自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

lstina880 發表於 20-10-22 11:54
其實係古老的產物

係呀, 都有左廿年左右.. 我仲 google 緊好多資料, 連美國 NASA 都用緊, 我而家主要睇美國醫學報告類的 lab test, 比口 up up 實際啲, 我發覺都好多好多資料下, 而且效果係好正面, 而光觸媒其實好多款, 又有唔同特性, 原來都幾深奧下.

複式洋房

ferrari2007 發表於 20-10-22 14:04
我買咗一支主要係噴門口手柄

我買左5支, 全部唔同款, 應該星期一收到.

自己試左基本效果先算, 最後再揀一款.

複式洋房

ferrari2007 發表於 20-10-22 14:04
我買咗一支主要係噴門口手柄

我都有咁諗, 出入個個都摸, 點都要消毒殺菌. 唉, 維護一個家真係好辛苦, 花好多心機.

男爵府

我知好多人新裝修,同埋中小學校都有全校噴,揀返有信譽認證的應該安全。淘寶買就唔好啦~成份成疑。

複式洋房

2021可愛聖誕B勳章

甘貴嫁!!!

珍珠宮

bothelho 發表於 20-10-22 15:09
我買左5支, 全部唔同款, 應該星期一收到.

自己試左基本效果先算, 最後再揀一款.

我幾個月前買,只得一款
曾經有諗過屋企裏面使唔使噴?但一般都會拖地,噴完又拖咪即係冇咗,所以聽同事講支野主要搞好屋外部份就算
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

複式洋房

Catkooroo 發表於 20-10-22 15:30
我知好多人新裝修,同埋中小學校都有全校噴,揀返有信譽認證的應該安全。淘寶買就唔好啦~成份成疑。
...

呢啲梗係唔淘寶啦, 全都係HKTV 買....

淘寶我都成日淘, 不過有啲貨品唔係咁適合.

珍珠宮

唔消毒個人,無咩用架喎,人又成日出街

複式洋房

babytt2 發表於 20-10-23 12:25
唔消毒個人,無咩用架喎,人又成日出街

做到都要做架啦......

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

bothelho 發表於 20-10-20 14:13
有問, 抺左一定次數會冇左, 但如果會抺的表面其實都唔擔心, 因為我成日都清潔, 最重要的是在我唔會抺的表 ...

我覺得屋企唔整好啲,因為呢類產品唔比用消毒劑/ 酒精抹,但我覺得屋企剩用水會唔乾淨,同有機會有油要用清潔劑,咁抹幾次已經無晒,整完有啲side 氣

複式洋房

0q.cathy 發表於 20-10-27 17:29
我覺得屋企唔整好啲,因為呢類產品唔比用消毒劑/ 酒精抹,但我覺得屋企剩用水會唔乾淨,同有機會有油要用 ...

其實我都有問LI 個問題, 成間屋噴最重要的是天花同垂直的, 平時唔會抺的表面, 平時會抺的照抺.

因為我間屋除左菌外, 仲有甲醛等都係要分解, 間屋又易發霉, 希望可以壓制一下啲霉菌...

唉. 真係唔容易.

尋日到晒5支光觸媒了, 有時間再 update 出嚟.

公爵府

bothelho 發表於 20-10-28 15:56
其實我都有問LI 個問題, 成間屋噴最重要的是天花同垂直的, 平時唔會抺的表面, 平時會抺的照抺.

因為我間 ...

我見現在有UV燈,或者都可以考慮,不過新野我無試過,唔知堅唔堅

複式洋房

0q.cathy 發表於 20-10-29 10:13
我見現在有UV燈,或者都可以考慮,不過新野我無試過,唔知堅唔堅

唔好呀! 我自己都買左 3 支, 但原來好傷眼, 我而家都放晒0係度唔敢用.

公司裝紫外線燈消毒直射雙眼 40歲婦眼角膜灼傷險失明

新冠肺炎疫情持續,近期紫外線防疫興起,有台灣公司在辦公室門框安裝紫外線燈,藉此為職員殺菌消毒,惟一名女職員疑因眼睛長期被照射,以致角膜灼傷,無法睜開雙眼。當地眼科醫生指出,紫外線長時間近距離直射眼睛,可引致光化性角膜炎,嚴重可令視力受損

https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2616919/%E5%85%AC%E5%8F%B8%E8%A3%9D%E7%B4%AB%E5%A4%96%E7%B7%9A%E7%87%88%E6%B6%88%E6%AF%92%E7%9B%B4%E5%B0%84%E9%9B%99%E7%9C%BC%2040%E6%AD%B2%E5%A9%A6%E7%9C%BC%E8%A7%92%E8%86%9C%E7%81%BC%E5%82%B7%E9%9A%AA%E5%A4%B1%E6%98%8E

複式洋房

[日本] Nano Tmist 100ml/ HK$133 (平均1.33/ml)/ 有效天數 365/
[香港] Air Defender 100ml/ HK$238 (平均2.48/ml)/ 有效天數 2/
[瑞士] Dr Zenith 200ml/ HK$88 (平均0.44/ml)/ 有效天數 0 (即時殺菌)/
[香港] Raze Original 160ml/ HK$165 (平均1.03/ml)/ 有效天數 90/
[美國] Cortects Rino 500ml/ HK$365 (平均0.73/ml)/ 有效天數 365/

第一回合CP值: Cortects Rino 500ml 勝

複式洋房

第二回合 PH 值:

PH 係淘寶試紙, 應該準掛? 結果都係差不多.

公爵府

bothelho 發表於 20-10-29 15:03
唔好呀! 我自己都買左 3 支, 但原來好傷眼, 我而家都放晒0係度唔敢用.

公司裝紫外線燈消毒直射雙眼 40歲 ...

我有睇要房內無人,先可以用uv 燈

禁止訪問

大宅

光觸媒好似冇用
https://k.sina.cn/article_6443295335_1800ce26700100577f.html

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

EstrellaDamm 發表於 20-10-20 12:45
但就算爆得幾勁,屋企做呢啲意義都唔大㗎喎。

消毒冇得做定的。

x 2

屋企又不是爆發病毒、我諗咗幾分鐘、都諗唔到合理原因、點解要浪費金錢去噴?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至