自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

寶石宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

hksarhksar 發表於 20-10-20 09:36
可以講多d嗎?
要幾錢?
要飛過去先檢查?
Dignitas,首先填 Membership Date Form, Declaration Form & 會費 (之後年年都要續會比錢),當有需要用到安樂死時就要比 Patient's Instructions Form, Medical Report, Life Report, Request Letter,比晒所有文件就要等回復 & 睇下個邊開唔開綠燈。
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

2020勳章

polliebb 發表於 20-10-20 09:27
我覺得唔係話醫生一講無得醫就即刻安樂死, 無得醫都仲可以係好人好者行得走得, 當然係講緊連自己都照顧唔 ...

就係條界線好難定,法官判案都有唔同睇法,病人自己重病當然想死,家人又點睇呢?由誰断定呢?病重死亡自然發展,可以危急時不急救,不能由人奪去生命

伯爵府

2020勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

回覆 小傑媽媽 的帖子

支持、唔想等時間

wcpcelia    發表於 20-10-21 09:33

翡翠宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

PacoMum 發表於 20-10-20 09:52
就係條界線好難定,法官判案都有唔同睇法,病人自己重病當然想死,家人又點睇呢?由誰断定呢?病重死亡自 ...

所以如果有一日我病到已經冇得救,我都希望安詳咁走,唔想有人救我,唔想連累家人!

男爵府

2020勳章

支持, 唔想拖累人, 自己又痛苦

珊瑚宮

2020勳章

絕對支持,動物都有安樂死,點解人冇?

瑪瑙宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

支持, 死得好係一種福氣, 幾生修到。

男爵府

絕對支持!

侯爵府

其實,瑞士不是"安樂死",是協助自殺(assisted suicide) 。

荷蘭才是安樂死。被別人打針。爭議不斷。(有人無啦啦被打死了)。

大宅

支持, 決定得安樂死都係已經身體差, 無謂要身邊人陪你受苦

子爵府

2020勳章

esmehouse 發表於 20-10-20 09:51
Dignitas,首先填 Membership Date Form, Declaration Form & 會費 (之後年年都要續會比錢),當有需要用到 ...
Thanks

Support

伯爵府

2020勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔反對, 只要是患者願意, 或永久昏迷人仕,而家屬又同意便可

複式洋房

唔反對, 因為有D重病既人真係好辛苦但必須要有多位醫生簽名支持下才可以「安樂死」,以免被濫用

複式洋房

支持, 如果自己都病都只可以靠胃喉填飽個肚, 只可以訓係度, 插哂喉甘先生存度, 甘都無意義, 仲會令到家人好痛苦, 如果可以病人自己揀自己去留, 幾好呀!!!

wcpcelia    發表於 20-10-21 09:33

男爵府

小傑媽媽 發表於 20-10-20 08:55
我支持安樂死合法化,做人要做得有尊嚴,如果病到冇希望醫得返好,仲要旁人照顧,日日活在痛苦中,連尊嚴都 ...

幾多人贊成都好,香港都做唔到安樂死

男爵府

2020勳章

支持

大宅

非常支持!

大宅

非常支持!

伯爵府

2020勳章

小傑媽媽 發表於 20-10-20 09:42
同意!有病真係好痛苦,呢種痛苦只有病者先會明白,所以咁多人會因病厭世,係唔想自己辛苦之餘,亦唔想連 ...

除咗病人,照顧者都好痛苦!
未經許可,請勿轉載

翡翠宮

2020勳章

小傑媽媽 發表於 20-10-20 08:55
我支持安樂死合法化,做人要做得有尊嚴,如果病到冇希望醫得返好,仲要旁人照顧,日日活在痛苦中,連尊嚴都 ...

咁有冇諗過點解有人走之前要咁痛苦,有人又可以走得咁安祥

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊