自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

littlehoneymum 發表於 20-10-20 11:14
我聽過家長群組: 有家長走補習數, 個老師知道佢時時係邊度飲茶, 走去茶樓搵佢 ! 個家長迫於無奈畀錢 ! ...

你呢D case 其實唔多,同埋人地知你住邊,都仲可以揾上門或起樓下等,但補習老師走左去,比左錢唔黎,遲到早走你硬食,現今香港大學生人品我真系有保留所以每堂計數最好,因為每堂幾百都唔少。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-10-20 10:37
我都覺得係,而家d導師咁大牌既?都要考慮人地唸法吧。我反而遇過有家長預繳俾我,我反而覺得好不自在:hap ...

我仔之前補開300蚊一堂,一星期2堂,我會預繳多一堂,老師80後系人地介紹,老公有幾個同事既仔女補開,所以我逐星期比。

水晶宮

回覆樓主:

一個月補8堂, 即係幾多錢?
唔想一次過俾8堂錢, 咪試下每4堂咁俾$。
個人認為只係一千幾佰的數目, 預繳或續堂俾都可以, 最緊要係老師教得好、人品好。

子爵府

回覆樓主:

如果教學不符所需,那怎退款?我堅持逐堂比。

伯爵府

littlehoneymum 發表於 20-10-20 11:14
我聽過家長群組: 有家長走補習數, 個老師知道佢時時係邊度飲茶, 走去茶樓搵佢 ! 個家長迫於無奈畀錢 ! ...

何必呢!

用戶要求終止服務

牛年勳章

birdbird 發表於 20-10-20 13:06
一個月補8堂, 即係幾多錢?
唔想一次過俾8堂錢, 咪試下每4堂咁俾$。
個人認為只係一千幾佰的數目, 預繳或續 ...

唔識對方,又唔係搶手嘅老師,逐堂比公平 d。熟咗,建立咗信心,預繳唔係問題。
未經許可,請勿轉載

男爵府

之前初用逐堂比,補耐左會星期日同對方傾好,今星期補幾多日,就會放低成個星期堂數,從來都唔會預繳一個月。

男爵府

初時逐堂俾,幾堂後要預繳我可接受。
佢咁講應該有家長拖學費或者臨時唔補失預算。如果係全職老師,要月頭收費都合理,好像教樂器都係月頭收。

大宅

我仔女一星期各補3日每次1.5小時,都係補完果個星期先比錢

用戶要求終止服務

牛年勳章

fmf903 發表於 20-10-20 14:10
初時逐堂俾,幾堂後要預繳我可接受。
佢咁講應該有家長拖學費或者臨時唔補失預算。如果係全職老師,要月頭 ...

如果學樂器係去老師屋企或琴行,預繳合理
未經許可,請勿轉載

水晶宮

回覆樓主:

我做補習姐姐嘅年代, 好多都係一個月補完才出糧, 好少續堂計。果陣時家長、學生及補習老師都比較有交帶, 亦不太計較, 大家好來好去。

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

我唔會,新老師,就算佢冇走佬都唔知教得好唔好啦,仲要比8堂$,行規又唔係咁

wcpcelia    發表於 20-10-21 10:10

伯爵府

luvubabemiu 發表於 20-10-20 07:55
之前一直呀女補習都系逐次上門,走果陣比錢,一個月8堂
岩岩搵左個新既,佢話要逐個月比,姐系第一日要預繳 ...

重點系…佢補得吾好(家長認為),甘咪局上7堂…

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

試過agent,未見面已預繳兩個月
因朋友介紹的,唔貴就照俾

反正興趣班,間間也預繳一個月
習慣了

男爵府

聽講過有老師要求預繳,以免家長成日改期、臨時取消

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我會搵過第二個
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

我係月繳,但係係每個月最尾一堂比喎,預繳?!佢吾來你吹佢吾賬呀~

大宅

回覆樓主:

補一堂比一堂,冇預繳過

翡翠宮

牛年勳章

逐堂俾錢

翡翠宮

牛年勳章

我女就預繳10堂(一星期一堂),老師補開,我覺得無咁煩都ok

首頁

尾頁

跳至