1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我女已經1歲,生長線仍然徘徊喺3%左右,係咪有問題?可以點追?

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

通常父母細粒,BB都會細粒,你同你老公高唔高大?

複式洋房

回覆 haha748494 的帖子

我158,老公170

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

高大就唔算,不過未算係好細粒嘅。

大宅

牛年勳章

回覆樓主:

https://www.baby-kingdom.com/%E8%82%B2%E5%85%92%E6%88%90%E9%95%B7/%E6%88%90%E9%95%B7%E5%81%A5%E5%BA%B7/%E3%80%90%E8%82%B2%E5%85%92%E6%88%90%E9%95%B7%E3%80%91%E5%B0%8F%E6%9C%8B%E5%8F%8B%E7%9F%AE%E4%BA%BA%E4%B8%80%E7%AD%89%E8%A6%81%E7%95%99%E7%A5%9E%E6%AF%8F%E5%B9%B4%E9%AB%98%E4%B8%8D%E5%88%B0X%E5%8E%98%E7%B1%B3%E8%A6%81%E6%B1%82%E9%86%AB-323721

你囡囡生長線唔係低過3%,應該係本身你兩公婆唔算高大,試吓從營養方面著手
而家你囡囡每日食到至少兩餐固體食物未?

複式洋房

佢食到兩餐粥仔,每餐食到大半碗,另外早晚飲奶,但有時飲到大半支就唔飲或飲到瞓著咗冇飲晒

大宅

牛年勳章

lenlem 發表於 20-10-20 09:29
佢食到兩餐粥仔,每餐食到大半碗,另外早晚飲奶,但有時飲到大半支就唔飲或飲到瞓著咗冇飲晒

睇嚟你囡囡飲奶同食固體食物份量都唔係好夠喎,建議少食多餐,同埋飲奶方面唔好太夜飲,瞓住飲好易爛牙

複式洋房

啤啤貓 發表於 20-10-20 09:47
睇嚟你囡囡飲奶同食固體食物份量都唔係好夠喎,建議少食多餐,同埋飲奶方面唔好太夜飲,瞓住飲好易爛牙
...
我都唔想咁夜畀佢飲奶,但佢似乎麻麻地飲奶

大宅

牛年勳章

lenlem 發表於 20-10-20 10:10
我都唔想咁夜畀佢飲奶,但佢似乎麻麻地飲奶

佢都1歲,本身如果冇乜食物敏感,試吓轉第二隻奶粉啦,我小朋友之前以為佢厭奶,點知轉咗另一款之後就肯飲,可能覺得新個款奶杰身啲,口感好啲
小朋友仲細,加固初期營養未必夠全面,所以我會繼續俾奶佢飲,so far 胃口都好好,又冇乜病痛

複式洋房

啤啤貓 發表於 20-10-20 10:38
佢都1歲,本身如果冇乜食物敏感,試吓轉第二隻奶粉啦,我小朋友之前以為佢厭奶,點知轉咗另一款之後就肯飲 ...
你仔女依家飲邊隻奶粉?

大宅

牛年勳章

lenlem 發表於 20-10-20 10:46
你仔女依家飲邊隻奶粉?

佢飲緊皇家美素

大宅

牛年勳章

回覆樓主:

另外上面貼個篇文有提到,生長激素有7成分泌量喺夜晚9點至凌晨3點,所以小朋友要早啲瞓呀

男爵府

lenlem 發表於 20-10-20 08:22
我女已經1歲,生長線仍然徘徊喺3%左右,係咪有問題?可以點追?

其實冇問題。喺生長線範圍內就已經係正常。總有人大粒總有人細粒。如果個個都生長線50以上條生長線就冇意義。生長線唔同考試,考試可以全班每個人都100分,生長線唔會。

大宅

回覆 啤啤貓 的帖子

我都係飲緊皇家美素,BB飲完都好長肉,而且呢隻奶粉又唔會太甜,容易入口,之前同BB試過其他款奶粉都覺太甜呢。

大宅

減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

回覆 lenlem 的帖子

BB生得細粒除咗關遺傳之外,仲可能係因為飲食營養方面。我仔仔歲幾個時都有同樣問題,都同樓主一樣擔心。後尾就係奶粉方面著手,開頭都試過幾隻奶粉,試到呢隻皇家,仔仔先最鍾意飲可能鍾意佢果陣奶香味啦,而家一直KEEP住係大碼B

大宅

虎到金來勳章 減齡達人勳章

回覆 lenlem 的帖子

初初我都苦惱bb 個體重,到健康院磅時生長線below 50% , 最後我用人奶加奶粉。

我都係試過幾隻奶粉,最後選擇樓上媽媽講果隻,先最夾到人奶咋 我試過唔甜但有奶味,之前試個D 一係覺得太甜,一係就淡到奶味都冇。飲完呢隻便便軟身,一直KEEP住生長線75%

複式洋房

媽媽唔洗太擔心,每個bb嘅成長同飲食都唔同,1歲如果粥仔佢兩餐都食到大半碗已經好唔錯,可能係隻奶粉同佢唔夾所以飲得唔多,我bb都係轉左皇家美素先肯飲返多啲奶,我自己試過隻味係香得黎唔會太甜,好易入口,飲到宜家15m都冇再轉過牌子

男爵府

啤啤貓 發表於 20-10-20 10:54
佢飲緊皇家美素

我阿B 都飲呢隻,我自己試過唔太甜淡淡地,我一直keep住比阿B飲到而家兩歲,肥肥白白係大隻B嚟架

複式洋房

honeybid2 發表於 20-10-20 12:02
其實冇問題。喺生長線範圍內就已經係正常。總有人大粒總有人細粒。如果個個都生長線50以上條生長線就冇意 ...

我明白10隻手指有長短,但係當個個都高大過你時,個種心情係難以形容......

男爵府

lenlem 發表於 20-10-20 17:29
我明白10隻手指有長短,但係當個個都高大過你時,個種心情係難以形容......
...

學懂放鬆同唔比較都係父母重要一課喇,人比人比死人。當然如果有食同瞓既問題或者壞習慣係應該改,但如果食同瞓都冇大問題只係唔長肉咁媽媽就真係要放開啲喇。

首頁

尾頁

跳至