想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今日照左陰超,發現有子宮肌瘤(2.xcm)同右卵巢有朱古力瘤(2.xcm),真係灰左,無諗過一下中兩樣。

醫生話兩樣都不似會自然消失,等三個月後再照,再觀察,未大過5cm就可以不用手術。

睇完後,我感覺係西醫眼中,覺得無野可以醫治到,好似等觀察咁。想問大家有婦科中醫可介紹?上網睇中醫好似反而可以改善到這類婦科問題。

本人今年三十,想生b,所以想睇下中醫幫五幫到調理到(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

別墅

有子宮肌瘤好平常,咁細對懷孕無影響,除非個位置阻住著床。唔好食多雌激素既野,否則可能會肌瘤變大。

我備孕之前做 Body Check 發現有2粒,都係細既,之後特登去婦科醫生照多次,醫生話唔影響生育。生完之後2粒肌瘤都仲響度。聽講話更年期會縮細甚至無左。
朱古力瘤我就唔知啦~

備孕時有睇中醫,不過佢又無特別針對粒肌瘤開藥。

男爵府

虎到金來勳章

我有2粒子宮肌瘤,2粒都係4CM,我已高齡,講想生B,而且嚴重經痛,問醫生可否做手術?醫生既講懷孕同子宮肌瘤沒有闗係,而且6CM以下唔建議做手術,只是俾止痛藥我吃,政府醫院就是這樣,除非自己去私家做手術。

複式洋房

Hello, 我2011年既時候都驗到有朱古力瘤,本身排左兩個月之後要抽組織出黎化驗,當時好擔心同緊張,我屋企人在嗰兩個月日日都整左啲海帶比我食,佢地話會有幫助喎!結果兩個月之後,當我入院準備做手術時,醫生再幫我照,佢話啲朱古力瘤無哂!即時出得院!

我問過醫生,佢話係會時有時無!so far 我到依家都仲係每大半年覆一次診,我當年都被驗到有多襄卵巢症,不過早兩個月我做私家body check 時,又話我無症多襄卵巢症(emoji)(emoji)(emoji)

我依家都唔理咁多,我呢兩個月都開始努力做人,有時心情影響一切,唔好過分擔心❤️

大家加油!

複式洋房

Joan_Wong 發表於 20-10-20 01:12
有子宮肌瘤好平常,咁細對懷孕無影響,除非個位置阻住著床。唔好食多雌激素既野,否則可能會肌瘤變大。

我 ...

我個子宮肌瘤係岀面,不在子宮內。應該不會影響著床掛?不過我有粒朱古力瘤係卵巢,醫生話會減低受孕機會

複式洋房

Jessicawong818 發表於 20-10-20 10:00
我有2粒子宮肌瘤,2粒都係4CM,我已高齡,講想生B,而且嚴重經痛,問醫生可否做手術?醫生既講懷孕同子宮肌 ...

你嗰兩粒子宮肌瘤係咩位置?醫生話如果係子宮內,有機會會影響到杯胎着床,不過當然不是絕對。咁你而家都係keep住追縱?有冇諗過睇中醫?因為睇到網上好多中醫,話可以醫治到子宮肌瘤問題。

複式洋房

bilibala97 發表於 20-10-20 10:57
Hello, 我2011年既時候都驗到有朱古力瘤,本身排左兩個月之後要抽組織出黎化驗,當時好擔心同緊張,我屋企 ...

你好!想問海帶點樣整?好想試下。

我照超聲波嘅時候,醫生冇叫我抽組織出嚟化驗,佢驟眼睇就話似係良性,但你咁樣講一講,其實真係要化驗過先知

想問清楚你嘅朱古力瘤係唔係喺卵巢到?同埋而家隔左咁多年,你有冇再復發朱古力瘤?感謝解答。

複式洋房

Jessicawong818 發表於 20-10-20 10:00
我有2粒子宮肌瘤,2粒都係4CM,我已高齡,講想生B,而且嚴重經痛,問醫生可否做手術?醫生既講懷孕同子宮肌 ...

另外,我網上見到有個叫劉慧嫻中醫,好似醫治過好多前曾有子宮肌瘤同朱古力瘤嘅人,諗緊去五去睇好。

男爵府

虎到金來勳章

Ssssyyyy 發表於 20-10-20 11:12
你嗰兩粒子宮肌瘤係咩位置?醫生話如果係子宮內,有機會會影響到杯胎着床,不過當然不是絕對。咁你而家都 ...

一個係子宮頂,一個係子宮底,(其實我都唔知會否影響著床),你要知,政府醫生態度非常差,問多兩問,答你語氣都唔好,快快趕你走;問咩嘢唔吃得,又話西醫無咩唔吃得,依家咪一年左右覆診一次,覆診都係俾返止痛藥我吃啫。

上次去天炙,順便睇埋中醫,叫我唔好吃激素嘢,例如雞、海鮮和當歸,醫師講4CM好難縮得細,所以我都由得佢。

複式洋房

Jessicawong818 發表於 20-10-20 11:23
一個係子宮頂,一個係子宮底,(其實我都唔知會否影響著床),你要知,政府醫生態度非常差,問多兩問,答你 ...

我同你一樣係子宮頂。醫生就話無咩影響,所以你不用太擔心。而我反而有粒係卵巢,醫生就講明,會減低受孕機會。

不過講真,係西醫角度,佢哋真係覺得冇嘢可以做到,只係觀察觀察同觀察。我唔鍾意呢種坐以待斃嘅感覺,所以想試下中醫有無機會。

你睇左中醫幾耐呀?上網睇有人幾個月就可以縮細,五知真定假,定係打手賣廣告。

男爵府

虎到金來勳章

樓主你2CM算細,可以中醫調理,或者有機會縮細;我4CM縮細機會好微,3年前1個4CM,1個3.8CM,2年前覆診照,2個都變左4CM,醫生話只要來月經,大係正常,除非無來月經,就會慢慢變細。

複式洋房

Ssssyyyy 發表於 20-10-20 11:14
你好!想問海帶點樣整?好想試下。

我照超聲波嘅時候,醫生冇叫我抽組織出嚟化驗,佢驟眼睇就話似係良性 ...

Hello,

我爸當年就咁洗左啲海帶比我,切條,跟著撈啲蜜糖,雪凍佢比我每晚食一碗,就係咁樣,好簡單!

我都無化驗過,當年個醫生都係超聲波話好多粒,要我化驗,點知到化驗當日,再照超聲波時,又話我無哂啲粒粒,所以,呢啲野,係會消失架!!

我唔記得咗係在子宮定卵巢入面,因為好似兩樣都有!

我咁多年都keep住經期唔準,所以醫生都話我係有多襄卵巢症,不過我五年前開始食中藥,啲經期就正常返好多,叫做每個月都可以黎到經!不過上年返左份好忙既工,無時間食中藥,又亂哂啲經!我依家轉左工又食返中藥,從新再調理過啦唯有!

複式洋房

Ssssyyyy 發表於 20-10-20 11:30
我同你一樣係子宮頂。醫生就話無咩影響,所以你不用太擔心。而我反而有粒係卵巢,醫生就講明,會減低受孕 ...

我覺得心情影響一切!
中醫我睇左幾年,都係普通屋邨既中醫,幫我婦科調理下,我唔覺得佢勁,不過我鍾意呢個中醫同我夾到。所以覺得食佢會有改善。

你只要睇下有咩方法岩自己,搵個最舒服方法就ok!

我2011年睇政府醫院,一直都大半年就去覆診,舒時今日都仲係要覆診,不過上兩個月我自己去私家照超聲波,私家醫生話我子宮好好,無多襄卵巢症,所以我真係覺得呢啲一粒粒或婦科病係可以消失的!

依家我只想有機會生到健康BB (emoji)(emoji)(emoji)

子爵府

回覆 Ssssyyyy 的帖子

請問你係唔係夜瞓,睡眠不足?人哋話夜瞓會影響內分泌,進而影響到子宮生瘤。

複式洋房

bilibala97 發表於 20-10-20 10:57
Hello, 我2011年既時候都驗到有朱古力瘤,本身排左兩個月之後要抽組織出黎化驗,當時好擔心同緊張,我屋企 ...

咁果時有冇話本身朱古力瘤幾大?
同埋海帶係咪街市乾貨果到買?謝謝分享

複式洋房

mary_hung 發表於 20-10-20 19:48
咁果時有冇話本身朱古力瘤幾大?
同埋海帶係咪街市乾貨果到買?謝謝分享
...

我唔記得咗幾多Cm la, 應該都係1-4cm?!

我岩岩問返我爸爸,佢話以前係就咁在街市買乾海帶,之後每次整就拎一塊出黎,洗乾淨啲塵,蒸五分鐘,攤涼佢,切絲,跟住溝蜜糖就食得!

我爸以前無幫我蒸,洗完啲海帶就咁比我食,不過佢話呢幾年污染多左,佢話如果你要試,就蒸下佢先!我食左兩個月,每晚食,跟著就無哂啦!

複式洋房

Ssssyyyy 發表於 20-10-20 00:01
今日照左陰超,發現有子宮肌瘤(2.xcm)同右卵巢有朱古力瘤(2.xcm),真係灰左,無諗過一下中兩樣。

醫生話 ...

我都有一粒1.5cm 朱古力瘤係左邊卵巢入面,醫生話唔影響著床,不過會影響amh 變低同果邊卵巢排卵會差d....
之前有sis 介紹我去中環中醫師度睇,而家我都係食中藥+針灸調理緊

首頁

尾頁

跳至