自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

瑪瑙宮

講起有一單, 話請秘書, 其實乜都要做, 係唔使清潔.

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

alicego62 發表於 20-10-20 13:34
Part time做收銀及入帳, 原來是夜總會。照做,三日之後問我轉做小姐好無

咁你應該幾靚女有幾分姿色

公爵府

秋天與楓葉 發表於 20-10-20 14:55
咁唔做,公司有無出返嗰三日糧?

我話no喇,之後幾日係咁叫我做小姐,咪辭職囉。有出足糧。 做咗唔夠一個禮拜

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

而家嗰份

侯爵府

某大型零售機構的MT,
最初計劃落舖實習三個月, 之後上office rotate唔同dept
做咗一個月左右, back office大地震, HR比人炒晒換咗另一批
新HR對上手的MT計劃(即係我地)不聞不問, 一路要我地留响舖頭
三個月滿, 冇人理我地, 之後問咗無數次幾時可以上office, 問極冇反應
後來做到第十個月, HR先答公司決定想舖頭多D高學歷的人, 你地要一直做舖

rainbowchuuu3    發表於 20-10-21 12:40
wcpcelia    發表於 20-10-21 10:50

子爵府

大學暑期工,大出版社,明明講好日薪,後來變成project based,人工少了一半。

禁止訪問

公爵府

nanalu 發表於 20-10-20 12:11
如題

社企 講到理念幾偉大
結果原來係想請一個月partime 請唔到
唯有登話請長工
結果一個月就即老屈你無禮貌 com人線 俾人投訴 叫你走

男爵府

naicha 發表於 20-10-20 15:26
某大型零售機構的MT,
最初計劃落舖實習三個月, 之後上office rotate唔同dept
做咗一個月左右, back office ...

有MT 都係大firm, 竟然咁

男爵府

alicego62 發表於 20-10-20 13:34
Part time做收銀及入帳, 原來是夜總會。照做,三日之後問我轉做小姐好無

呢啲工我都差啲見過,去到門口唔對路,走人

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

話請文員, 月入7千, 原來係電話sales, 日日 cold call, 白做左幾日.

公爵府

CiCiTang 發表於 20-10-20 20:00
呢啲工我都差啲見過,去到門口唔對路,走人

佢哋淨係會話請文員

公爵府

Swany288 發表於 20-10-20 15:07
咁你應該幾靚女有幾分姿色

好醜都係肉

cathyangel    發表於 20-10-21 18:23

男爵府

alicego62 發表於 20-10-20 20:29
佢哋淨係會話請文員

係。。
我記得當年報紙好多呢啲話請文員!
時間自由

珍珠宮

alicego62 發表於 20-10-20 15:20
我話no喇,之後幾日係咁叫我做小姐,咪辭職囉。有出足糧。 做咗唔夠一個禮拜
...

睇《警訊》有講過呢種呃人手法,根本唔係想請文員

水晶宮

title 叫私人助理,返工第一日已經問左我N次識唔識飲酒,我答左N次唔識(我真係唔識)
原來個post要陪客飲酒食雪茄到零晨,公司有一半面積係客房,有卡拉ok酒窖仲有按摩浴池,雙人床

aeneas2011    發表於 20-11-5 16:28
eggcake    發表於 20-10-20 22:17

男爵府

當年畢業後,見一份工係請會計文員,到請咗我返去之後,變咗做marketing, 跟單跟客,後尾請咗個真正會計文員返嚟,不過呢份工我都做咗兩年。

大宅

好耐前岩岩畢業搵野做下,見有間公司請文職,我諗住試下,點知係邪網吧,間所為既寫字樓房仲有好多cctv,最搞笑仲同我講做得累可以出去上下網,有時幫手教下客上網 嚇到我即刻走

公爵府

CiCiTang 發表於 20-10-20 20:49
係。。
我記得當年報紙好多呢啲話請文員!
時間自由

以前入世未深

複式洋房

我做過一間公司, 係叫人俾錢買銜頭,
買咩榮譽學士, 榮譽博士, 所買的全部都唔關任何大學的。 只是間公司俾個行銜頭佢, 總之咩人都可以做博士, 有錢就得。 我個時就係負責search 人之後叫人幫我地買銜頭, 但我個時因為search人唔夠多, 就無啦啦俾人炒左。
俾人炒左都唔可惜, 因為我一路做只覺得搵人笨。 所以都無心機去search 人。

首頁
12345...6

尾頁

跳至