自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章

支持!如果係無得醫,等死嘅日子會好痛苦

瑪瑙宮

好希望有, 唔能够自己沖涼, 自理, 要等餵食, 換片, 邊度都去唔到, 瞓床瞓到爛肉, 重有一定機能 (視/聽/記憶) 退化, 老人痴呆果 d 親人都唔記得係邊個, 生存無意義, 可以自己決定幾時死, 好過响安老院等, 但唔知幾時, 有乜事又送你入院搶救, 救完又响老人院等下次搶救.

我媽個朋友住左老人院好多年, 我 ex 99 又响老人院好多年, 個個响老人院偶十幾廿年, 有 d 確診癌症, 果頭確診果頭去, 咁重好.

我 ex 99 班仔女過節都唔會接佢返屋企的, 個個都唔想响自己屋企照顧佢.

總之老左又不能自理就淒涼.

男爵府

回覆樓主:

我同C6講過,假使我不幸患咗癌症,唔好浪費時間同金錢去免強醫治,好好等我安樂去吧!
我唔想造成負累,自己辛苦,睇到大家為我更辛苦,人總要死,何必免強,所謂爓皇要你三間死,留人留不到五更,何必。
補充:更加唔想C6為醫治我借錢而一身債務,有錢留番起自己(C6)同啲仔女用,如果唔係我會死得唔眼閉。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

小傑媽媽 發表於 20-10-20 08:55
我支持安樂死合法化,做人要做得有尊嚴,如果病到冇希望醫得返好,仲要旁人照顧,日日活在痛苦中,連尊嚴都 ...

支持

可以生存又點會想死
行得呢一步 必定有因由

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

支持! 當一個病人病到生不如死, 為什麼還要吊命.......
◕順其自然啦~♥ ◕

用戶要求終止服務

牛年勳章

老人家家 發表於 20-10-20 10:51
我同C6講過,假使我不幸患咗癌症,唔好浪費時間同金錢去免強醫治,好好等我安樂去吧!
我唔想造成負累,自 ...

講係咁講,萬一發生,要做決定好難。爸爸同 c6 交帶過我一樣嘅嘢,我自己都係咁諗,唔希望成為家人負累。
未經許可,請勿轉載

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我支持

象牙宮

回覆樓主:

絕對要啦!無得醫生不如死,不如提早走

子爵府

回覆樓主:

其實世界各地都越來越人口老化,與其用咁多錢去養著啲垂死嘅老人,加重全部壯年人嘅負擔,我好希望到我老嘅一日,安樂死可以合法同埋普遍

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

係好多人支持自己安樂走
但係到決定家人同寵物走唔走嘅時候,又發覺大部分人都唔肯放手,令事主增添痛苦嘅時間

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

男爵府

小傑媽媽 發表於 20-10-20 11:26
我同你諗法一樣,如果我有cancer,我都會選擇唔去醫,安安靜靜咁過埋剩餘既日子就算
...

最重要係留番啲錢比C6同啲仔女。

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

小傑媽媽 發表於 20-10-20 08:55
我支持安樂死合法化,做人要做得有尊嚴,如果病到冇希望醫得返好,仲要旁人照顧,日日活在痛苦中,連尊嚴都 ...

哩個討論好沉重
我自己係支持的……
出生已無得揀,仲要痛苦咁生存,有啲甚至累及旁人……罪孽深重
希望社會有識之士,關注下哩個議題
與其否定,不如理性啲探討吓個可能性

否則,一心尋死嘅,一樣會帶來傷害

複式洋房

到人要揀自己死, 應該都有好充份原因, 應該有尊重, 也應該有權揀.

子爵府

老人家家 發表於 20-10-20 10:51
我唔想造成負累,自 ...

末期嘅話當然唔醫,但早期發現嘅好多都可以醫好,冇理由唔醫

珍珠宮

絕對支持
能夠離開得有尊嚴係對當事人最大嘅愛

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

支持

男爵府

支持,冇得選擇出世,有得選擇去世,經歷過親人離世,明白到有時候死,係一種解脫

男爵府

支持,冇得選擇出世,有得選擇去世,經歷過親人離世,明白到有時候死,係一種解脫

首頁
12345...8

尾頁

跳至