自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止發言

象牙宮

回覆樓主:

搵街找換店,我自己有大陸戶口,我搵淘轉滙錢上去!其實淘寶用港版支付寶咪得囉

禁止發言

象牙宮

larisqa 發表於 20-10-20 15:22
喔,淘轉的支付寶充值匯率幾錢呀?

0.858,已包$30手續費! 都係果句,淘寶用港版支付寶咪得,使咩專登入錢?我係要滙比大陸親戚,先咁滙自己戶口,再經微信轉數

男爵府

larisqa 發表於 20-10-20 14:41
現在許氏匯款去大陸銀行要$30000才可。話9月尾開始實行。
有冇邊間不會有呢個限制?
匯款去大陸銀行竟然要最 ...

間間都係咁啦。

禁止發言

象牙宮

larisqa 發表於 20-10-20 16:16

因為帳戶綁定了大陸銀行戶口,同埋個時匯率港幣換人民幣再 ...

我唔知喎,我都唔多留意滙率,同埋淘寶買野都係1000蚊左右,無理咁多!我大陸戶口係連綁微信,無搞大陸支付寶,香港版就有開,平時超市都用到嘛

男爵府

灣仔a出口天橋底有十幾間找換店,好多間都唔使30000都做匯款

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

現在許氏匯款去大陸銀行要$30000才可。話9月尾開始實行。

因為上面匯款好亂、應該係國內公安查地下錢莊很緊、我經找換店匯款、三個月內都被鎖上國內銀行戶口兩次、之前都已經匯左十幾年、幾百次以上從未試過~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

牛年勳章

larisqa 發表於 20-10-20 16:16

因為帳戶綁定了大陸銀行戶口,同埋個時匯率港幣換人民幣再 ...
如果有開晒hk 同大陸支付寶,淘寶俾$時有得揀用邊個 ,
唔洗特登開過新acc

wcpcelia    發表於 20-10-21 10:03

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

乜仲許氏咩?見有幾間轉咗名喎。

珍珠宮

2024年龍年勳章

上兩星期問左好幾間都話唔做匯款,肯做的又要3萬/5萬以上

後來找到一間肯匯3000蚊,但要另加80元手續費
希望每天開心渡過 ;-)

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

咪去...銀行,又唔係只有佢做

侯爵府

我香港中銀匯去大陸中銀, 自己名, 唔駛手續費.

珍珠宮

無話可說 發表於 20-10-20 15:31
0.858,已包$30手續費! 都係果句,淘寶用港版支付寶咪得,使咩專登入錢?我係要滙比大陸親戚,先咁滙自 ...

港版支付寶係扣信用卡,匯率唔好,而且每次交易都有手續費

珍珠宮

jyjy1684825 發表於 20-10-20 18:14

真係得㗎?係網上銀行做嗎?未試過

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

許氐唔係無左咩?
放下自在

男爵府

cattz288 發表於 20-10-20 19:23
許氐唔係無左咩?

全線改名,仲在

侯爵府

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-10-20 19:21
港版支付寶係扣信用卡,匯率唔好,而且每次交易都有手續費

港版支付寶唔係一定扣信用卡,去7仔入錢都得,我自己就用FPS銀行戶口轉錢過去。結餘付款係唔需要手續費,匯率我見又唔係差好多,不過幾多我又無計。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

jyjy1684825 發表於 20-10-20 18:14

但係個買入人民幣匯率好差、10萬差700~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁

尾頁

跳至