自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

牛年勳章

goldpiglet 發表於 20-10-20 15:11
試過agent,未見面已預繳兩個月
因朋友介紹的,唔貴就照俾

Agent 收嘅預繳,某程度上係 agent 收老師嘅介紹費,如果你決定唔補,預繳期內通知 agent,會收返退款㗎!Agent 都叫有間舖,有收據,要追易過追補習老師。大家都唔識,如果補習老師唔信家長會比錢,咁家長都擔心老師唔見人,話晒唔識,又未試堂,唔啱心水早 d say bye!預繳 8 堂比老師,補一兩堂唔啱心水,跟著 6 堂學費送比老師?勉強補係晒學生時間!況且有地址比人,已經係蝕嗰個。
未經許可,請勿轉載

伯爵府

luvubabemiu 發表於 20-10-20 07:55
之前一直呀女補習都系逐次上門,走果陣比錢,一個月8堂
岩岩搵左個新既,佢話要逐個月比,姐系第一日要預繳 ...

掉轉得唔得,補完一個月先找數,因為佢上門,照道理佢易搵人過你,點知會唔會俾完,佢自動消失架?

子爵府

回覆樓主:

每堂比,清清楚楚,隨時又可以停。

侯爵府

回覆 luvubabemiu 的帖子

吾會!一定係上一堂比一堂、

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

上門多數每堂上完先比錢
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

男爵府

搵個個啦
而家啲補習老師遲到、no show咩都有,免得勞氣收場

wcpcelia    發表於 20-10-22 10:19

公爵府

yuyueng 發表於 20-10-20 12:13
你呢D case 其實唔多,同埋人地知你住邊,都仲可以揾上門或起樓下等,但補習老師走左去,比左錢唔黎,遲到 ...

幫我仔女補嗰個係好經驗嘅香港註冊教師,
補咗好多年喇, 我都唔計較月頭比錢, 反正都係要比, 有料嘅老師, 唔比錢hold住自己心儀時間, 隨時有學生頂替
我唔會相信現今啲大學生, 佢哋好似未定性 !

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

luvubabemiu 發表於 20-10-20 07:55
之前一直呀女補習都系逐次上門,走果陣比錢,一個月8堂
岩岩搵左個新既,佢話要逐個月比,姐系第一日要預繳 ...

唔影身份證
同佢講只每次比
比時簽收

有copy id card都冇用,若佢消失,你貼佢大字報咩

公爵府

birdbird 發表於 20-10-20 13:06
一個月補8堂, 即係幾多錢?
唔想一次過俾8堂錢, 咪試下每4堂咁俾$。
個人認為只係一千幾佰的數目, 預繳或續 ...

好認同你講, 怕蝕底好難請到好老師,
而家請好嘅私人老師, 真係可遇不可求 !

但對於現今嘅大學生, 我就唔會預繳啦

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

我開頭會一堂堂比錢
之後個月,知道係會定落黎
就會一個月頭比一次錢佢,
因為怕我唔記得比,
其二,人地都要搭車上黎

子爵府

虎到金來勳章

咁自私嘅補習,教坯细路 ! 只要求公平,堂堂清,都唔得 ?

公爵府

luvubabemiu 發表於 20-10-20 08:54

佢有話第一個月可以半個月比一次,第二個月開始個個月 ...

唔好做坏規举
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

侯爵府

回覆樓主:

我仔係補習哥哥佢係落堂先收錢,佢話學生考測多數要求加時丶加堂、轉時間等等,每次比錢唔洗煩

wcpcelia    發表於 20-10-21 10:11

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

luvubabemiu 發表於 20-10-20 08:24
未補過,今晚第一次補

上門喎,佢走咗去點追?就算你想追番都麻煩啦!覺得每次補完先比,如果係新既,佢有咁offer, 即係佢睇錢好大,唔方補得好,比我直頭唔搵佢,費事煩!

子爵府

我一星期俾一次

男爵府

回覆樓主:

我係做老師的,30個學生,30個家長。我講個信字,冇要求家長付費形式。有d堂堂凊(payme, cash都有),有d會自動波月頭預繳定1個月,有d 完左1個月先一次過比,比支票都有.
我每月月尾會列出新一個月課堂日期時間及收費給每位家長,清清楚楚。
我自己都會keep個表,收左$會✓番格仔,未收就月尾上曬堂先溫提一次。
咁耐冇人走過我數. 我唔驚家長走數,頂盡走我一個月千幾蚊(約$400/堂),我會當送比小朋友, 安撫佢有個咁冇品的父母。
so far係家長驚我唔教多過我驚佢地走數.
但如真係走數, 我會列佢入黑名單永不錄用。d咁嘅家長呢世都請唔到好的老師,呃到$但損了佢小朋友學習前途,相對千幾蚊,佢損失先大

子爵府

回覆樓主:

最初開始我問補習哥哥係咪一次比曬4 堂錢佢好老實咁講話每堂比得架啦。
樓主睇黎係咪要搵過另一個呢??

大宅

呢類人好聽叫有原則,其實就唔識轉彎。
一個家長唔放心交八堂學費俾一個只補過一次又冇公司嘅老師好正常。其實教熟左家長自然會放心

好似我有個朋友教琴係都要每堂一個鐘,但時間太長小朋友難專注,家長想轉45分鐘老師話唔得,跟住又講一大堆乜嘢規矩丶好多野要教同訓練,結果人地唔學,佢話人哋唔夠堅持

男爵府

回覆 luvubabemiu 的帖子

咁更加唔會預繳啦!一次過比晒8堂,有咩衣郁,蝕硬!

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

一向都補完月結架啦
上門邊有預繳

首頁

尾頁

跳至