自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

Gorgor0612 發表於 20-10-19 23:51
嘅然已經同囡囡傾好,不如帶狗狗去vet 比醫生望下! 等佢安落去 ! 都同狗狗傾下唔想佢辛苦咁走, 係好痛嘅 ...

之前vet医生已叫我有心理凖備

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

SandyWu 發表於 20-10-19 23:56
之前vet医生已叫我有心理凖備

侯爵府

當年係我朝早趕返工, 隻狗本身已經好唔妥, 佢見我返工, 好勉強行出嚟門口度, 然後已冇力趴响地喘氣, 我話我返嚟摸你, 結果佢下午已經好辛苦, 屋企人帶佢去睇VET, 醫生都直接講打針, 因為好老了同埋之前已經明顯急速衰老又有病。我一生人的遺憾就係那朝冇摸下佢同佢傾吓計先返工 而家諗起都眼濕濕, 雖然狗狗已走咗十年

珍珠宮

畀面勳章

naicha 發表於 20-10-20 00:01
當年係我朝早趕返工, 隻狗本身已經好唔妥, 佢見我返工, 好勉強行出嚟門口度, 然後已冇力趴响地喘氣, 我話我 ...

明白你心情!

男爵府

2024年龍年勳章

試吓你把手放在牠的心口,再同佢傾你唔想佢咁辛苦,叫佢放心,不斷重複做,再過一天,如果佢想走,你可能會感覺到,吞嚥最後啖氣係好辛苦。我仔仔走的時候,決定打針定自然走,都好難決定⋯⋯可能當時我已經喊到失聲,醫生叫我咁做,等大家都冇咁痛苦,最後我仔仔好生性自然走

珍珠宮

畀面勳章

Muimui2011 發表於 20-10-20 00:20
試吓你把手放在牠的心口,再同佢傾你唔想佢咁辛苦,叫佢放心,不斷重複做,再過一天,如果佢想走,你可能會 ...

即係叫佢放心走?其实我自狗狗有病呢個月已好辛苦!

珍珠宮

cheung2000 發表於 20-10-19 22:45
有無胃口,大小二便如何?如果各樣都好差,就係時候,我明白係好難做決定,但當年有個獸醫話,如果我吊住 ...

如果人類都可以安樂死你話幾好,其實人類都是自私動物

珍珠宮

小傑媽媽 發表於 20-10-19 23:39

一路睇你個post我都喊左出黎

me too 我一路睇呢個post一路流眼淚 我自小對小動物好易感觸的 昨晚東張西望報有隻狗被人綁手腳綁口,我忍唔住喊 剛剛半夜播咁嘅劇集講隻狗為了救主人被人插多刀死左,我又係喊到收唔到聲

珍珠宮

畀面勳章

hellomiki 發表於 20-10-20 00:26
如果人類都可以安樂死你話幾好,其實人類都是自私動物

係,强求冇用

水晶宮

SandyWu 發表於 20-10-19 23:39

毛孩十五歲了,之前獣医诊断狗狗有腫瘤,但因年纪太大,狗 ...
如果係腫瘤,我都建議打針俾佢瞓,太痛苦喇!當年就係我地衰狠唔下心腸,結果我隻禮服貓瘦到得番一條直線咁去,我每次諗番都心好痛。

相反,我隻黑貓上個月屋企過身,佢腎衰竭,係貧血暈但至少去到最後果刻佢都繼續肯食野,死前一日仲繼續同我地玩衝大門要出街,對佢既傷心,我係掛住多過心痛,至少佢同細佬,冇細佬咁痛苦。

節哀。

侯爵府

2024年龍年勳章

SandyWu 發表於 20-10-19 22:47
冇乜胃口,昨天仍有大小便,今天冇大便,已经好瘦了

鍚佢請放手! 好好道別, 感謝佢為你家帶來嘅歡樂!之後等佢去彩虹橋!

佢會繼續留在你家人嘅美麗回憶裡!

水晶宮

Muimui2011 發表於 20-10-20 00:20
試吓你把手放在牠的心口,再同佢傾你唔想佢咁辛苦,叫佢放心,不斷重複做,再過一天,如果佢想走,你可能會 ...
咁啱既,我隻黑貓都係聽完我講,佢陪多我一整日,第二晚自然瞓响我隔離過身。原本我地發現佢突然冇力跳,我係預佢即晚會走,但總算佢都錫媽咪,夾硬陪多我一晚,等埋我食完晚飯番嚟至開始抖氣。

水晶宮

SandyWu 發表於 20-10-19 23:39

毛孩十五歲了,之前獣医诊断狗狗有腫瘤,但因年纪太大,狗 ...

我有一隻貴掃只是一歲幾,但呢一年帶給家人無限歡樂,一見呢D舖就想喊
自由太多會令世人失去平衡

大宅

BK Milk勳章

回覆樓主:

我隻狗狗陪伴左我13年,上星期都安樂走左。我個獸醫講得好啱,如果係佢身上發現嘅問題係已經唔可以醫治,俾佢繼續延長生命只係我哋個人意願想佢陪我哋耐啲,但係佢嘅痛苦就一日一日延長,最後決定俾佢走。
個心係好痛,但從佢嘅角度諗,佢而家唔使再受苦

別墅

回覆 hker 的帖子

係呀!佢地知嫁。。

珍珠宮

SandyWu 發表於 20-10-19 22:47
冇乜胃口,昨天仍有大小便,今天冇大便,已经好瘦了

睇佢辛唔辛苦,辛苦的話,打針就幫佢減輕佢嘅痛苦,重點係,你要陪住佢直到完事,感受你喺佢隔離。

當年我太傷心,放低左比獸醫無陪到猫猫,臨走時猫猫不捨的眼神,成為我遺憾

所以第二隻猫(在家自然走) ,我抱住佢,直到呼出最後一口氣,我覺得無憾。

大宅

BK Milk勳章

回覆樓主:

我覺得狗狗真係好有靈性。佢開頭好似知道咁好唔願意,仲有吠,但係我一路解釋比佢聽媽咪點解要做呢個決定,到最後佢瞌埋眼好安詳俾醫生幫佢打針。

別墅

回覆 SandyWu 的帖子

加油呀!

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

男爵府

回覆樓主:

睇你個post睇到喊
我隻狗狗有心臟病同糖尿病,(本身約咗第二日去醫生嗰道)當時摸著佢同佢講如果你好辛苦想走就走啦...一個鐘頭之後佢就走咗
我覺得狗狗佢地知道/feel 到

首頁

尾頁

跳至