家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

$6000足夠嗎?
只計 水電煤+伙食

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

408littlepig 發表於 20-10-19 12:26
$6000足夠嗎?
只計 水電煤+伙食

水電煤都千幾有多
伙食……睇你食乜嘢,如果又要煲湯、新鮮魚、又食得多就忟忟地
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

回覆 crystal媽咪 的帖子

咁其實幾多先至足夠呢 ,$7000, 8000?一個禮拜五天在家食飯,一星期煲 一至兩次湯。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

一日一餐都勉強啦
淨係夜晚都要差不多$1xx/餐,仲要未計煲湯

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

408littlepig 發表於 20-10-19 12:32
回覆 crystal媽咪 的帖子

咁其實幾多先至足夠呢 ,$7000, 8000?一個禮拜五天在家食飯,一星期煲 一至兩次 ...

加左碼會好d

寶石宮

c.vieri 發表於 20-10-19 12:33
一日一餐都勉強啦
淨係夜晚都要差不多$1xx/餐,仲要未計煲湯

我$1xx一餐晚餐,有時未必得。蒸魚都$100,仲有其他2個餸

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

crystal媽咪 發表於 20-10-19 12:35
我$1xx一餐晚餐,有時未必得。蒸魚都$100,仲有其他2個餸

咪係囉 豬肉又貴
我2大1細 都唔得,仲要間唔中煲湯,$6000真係忟忟地。

除非餐餐都係菜、雞旦之類

寶石宮

c.vieri 發表於 20-10-19 12:37
咪係囉 豬肉又貴
我2大1細 都唔得,仲要間唔中煲湯,$6000真係忟忟地。

所以要睇食乜
如果凍肉雞翼蛋、素湯就ok
想間中食下牛、豬、鮮雞、海鮮就唔得了

男爵府

最少1萬拉。6千真系要食冰鮮野先可以。但如果有小朋友就要買下新鮮野。

大宅

Ok, thx 各位!

嚟緊會同老人家住!我一向冇買開餸,唔知道 價錢。
我想將水電煤伙食,同佢嘅零用錢分開計,所以想問清楚!

侯爵府

408littlepig 發表於 20-10-19 12:49
Ok, thx 各位!

嚟緊會同老人家住!我一向冇買開餸,唔知道 價錢。

水電煤你自己交,6000伙食每日一餐(不要又話要带飯返工,不要星期六、日又食齊早、午、晚餐),就夠嘅。

大宅

我地2大1細,每日三餐已$250($150煮dinner,老公中午出面食$50,剩底就早餐同阿仔d奶,下午茶)

*水費好平:一期4個月先約300幾蚊,除開一個月唔使100
*煤氣都好平:沖涼+煮食爐一期2個月約300幾蚊,除開每月100幾
*電費最金:一期2個月夏天1400,冬天700 ,除開一個月400幾

其實水電煤係開支度佔比好細,主要取決於食果度~~

侯爵府

2023年兔年勳章

$6000如只計伙食一家兩大兩小,不是餐餐大魚大肉,不勤煲湯尚可以!但如果有小朋友需要買無激素雞/蛋/肉,條數又另計,其次生果每人每日一個也是好基本需要。
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

大宅

唔該曬各位!

我會預大概一萬蚊一個月( 伙食加水電煤), 老人家零用錢另外計

大宅

408littlepig 發表於 20-10-19 12:26
$6000足夠嗎?
只計 水電煤+伙食

我兩個人住淨係計伙食要$8000

大宅

408littlepig 發表於 20-10-19 16:05
唔該曬各位!

我會預大概一萬蚊一個月( 伙食加水電煤), 老人家零用錢另外計

家有一老,如有一寶。
你願意聽別人意見,真要比個讚你。
心存感恩,不委屈老人家。
祝福你!

大宅

kayikayi293 發表於 20-10-19 14:52
我地2大1細,每日三餐已$250($150煮dinner,老公中午出面食$50,剩底就早餐同阿仔d奶,下午茶)

*水費好平:一期 ...

你水電煤好平,我哋 水$800一期,電$3000一期,煤$1800一期,唔知一期幾多個月,見單就大約以上

子爵府

我地屋企兩日煲一次湯或滾湯,午餐淨係大女同工人姐姐食,晚餐3個大人一個小朋友,伙食都要$6000-7000一個月,水、電、媒平均$700-$1000一個月

水晶宮

唔得.

當你200蚊一日, 30日都6000, 只係食, (唔包湯)

水電煤要另計, 水我一期4百幾, 煤氣2百幾, 電真係睇你係米夏天.

大宅

我係屋企買開宋嗰個,靜煮晚餐 for 5-6個人,因為有小朋友,所以會買新鮮魚,猪肉,同多湯水,預5000 only for一個月買宋...

首頁

尾頁

跳至