自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

smart_lam 發表於 20-10-19 15:25
學咗現實中碰到有需要人幫助時,敢唔敢勇於去幫忙,真係一件好少人會去實踐嘅事 ! ...

每三年要考一次去續證,點都有啲印象點做。當真係有人無呼吸無脈搏,瞓係你面前,唔通你唔搓啊?怕搓斷骨?唔搓佢即刻死啵!

咁都唔出手,係人品有問題。

男爵府

ahngau 發表於 20-10-19 15:41
每三年要考一次去續證,點都有啲印象點做。當真係有人無呼吸無脈搏,瞓係你面前,唔通你唔搓啊?怕搓斷骨 ...

好多人有考取急救證書,眼前見人暈低,或交通意外都唔敢埋去,唔敢係多於敢,你知道嗎? !

水晶宮

Apple_Orange_T 發表於 20-10-19 08:07
你們有沒有想過,難唔難㗎?

學唔難,係學完真係要有信心去救倒人先至係難

水晶宮

howmuch 發表於 20-10-19 15:23
St John, 人工呼吸 練習及考試, 多年前已經要用酒精消毒及用人工呼吸Mask, 唔會俾同學口部直接接觸個公仔. ...

我st 呀,有消毒酒精無mask

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

howmuch 發表於 20-10-19 15:23
St John, 人工呼吸 練習及考試, 多年前已經要用酒精消毒及用人工呼吸Mask, 唔會俾同學口部直接接觸個公仔. ...

紅十字都有mask, 舊年考完

水晶宮

spikenard 發表於 20-10-19 16:12

上堂, 我懷疑是個別阿sir, 冇提供.
但考試, 我近3次(即係最少6年)都要用, 我由1985年到現在, 都定期覆考.

侯爵府

spikenard 發表於 20-10-19 16:12

咁奇怪?包堂的?

放mask, 基本是考試關鍵之一。(放不好,吹不到的。)

=====
我學過st John 一次。American Heart Association 一次。之後CPR幾次。次次也有mask的。公仔咁貴,點會被人直接吹?

侯爵府

smart_lam 發表於 20-10-19 15:47
好多人有考取急救證書,眼前見人暈低,或交通意外都唔敢埋去,唔敢係多於敢,你知道嗎? !
...

有幾多人會袋mask四圍去?

上星期行過,有婆婆跌倒流血(有staff在旁)(有個靚女路人在為她用tissue 按流血的傷口)。

我問要不要我幫手,她們說巳報救護。

第一感覺: 個靚女好勇,沒手套去接觸血液。我真的沒這個膽量。(沒手套,我最少要有個袋)

=====

口對口?sorry, 我真的不能。

=====
結果我去taobao 買了一set first aid kit放袋備用的

*香港,報得警,警方很快到了。跟外國不同(很多人是這樣想吧?好心人,我時時見。)

水晶宮

hker 發表於 20-10-19 17:15
咁奇怪?包堂的?

放mask, 基本是考試關鍵之一。(放不好,吹不到的。)

我問左我c6佢都話假人嗰嘴真係就咁酒精清潔乍,因我印象中真係得酒精清潔假人個嘴

係出面上的st

水晶宮

howmuch 發表於 20-10-19 16:23
上堂, 我懷疑是個別阿sir, 冇提供.
但考試, 我近3次(即係最少6年)都要用, 我由1985年到現在, 都定期覆考.
...

阿sir, 有講過你講的mask, 但我冇見過實物唔知點樣,但佢話佢冇提供,只提供好細張消毒酒精紙巾 ,真係直接吹假人架!

侯爵府

spikenard 發表於 20-10-19 17:41
阿sir, 有講過你講的mask, 但我冇見過實物唔知點樣,但佢話佢冇提供,只提供好細張消毒酒精紙巾 ...

咁奇怪?考試(總會)人人有mask 的。可能妳們包堂type?

https://item.taobao.com/item.htm?spm=2013.1.0.0.471c6bd3jacTbD&id=36656680135

* St John總會有賣。

American Heart AssoXXXtion 用這種的:

https://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.14.50.61a71b1eqIw1Dh&id=530385318660&ns=1&abbucket=6#detail

======

水晶宮

識急救, 但出唔出手救....., 從來都充滿爭議, 當中, 不乏種種理由...., 我唔太爭議,
總之, 急救本身, 就是在專業人員到達前, 幫助傷病者, 特別是垂危的情況.

水晶宮

spikenard 發表於 20-10-19 17:41
阿sir, 有講過你講的mask, 但我冇見過實物唔知點樣,但佢話佢冇提供,只提供好細張消毒酒精紙巾 ...

咁有人唔願意直接吹, 都好正常, 因為現在衛生要求高了.

水晶宮

hker 發表於 20-10-19 17:46
咁奇怪?考試(總會)人人有mask 的。可能妳們包堂type?

我唔係總會考的,係出面私人的機構,然後st john派個老師去教,考試都係嗰度上

wcpcelia    發表於 20-10-21 11:52

水晶宮

howmuch 發表於 20-10-19 17:54
咁有人唔願意直接吹, 都好正常, 因為現在衛生要求高了.

唔講我都唔知可以用,照上面的jm講st john總部一定用,咁講出面包堂的唔一定用

講真,心理上真係好污糟

但阿sir唔用都有佢道理,真正救人時那有mask, 連這個都接受唔到就紙上談兵

嗰個男仔接受唔到,就肥左

侯爵府

spikenard 發表於 20-10-19 18:02
唔講我都唔知可以用,照上面的jm講st john總部一定用,咁講出面包堂的唔一定用

講真,心理上真係好污糟 : ...

不止st John, 我在不同地方學過,也一定有mask 。我沒試過無mask。

口水會走入公仔嗎!點會咁搞?有性病點算?

======
總之,吹CPR 公仔= 要mask. ( 但American Heart Assocxxxx 用那種很少地方用。我想在taobao買也不能(禁品)。那種好像阻隔多點

水晶宮

唔係心理上污糟, 係直情好污糟,
第一, 酒精不可能完全殺菌.
第二, 公仔裏面有好多水氣, 機構什少拆出來洗(我拆過), 我吹呢個公仔多年, 肯定有人吹到病....

水晶宮

Apple_Orange_T 發表於 20-10-19 13:37
幾多日的課程?

30小時

水晶宮

上次上aed 機課程,阿sir話實際情況無mask可只搓心,都迫都d空氣入肺

男爵府

學 TVB 劇集咁 CPR 齋心外壓唔吹氣,咁咪唔怕衛生問題囉,哈哈 !

首頁

尾頁

跳至