懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

牛年勳章

而家bb個半月大,一直都係餵人奶,但佢唔係好識啜,上個禮拜開始俾bb啜完再餵佢食泵奶,每3個鐘頭泵1次,有時奶量都冇3安士,需要補奶粉,好擔心佢食唔夠奶,點樣可以增加自己奶量呀??

別墅

mars125 發表於 20-10-19 09:37
而家bb個半月大,一直都係餵人奶,但佢唔係好識啜,上個禮拜開始俾bb啜完再餵佢食泵奶,每3個鐘頭泵1次,有 ...

可以增加泵奶既次蚊,改為每2個鐘泵一次,放鬆心情,奶量慢慢會多過之前

大宅

而家bb個半月大,一直都係餵人奶,但佢唔係好識啜,上個禮拜開始俾bb啜完再餵佢食泵奶,每3個鐘頭泵1次,有 ...

飲多d魚湯或滴雞精,盡量休息多d,心情同身體狀況都好易影響到奶量

大宅

我自己會食黑豆,飲豆漿,有時會按摩對胸,都可以飲滴雞精補充返蛋白質

大宅

牛年勳章

chloe_chu 發表於 20-10-19 11:22

飲多d魚湯或滴雞精,盡量休息多d,心情同身體狀況都好易 ...

我試過飲魚湯同食過一d上奶食物,但都冇幫助,想試下滴雞精,有冇邊隻牌子推介?

禁止訪問

男爵府

因住飲太多湯會肥呀,特別係排骨湯、魚湯等等個熱量都唔低,所以我都會飲滴雞精,我有飲過王朝、老協珍,兩隻都唔錯!但淨係買一樣既話我揀老協珍,蛋白質高D

大宅

牛年勳章

Marina227 發表於 20-10-19 17:12
因住飲太多湯會肥呀,特別係排骨湯、魚湯等等個熱量都唔低,所以我都會飲滴雞精,我有飲過王朝、老協珍, ...

而家真係比前肥左唔少呀,但奶量又冇變多到,好大壓力!多謝大家建議,我會多d按摩再搭返滴雞精試下

民房

虎到金來勳章

生完bb一個月,情況同樓主差唔多,之後有frd建議可以試下滴雞精,飲左段時間,奶量多過之前,bb依然咁健康,唔駛再擔心佢食得唔夠啦

littlefunpig    發表於 21-1-17 13:49

別墅

giwai11 發表於 20-10-20 11:06
生完bb一個月,情況同樓主差唔多,之後有frd建議可以試下滴雞精,飲左段時間,奶量多過之前,bb依然咁健康 ...

係咩牌子既滴雞精?

民房

我開頭都擔心會肥但係見到我朋友餵得好好我就參考佢嘅方法:
1️⃣每天陪月阿姨安排嘅飯餸魚湯全部都要飲清光!
2️⃣早晚各飲一包熬雞精!
3️⃣之後飲2公升水(最好4公升,全日,盡自己能力)
4️⃣一定要保持心情開朗唔好比壓力自己
熬雞精,我飲徐若瑄個隻,我見佢由懷孕到復原都咁好,開頭只係想支持一下,但係發現佢味道係咁多款中最好味嘅,最近仲出咗薑味,之後我連佢美顏飲都買埋!
By the way,千祈唔好俾自己壓力就算其中一次唧唔到奶可以補奶粉但係自己必須要多休息!www.lxz.com.hk

littlefunpig    發表於 21-1-17 13:49

民房

虎到金來勳章

gloria0429 發表於 20-10-20 12:38
係咩牌子既滴雞精?

老協珍呀,佢係用老母雞,多d營養,冇打抗生素,零脂肪同零膽固醇,隻味就同雞湯差唔多

別墅

giwai11 發表於 20-10-21 10:52
老協珍呀,佢係用老母雞,多d營養,冇打抗生素,零脂肪同零膽固醇,隻味就同雞湯差唔多
...

唔該哂,我之前都有擔心過滴雞精既味,所以唔敢試,而家聽到咁講就安心哂la

大宅

你PM我話你知

大宅

ChanPo_FB 發表於 20-10-21 08:16
1️⃣每天陪月阿姨安排嘅飯餸魚湯全部都要飲清 ...

你話你飲徐若瑄果隻,即係邊隻牌子?

別墅

nanalu 發表於 20-10-21 12:13
你話你飲徐若瑄果隻,即係邊隻牌子?

佢講既係老協珍熬雞精,我都有飲,口感都唔錯,體力係有好到

大宅

ChanPo_FB 發表於 20-10-21 08:16
1️⃣每天陪月阿姨安排嘅飯餸魚湯全部都要飲清 ...

但早晚各飲一包滴雞精,身體唔會燥熱咩

大宅

gallandry 發表於 20-10-21 13:38
但早晚各飲一包滴雞精,身體唔會燥熱咩

我自己日日朝早空肚飲1包滴雞精,已經好夠啦

複式洋房

需要休息上奶,水份充足,腦意式唔認住無奶,大腦係操控妳的身體製做工作的。

男爵府

回覆樓主:

一日2-3包滴雞精,飲魚湯早夜,叫陪月整上奶飯菜,米槳當水,一定要堅持半夜餵,我孖都夠飲有時仲多到沖涼

首頁

尾頁

跳至