自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

支持
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

回覆 小傑媽媽 的帖子

如果又辛苦又完全無晒希望醫得好, 知道餘生只會負累身邊人, 贊成安樂死. 除非至親好唔捨得又唔介意照顧, 咁可能唔會因為自己要解脫而令佢地有所遺憾.
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我絕對支持,有人重病跟本無得醫,只係度等時間。

水晶宮

支持安樂死

珍珠宮

虎到金來勳章

我都唔反對, 如果哩個係病人嘅意願, 之前我爸臨走住喺靈實醫院, 同病房有個病人係腦癌, 完全照顧唔到自己, 有時見佢可能好辛苦會發脾氣, 自己咩都做唔到完全要家人照顧, 見到佢同佢家人都好難過

伯爵府

唔贊成,有啲情況好難界定有無得醫,有啲醫生唔識醫有啲醫生識醫,如果合法,好容易濫用

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

支持!

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

支持

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

PacoMum 發表於 20-10-20 09:13
唔贊成,有啲情況好難界定有無得醫,有啲醫生唔識醫有啲醫生識醫,如果合法,好容易濫用 ...
其實唔會濫用,因為要唔只一個醫生簽名,仲要比多證明文件,如去瑞士除了香港醫生證明,仲要 personal statement,我之前都幫親人安排緊
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

支持!
人在做, 天在看...

珍珠宮

虎到金來勳章

唔贊成,有啲情況好難界定有無得醫,有啲醫生唔識醫有啲醫生識醫,如果合法,好容易濫用 ...

我覺得唔係話醫生一講無得醫就即刻安樂死, 無得醫都仲可以係好人好者行得走得, 當然係講緊連自己都照顧唔到自己嘅時候, 其實又有幾多人病到無晒自理能力都仲會尋遍所有名醫去睇下有無得醫, 最終都係有錢人就可以醫, 無錢人就只有無尊嚴地等死

珊瑚宮

不能同意更多

用戶要求終止服務

牛年勳章

要防止濫用,可以集中處理,由一個醫療團隊共同診症,而個團隊可以咨詢相關專業,判斷喺香港屬於有無得醫。而且由本人決定等待治療定係安樂死,長期失去尊嚴,倚賴其他人照顧 vs 有尊嚴咁離開,我希望有得選擇。放棄拯救係非人道,要咁無尊嚴生存又人道咩?
未經許可,請勿轉載

子爵府

支持.. 經歷過家人病重更覺..
其實點為之"濫用"? 唔計病痛Case, 如果想死既人有個舒服既方法走, 何嘗唔係一個減輕對旁人影響既做法..?

男爵府

支持安樂死,但立法及醫生操手要非常明確,否則怕被濫用,得不償失

侯爵府

esmehouse 發表於 20-10-20 09:24
其實唔會濫用,因為要唔只一個醫生簽名,仲要比多證明文件,如去瑞士除了香港醫生證明,仲要 personal stat ...
可以講多d嗎?
要幾錢?
要飛過去先檢查?
網址?
甚麼病?

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

唔識答, 呢個問題同讀書時學生應否談戀愛一樣唔容易答, 有拖拍時就答YES, 無就NO

除了尊嚴外, 仲要睇下有冇宗教信仰 --唔可以殺生 / 唔可以奪去他人的性命

道義上係反對安樂死

但經歷過呢個場面的會明白病人的感受,所以會支持

子爵府

小傑媽媽 發表於 20-10-20 08:55
我支持安樂死合法化,做人要做得有尊嚴,如果病到冇希望醫得返好,仲要旁人照顧,日日活在痛苦中,連尊嚴都 ...
我絕對支持!病得好痛苦,又無自理能力,無尊嚴,做人都唔會開心,比死更難受

首頁
12345...8

尾頁

跳至