要跟自己

littlefunpig    發表於 20-10-23 11:22

別墅

會產後抑鬱

別墅

2021勳章

honeybid2 發表於 20-10-20 10:50
好多野可以做。如果BB 12點飲完奶,冇可能3am, 4am, 7am 都要飲。只會最多飲一次3-4小時。所以BB 除飲奶時 ...

邊個話冇可能。。。
我呀b琴晚12點飲完 3點飲左次,5點又飲,7點再飲

男爵府

2021勳章

solaiman0925 發表於 20-11-5 18:50
邊個話冇可能。。。
我呀b琴晚12點飲完 3點飲左次,5點又飲,7點再飲

佢喊你沖佢實飲,我意思係佢喊但唔應該係因為肚餓,佢當枝奶係安撫物,好似奶咀咁。正常飲完一枝奶一定要夠撐3-4個鐘先啱。

別墅

2021勳章

honeybid2 發表於 20-11-5 20:46

佢喊你沖佢實飲,我意思係佢喊但唔應該係因為肚餓,佢當 ...

佢唔肚餓就唔會飲曬啦
bb好醒 唔係餵就一定飲

男爵府

2021勳章

solaiman0925 發表於 20-11-5 21:21
佢唔肚餓就唔會飲曬啦
bb好醒 唔係餵就一定飲

咁媽媽繼續加油餵夜奶

大宅

KILW 發表於 20-10-20 13:08
你99完全決定係所有嘢,除非你99係奇跡地好,否則你生完會出現以下情況:
1. 99聲稱幫你坐月,一係煮埋d唔 ...

咁你有咩高見可以幫到樓主?

大宅

2021勳章

晴天bb 發表於 20-10-20 11:59
唔知點解我覺得樓主在乎自己起男家坐月會有幾慘,多個小朋友要長期同父母分開,咁生嚟做乜,樓主坐月辛苦,99要 ...

同意
坐月至多都係一個月
bb點湊先係長遠
點可能長期同bb分開

別墅

你99完全決定係所有嘢,除非你99係奇跡地好,否則你生完會出現以下情況:
我而家完全中晒有突,我嘅經驗想話比樓主知,趁仲未發生,千萬不能將bb放99度揍過夜,會後悔會想自殺,
你有請工人,就工人同bb都放自己屋企,99間中嚟幫手,話事權仍然喺自己度

複式洋房

自己屋企幫倒手點都返自己屋啦,除非你99對你好好囉
我有fd 99會教小朋友男家先好,女家屋企人係次等

別墅

exact7ly
將bb放喺99度,個b等於送咗比人,以後一行入門口未出聲就比人鬧,做又鬧唔做又鬧,c6仲唔幫你,仲鬧埋你一份,覺得佢呀媽幫你揍已經好辛苦,你係要受氣,然後日日比99鬧完再同c6嘈交。
為咗唔想反面,我全部死忍唔出聲,盡量搵嘢幫手做,但係一路做一路比人鬧,
你話想帶返自己屋企自己請工人揍,會有千萬個理由唔比你帶走,我都唔知幾時先可以做返人呀媽,做返自己。

別墅

cham1234 發表於 20-10-18 23:46
新手媽媽泥緊一月生B, 奶奶講好會幫我坐月,已經請左工人姐姐一月入屋放係奶奶屋企開工,到時奶奶主要煮野 ...

建議你千祈唔好,你會被控制,呢樣吾得嗰樣吾得,怕你產後抑鬱

大宅

2021勳章

cham1234 發表於 20-10-20 01:13
1)今晚同老公講左BB應該係同我地一齊住,佢ok左,話不嬲都應該係,但再夜d問佢如果BB夜晚12點,3,4,7點 ...

老公肯做一定要俾佢做,佢答輔助你可能係因為佢都未知有咩要做... 點都要識換片換衫,就算餵人奶都可以安排佢睇幾個鐘,嗰餐餵奶粉,俾媽媽瞓返幾個鐘... 初生真係需要好多attention,有人頂幾個鐘俾媽媽瞓一覺好很重要,跟BB碎片式咁瞓係頂唔到長時間,捱個零禮拜你就死咗

大宅

錯,係慘過自殺,過來人,最後0交流炒大鍋收場,過時過節都唔會見面,

複式洋房

回覆樓主:

除左大家講得好啱外,BB朝早起身個下安全感好重要,係自己屋企過夜親子關係差好遠。就算奶奶好好,BB大左,奶奶老人家湊左日頭都辛苦啦,到時如果阿B又唔肯返屋企,老人家仲焗頂夜晚

坐月時老公返工我就自己攪掂,奶奶來幫我中午餵一餐奶,我就瞓耐少少。到大家都返工,半夜2個一齊起身2個都慘,返而我會同老公夾臨瞓或晨早個餐是但一個起身攪掂,甘大家都可以瞓耐少少。

別墅

千祈唔好!坐一個月月,後悔足一世。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊