自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

即刻封左印度關

男爵府

Ftmagic 發表於 20-10-20 09:16
自從上年,習慣了...

我冇搞事都有份買單,多謝晒

大宅

回覆 newme 的帖子

多餘啦你, 又唔見個哀正苦向市民道歉? 之前咁多人感染咪多得個衰正苦

侯爵府

Tabo63 發表於 20-10-20 10:40
雙職家庭又真係有需要外傭幫手,每家庭都吾同。老人家如姐姐走左,邊個照顧??
...

咁工人未來之前點樣安排呢?香港仲有完約工人㗎嘛, 非常時期咪搵鐘點囉, 個個都要繼續gel甲咁梗係死得啦。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

tutik 發表於 20-10-20 13:58
咁工人未來之前點樣安排呢?香港仲有完約工人㗎嘛, 非常時期咪搵鐘點囉, 個個都要繼續gel甲咁梗係死得啦 ...
你無睇報紙,完約工人重難請,又要俾多錢,獨立房。。之前睇電視,有顧主俾錢住店隔離都得。 鐘點,你應該未請過,吾係咁易請同仲貴。。而家最多係印度返黎。。

侯爵府

Tabo63 發表於 20-10-20 14:01
你無睇報紙,完約工人重難請,又要俾多錢,獨立房。。之前睇電視,有顧主俾錢住店隔離都得。 鐘點,你應該 ...

暫時啫,都係頂咗呢幾個月或者半年,個個都唔肯改變就一就,咁咪日日都有輸入外傭個案囉。
依家政治掛帥,個個諗緊有啲乜嘢可以插政府,真正嘅問題視若無睹選擇性失明。
應該放鬆又唔放,大陸人哋都搞掂, 強制隔離14天做乜呢?

禁止訪問

水晶宮

Anita_Lee 發表於 20-10-20 13:55
回覆 newme 的帖子

多餘啦你, 又唔見個哀正苦向市民道歉? 之前咁多人感染咪多得個衰正苦 ...

政府咪怪市民唔自律囉,政府又唔反省自己防疫漏洞多多!我哋市民點努力清0都白費,之後又係被政府出賣! 本土一少個案,就是咁輸入個案,之前仲要包機! 又放寛30萬人豁免檢疫! 而家又準備旅遊氣泡輸入搞第四波

水晶宮

pillarfung 發表於 20-10-20 14:35
你自己都講到重點啦,同樣道理,呢啲非常時期,出唔起錢就唔好學人請外傭囉。
...

非常時期非常手法
無理由成日要700萬人去遷就少數人
本土香港人仲要返工返學,政府可否放過我哋?
一味成日覺得要700萬人去驗,但就唔強制加大力度去把關! 把好關,本土唔會咁易爆,又唔學內地

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

pillarfung 發表於 20-10-20 14:35
你自己都講到重點啦,同樣道理,呢啲非常時期,出唔起錢就唔好學人請外傭囉。
...
以你咁講,就成家人,就吾好返工揾食,攬住一齊餓死就啱?? 果然係要其他人陪葬先啱。。大開眼界。。

公爵府

tutik 發表於 20-10-20 13:58
咁工人未來之前點樣安排呢?香港仲有完約工人㗎嘛, 非常時期咪搵鐘點囉, 個個都要繼續gel甲咁梗係死得啦 ...

工人未到前 咪未生仔囉
未生仔 做乜都得
生左 無工人 要返工 係咪可以當無生過?

公爵府

tutik 發表於 20-10-20 14:05
暫時啫,都係頂咗呢幾個月或者半年,個個都唔肯改變就一就,咁咪日日都有輸入外傭個案囉。
依家政治掛帥, ...

如果公司比我放半年假
停薪留職就緊係無問題
但有人手停口停
呢個時勢仲請咁長假
係咪博炒?

子爵府

tutik 發表於 20-10-20 10:02
題外話,每一日都有外傭疫症輸入個案,非常時期係咪有工人用咁緊要? 要全港市民嘅公共衛生受威脅?
...

喺呀~之前唔比傭工入境,D 人日嘈夜嘈

大宅

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

lihomahk 發表於 20-10-20 15:20
喺呀~之前唔比傭工入境,D 人日嘈夜嘈

其實呢, 只要政府把好關係無問題既.
一入境專車檢疫, 專車去指定酒店檢疫.仲要比左錢指定酒店無得退.

我諗點都少左輸入個案.
正如我地想返內地探親, 見到要比咁多錢去隔離都諗過度過真係需要先返去.

唔係唔比你返來, 但係有需要先囉.
而家政府係無掩肚雞籠歡迎全世界來香港咁.
D 印度人自然湧晒來香港醫病啦.

雙職家庭真係好慘, 疫情期間小朋友無得返學, 而家返半日, 點都要請外傭睇住.
我地做傭主都肯比多10000 佢地檢測, 酒店隔離. 都要佢地來香港, 可見係幾咁有需要佢地幫忙.

唔該政府全部一視同仁所有人都要專車接送去強制酒店檢疫啦. 無走雞香港人信心自然返晒來.
唔使咩抗疫基金, 堵塞好漏洞, 使乜驚第幾波.

珍珠宮

HKITMan 發表於 20-10-20 09:38
d曱甴黃屍根本係白痴

幸福肥師奶

男爵府

回覆樓主:

e件事關係到香港,講下就小事化大,d人日講夜講歐美當地疫情,5關香港事就一堆人歡樂地踩下自由民主

男爵府

newme 發表於 20-10-20 09:36
咁當初就應該釘實印度呢啲極高危國家啦,睇清楚事館人員級數先放生啦,驚死得罪差人,又唔為下自已港人著 ...

關(差人)乜事?

侯爵府

Ol0314 發表於 20-10-20 15:06
工人未到前 咪未生仔囉
未生仔 做乜都得
生左 無工人 要返工 係咪可以當無生過?

得你生個仔? 咁多人失業都有啲工人流傳嘅係咪?

公爵府

tutik 發表於 20-10-20 15:44
得你生個仔? 咁多人失業都有啲工人流傳嘅係咪?

你問無工人前安排麻
咪覆你 唔生仔 洗鬼請工人咩
生完仔 無人湊
要返工揾食咪請工人

好多雙職家長
無工人 真係返唔到工
無長老無親友可以幫手

我唔知有幾多人會因失業而唔請工人
但我身邊唔多
一來 好工人 難揾 斷約通常有問題
二來 如果揾到工 咁無工人點返工?
而家請個返黎都搞成年
邊份工可以等我一年先開工?

珍珠宮

2024年龍年勳章

陪葬?都唔係今日先開始啦!舊年已經黑暴出現!
Minniemouse:-P

首頁

尾頁

跳至