家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

欠卡數5萬,每月還緊$2100,應係最低還款。銀行另一建議現金貸款$38000. 分3年還,0.85息,每月還$1378.
3年息係共$11828. 係咪應將$38000即時還落卡欠的$50000,將欠數降至$12000. 問題在這?係咪慳到利息?
咁每個月實質還款幾多?唔該幫手計計!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

yuliaworker 發表於 20-10-19 15:09
欠卡數5萬,每月還緊$2100,應係最低還款。銀行另一建議現金貸款$38000. 分3年還,0.85息,每月還$1378.
3 ...

你還款能力有幾高?
由細到大,阿媽教落信用卡千其唔可以還min pay, 啲息好高!永遠唔會還得完,仲越爭越多
你可否貸款去夠5萬,然後還晒卡數先?其間不可再碌卡。如果唔得,你要還三萬八貸款之餘,淨返嗰萬二仍會係越還越欠多 ,還極唔完

琥珀宮

yuliaworker 發表於 20-10-19 15:09
3 ...

要慳息,應該借足全數(一次過還清總欠卡數),每月只還個人現金貸款,一定比還卡數平息。

複式洋房

foggyao 發表於 20-10-19 15:28
你還款能力有幾高?
由細到大,阿媽教落信用卡千其唔可以還min pay, 啲息好高!永遠唔會還得完,仲越爭越 ...

明白。謝謝!

複式洋房

木土土 發表於 20-10-19 15:58
要慳息,應該借足全數(一次過還清總欠卡數),每月只還個人現金貸款,一定比還卡數平息。
...

明白,但銀行職員表示只可$38000!因為……,一堆唔明原因!咁計落用$38000現金貸款還左部分卡數會化算啲?12月尾應可還埋其余$12000卡數,咁就淨係還$38000現金貸款那筆,對嗎?唔該比啲意見。謝!

琥珀宮

yuliaworker 發表於 20-10-19 16:25
明白,但銀行職員表示只可$38000!因為……,一堆唔明原因!咁計落用$38000現金貸款還左部分卡數會化算啲 ...

簡單就係:盡還卡數最化算,還到幾多得幾多,越早還晒越好。只係睇你自己點做,借到幾多。

現金貸款,要問清楚幾厘利息(問正確利率,不是計平息),亦可以問下其他銀行比較,如利率低d,可以借其他銀行

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

你每個月淨係還min pay,還3年隨時都仲爭銀行$5萬,本金郁都唔郁下

你如果借$3.8萬,銀行果行$1.2萬又係還 min pay 呀?

大宅

欠卡數5萬,每月還緊$2100

好奇問問你月入幾多?點解欠咁大筆卡數,又點解每月還咁少?

子爵府

3 ...

現金貸款0.85息,即利息係10.2厘一年..
信用咭下下利息3X幾厘一年..

咁一定慳到息...

但你每月只係還到2千零蚊.你真係唔好再碌卡啦...

大宅

3 ...

還MIN PAY 永遠都還唔完呢, 我記得好似有債務重組既公司幫你PLAN點還最好(我自己無試過), 不妨去問下, 考慮清楚先好下決定, 記得還完呢筆後, 以後唔好再還MIN PAY............

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

只可批到38000 唔夠冚哂你5萬蚊card 數, 但係咪同一間bank ? 如果係,我建議樓主你不如揾其他銀行試下批哂5萬冚哂佢! 如果唔係半支半冚唔哂你仲要還多個loan, 比兩面息仲貴! 張card 你又碌返又滚大返個數! 又loop 過! 真係要清哂card 數重整消費模式先得

lo94602611    發表於 21-1-15 13:58

複式洋房

Gorgor0612 發表於 20-10-20 16:48
只可批到38000 唔夠冚哂你5萬蚊card 數, 但係咪同一間bank ? 如果係,我建議樓主你不如揾其他銀行試下批哂5 ...

首先謝謝回覆,請再指教。有銀行話私人現金貸款息低至0.1%,佢舉例如借十萬分3年還便是每月還息$100,而本金可最後一次過還,每月只還息。佢話因應疫情這是新推出優惠。
可以解決問題,但本金最後至還?!你有何高見?係恒生,我問佢要了電話,因為唔肯定佢是誰?麻煩諗諗。

複式洋房

ken1205 發表於 20-10-20 15:39
有幾多還幾好 唔好min pay 痛返幾個月 就變一條龍

明白,有道理。有新進展,請睇樓主Gorgor0612 我的回覆,比啲意見。

複式洋房

GG11 發表於 20-10-20 11:12
還MIN PAY 永遠都還唔完呢, 我記得好似有債務重組既公司幫你PLAN點還最好(我自己無試過), 不妨去問下, 考 ...

明白,有道理。有新進展,請睇樓主Gorgor0612 我的回覆,比啲意見。

複式洋房

Fiona_yy 發表於 20-10-20 10:27
現金貸款0.85息,即利息係10.2厘一年..
信用咭下下利息3X幾厘一年..

明白,有新進展,請睇樓主Gorgor0612 我的回覆,比啲意見。

複式洋房

c.vieri 發表於 20-10-19 17:30
你每個月淨係還min pay,還3年隨時都仲爭銀行$5萬,本金郁都唔郁下

你如果借$3.8萬,銀行果行$1.2 ...

多謝回覆,有新進展,請睇樓主Gorgor0612 我的回覆,比啲意見。

複式洋房

木土土 發表於 20-10-19 17:03
簡單就係:盡還卡數最化算,還到幾多得幾多,越早還晒越好。只係睇你自己點做,借到幾多。

現金貸款,要 ...

珍珠宮

yuliaworker 發表於 20-10-22 17:48
首先謝謝回覆,請再指教。有銀行話私人現金貸款息低至0.1%,佢舉例如借十萬分3年還便是每月還息$100,而本 ...

其實,宜家係低息週期,但唔會0.1%做到比你! 通常要借1球以上 ! 私人貸款係先息後本,每月分期還款個额係一樣,但還款初期還落息嘅比例係多嘅! 即係當你還左幾個月,如果提早想一以過還哂,你會發現個本金数無咩點少到! 息本唔係平均分配! 你可以問佢攞個還款表睇下! 仲有,其實各銀行貸款透明度好高! 唔好立亂信打比你嘅sales,香港法例係唔比銀行打比任何無該銀行產品嘅新客,即cold call !呢行好多冒認銀行財仔中介! 如果唔想你自己D資料發到一街都係,唔好信打比你嘅所謂銀行職員,净係信响銀行綱頁揾到嘅official 電話! 親自打去銀行做申請! 財務好多古惑野,小心!

珍珠宮

yuliaworker 發表於 20-10-22 17:48
首先謝謝回覆,請再指教。有銀行話私人現金貸款息低至0.1%,佢舉例如借十萬分3年還便是每月還息$100,而本 ...

如果打比你真係銀行職員,即係你有用開嗰間銀行產品,佢一定要比staff number 你嘅! 至少佢講得出你個名,同有基本資料,一半身份證號碼等,如有懷疑,問佢攞銀行顧客服務電話確認左身份先再繼續談話!

首頁

尾頁

跳至