自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2020勳章

我未試過預繳,仲要 8 堂
未經許可,請勿轉載

男爵府

2020勳章

我會每‍堂比,不會預繳
仲要求比8堂錢,唔講佢有可能失踪,比咗8堂錢,教得唔好忍佢8堂?

伯爵府

2020勳章

luvubabemiu 發表於 20-10-20 10:17

最後佢都系話第二個月開始堅持預比一個月,所以唔補了 ...

講到咁,一係逐堂比,一係唔補。無論我幫人補,定人幫阿仔補,都未遇過
未經許可,請勿轉載

子爵府

2020勳章

luvubabemiu 發表於 20-10-20 10:17

大家協調不到就算吧!你總會遇到對的人

親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

大宅

2020勳章

唔會,上門只會每堂比,保障大家

伯爵府

2020勳章

luvubabemiu 發表於 20-10-20 08:54

佢有話第一個月可以半個月比一次,第二個月開始個個月 ...

我講的俾半個月係,我補佐半個月,家長先付呢半個月既錢俾我。咁家長咪唔洗下下擺低錢囉

翡翠宮

2020勳章

luvubabemiu 發表於 20-10-20 07:55
之前一直呀女補習都系逐次上門,走果陣比錢,一個月8堂
岩岩搵左個新既,佢話要逐個月比,姐系第一日要預繳 ...

自己返工都要返足一個月先有糧出,出糧邊有預繳架

伯爵府

2020勳章

Strawberrys 發表於 20-10-20 10:26
大家協調不到就算吧!你總會遇到對的人

我都覺得係,而家d導師咁大牌既?都要考慮人地唸法吧。我反而遇過有家長預繳俾我,我反而覺得好不自在

水晶宮

2020勳章

其實大家都想有個保障.. 老師講的都有道理... 不過人夾人... 夾唔到搵過第二個都唔難...

珍珠宮

2020勳章

回覆樓主:

我唔會

公爵府

2020勳章

回覆樓主:

會要求預繳補習費的多半是之前的家長經常走堂,令補習導師大失預算。

子爵府

2020勳章

我仔女嘅老師上門補習, 教琴老師上門教琴, 都係( 預繳月頭比 ), 大家定咗幾多堂, 跟住佢收錢, 先提供服務, 收咗學費, 老師會喺whatsapp註明已收學費 !

老師們都補咗好多年, 好好呀 !試過老師扭親, 成個月來唔到, 佢退返成個月嘅學費畀返我先 !

P.S 我請嗰啲係香港註冊老師, 全職補習老師
就唔係大學生哥哥, 姐姐
我真係唔係好信而家啲大學生補習

wcpcelia    發表於 20-10-21 10:10

珍珠宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

私人上門補習重來無預繳呢回事,佢當自己系外邊補習社?出面要留位,同埋假設佢唔會走左去,私人補習一系即日比 OR 月尾埋數至比,唔得既就揾過果。
我仔高中有補開私人上門補。

珍珠宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

佢只系保障自己收入,其實如果佢補得好怕咩人地補補下唔補?同埋有幾多人真系“補霸王習”
?怕人地補霸王習既可以每堂補完即刻收錢咪得,甚至一坐底收錢先都可以。

大宅

luvubabemiu 發表於 20-10-20 07:55
之前一直呀女補習都系逐次上門,走果陣比錢,一個月8堂
岩岩搵左個新既,佢話要逐個月比,姐系第一日要預繳 ...

千祈唔好,上次我都係預繳半個月,后來不再補,還有一堂叫她退返錢,補習老師吾肯,仲講咗好難聽的說話。

子爵府

2020勳章

yuyueng 發表於 20-10-20 11:08
佢只系保障自己收入,其實如果佢補得好怕咩人地補補下唔補?同埋有幾多人真系“補霸王習”
?怕人地補霸王 ...

我聽過家長群組: 有家長走補習數, 個老師知道佢時時係邊度飲茶, 走去茶樓搵佢 ! 個家長迫於無奈畀錢 !
同佢一齊飲茶的另外嗰個家長, 爆出嚟, 失禮到呢

侯爵府

2020勳章 畀面勳章

回覆樓主:

佢想保障收入又無可厚非,不過通常補習社先有能力又令人有信心咁做。

翡翠宮

2020勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

lojo11 發表於 20-10-20 10:38
其實大家都想有個保障.. 老師講的都有道理... 不過人夾人... 夾唔到搵過第二個都唔難... ...

老師雖然講得有道理, 但上門補習通常地點去家長屋企, 真係欠學費㗎, 補習老師仲有個地址可以追下, 個補習老師 攞住預繳 走咗佬, 家長真係唔知去邊度搵佢

補補下 突然唔補 嘅問題 ,其實雙方都會 發生, 大家都一樣有麻煩機會均等
總有離別的時候

大宅

阿女補了幾年習, 個老師係退休教師
都係每次來逐次收費的, 有時佢遲了來, 話當日病了唔來, 要加鐘, 都係即日清!
通常我地只會改時間, 唔會唔補!

點解要一次過比? 真係唔明白! 你一次過比8堂. 佢中途病了. 玩手機. 想換人都換唔到!
質素無補障! 咁大枝野叫佢搵補習社做啦. 睇下人地會唔會預支人工比佢先!

伯爵府

2020勳章 畀面勳章

唔會第一堂就預繳
學生妹唔可靠唔會預繳
如果係搶手或有經驗既老師,就會預繳

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊