自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

子爵府

回覆樓主:

這個月我想收養猫,但不會經猫義工收養,暫時都未有著落,呢d係緣份。
利申,有廿多年養猫經驗,養過兩隻猫都廿歲才走。

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

留住先啦

子爵府

大廚勳章

回覆樓主:

收編啦 自來貓仲要咁乖,真係福氣嚟㗎 我自從收養左肥仔同細佬佬,全家既幸福指數一路高企,幸運指數呢方面唔知係咁啱定咁曉,呢幾年公司抽獎又抽中左幾次,自己及家人在工作方面都算順風順水,真係沒有不愛的理由呢

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

邊區?上返果區既fb或post上fb既動物群組
不過小心好多人白撞

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

eledak 發表於 20-10-20 11:39
謝謝您,我都希望姨媽養佢。。
佢名都改埋,叫來福(自來的福),佢地叫佢福福。。係已絶育男猫。。
姨媽話: ...

所以強烈建議再揾下主人先,可能對方都揾緊,傷心緊。

大宅

回覆樓主:

有緣,留下吧

男爵府

Ritala2012 發表於 20-10-20 11:36
叫姨媽養啦,好少啲貓咁痴人㗎,好有緣份,如果真係搵得返主人先至比番人啦
...
公屋俾唔俾養?

男爵府

sheepmui 發表於 20-10-20 13:32
公屋俾唔俾養?

嚴格來講唔比,或需申請豁免(如導盲犬,寵物醫生)
但猫一般不出外,又冇乜叫聲,對環境和鄰居影響輕微。比養雀更低影響
除非得罪人比人告發,否則一般人情上冇人會理。。

wcpcelia    發表於 20-10-21 10:15

男爵府

eledak 發表於 20-10-20 13:42
但猫一般不出外,又冇乜叫聲,對環境和鄰居影響輕微。比 ...

我不是支持人家犯規或助長公屋收埋養寵物,但有時如果情況並不引致他人不便或損人利益,規距都不外人情。。
嚴格來講好多嘢都不能做,但其實有時又好難/冇必耍100%遵行。。
又如好多冇法律規限的行爲事情,唔啱的都不應做。。好似講粗口其實冇犯法,但絶不鼓勵啦你咪?

禁止訪問

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

但猫一般不出外,又冇乜叫聲,對環境和鄰居影響輕微。比 ...

屋邨管理扣分制

註三:
房委會資助房屋小組委員會於2003年9月25日,決定維持不准在公屋養狗的限制,惟容許租戶飼養不會危害健康及造成滋擾的細小家庭寵物 。其他野生/入口動物和馴養農畜一律嚴禁在公屋飼養。

「家庭小寵物」包括時下寵物市場供應的小寵物,而且一般養在籠、展示箱、水族箱或其他特製容器內,例如貓、雀鳥 (鴿子除外)、倉鼠、龍貓、葵鼠、兔子、烏龜、水生動物等。如欲養貓的租戶,必須安排貓兒預先接受絕育手術。

房屋署會採取「可暫准原則」,處理在扣分制實施前已在公屋飼養的狗隻。根據有關原則,在2003年8月1日前已在公屋飼養的小型狗隻 (即體重少於20公斤的狗隻),租戶必須事先獲得一次過批准,才可繼續飼養狗隻。獲批准的租戶須嚴格遵守署方訂定的守則,租戶如兩次違反飼養狗隻的守則,有關批准便會被撤銷。

由2003年11月1日開始,租戶未經業主書面同意,在租住單位飼養狗隻或被禁止的動物,將會按扣分制被扣分。
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

男爵府

sheepmui 發表於 20-10-20 13:32
公屋俾唔俾養?

比,絕左育既貓係可以的

珍珠宮

公屋可以養貓架,房署得,房協唔得。

男爵府

絕左育既貓係可以的

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

cecelc 發表於 20-10-20 14:01
係, 可以養一隻已絕育既貓, 第二隻就要申請

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

男爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

公屋比養貓。
隻貓咁乖巧自己養住先

男爵府

cecelc 發表於 20-10-20 14:01

對,正確

男爵府

miriam 發表於 20-10-20 13:56

屋邨管理扣分制

多謝版主指正
太好了,即是可以名正言順養猫猫了

珍珠宮

miriam 發表於 20-10-20 14:02
係, 可以養一隻已絕育既貓, 第二隻就要申請

原來係咁

珍珠宮

tracy668899 發表於 20-10-20 14:02
對,正確

首頁
12345...9

尾頁

跳至